Originar din regiunile mai calde ale Mexicului și Americii Centrale, avocado, denumit inițial aguacate sau perele aligator,  a devenit produsul care nu trebuie să lipsească din regimul tău alimentar.  Acesta conține cea mai mare cantitate de grăsimi, calorii și proteine dintre toate fructele. De asemenea, este bogat în vitamine (E, complexul B), minerale (potasiu, maneziu), antioxidanți. Iată care sunt cele 4 motive de ce ar trebui să consumi avocado în fiecare zi.

Ajută intestinul

Avocado este plin de  fibre alimentare. Un avocado conține aproximativ 13,5 grame de fibre, ceea ce reprezintă aproape jumătate din cantitatea recomandată. Consumul recomandat de fibre joacă un rol esențial în  alimentarea bacteriilor bune din intestin. La rândul lor, microbii benefici degradează și fermentează fibrele ingerate pentru a produce acizi grași cu lanț scurt. Acizii grași cu lanț scurt asigură sănătatea celulelor intestinale și a mucoasei intestinale.

De fapt, un studiu din 2021 publicat în The Journal of Nutrition a constatat că un consum zilnic de avocado a ajutat la formarea unui număr de bacterii care fermentează fibrele, la o producție crescută de acizi grași cu lanț scurt și la concentrații mai mici de acizi biliari în fecale. Concentrațiile ridicate de acizi biliari sunt problematice deoarece pot crește inflamația intestinală și pot duce la mai multe afecțiuni, inclusiv probleme cu vezica biliară. Prin urmare, consumul de avocado ajută la digestie.

Te ajută să-ți gestionezi greutatea

Deși conținutul de grăsimi al avocado îl face să fie bogat în calorii, un studiu din 2022 publicat în Journal of American Heart Association a observat că persoanele care au mâncat un avocado pe zi timp de șase luni au menținut o greutate corporală stabilă. Prin urmare, consumul de avocado nu a contribuit la creșterea în greutate.

Consumul zilnic de avocado poate preveni, de fapt, creșterea în greutate, conform unui studiu din 2019 publicat în Nutrients. În plus, un studiu din 2021 din Journal of Nutrition a constatat că un avocado pe zi poate contribui la reducerea grăsimii viscerale în rândul femeilor.

Motivul pentru care avocado este excelent pentru gestionarea greutății este datorită conținutului de fibre și grăsimi mononesaturate. S-a demonstrat că fibrele cresc senzația de sațietate, în timp ce grăsimile mononesaturate (în special acidul oleic) pot reduce stocarea grăsimilor atunci când sunt consumate în cantități adecvate, potrivit unei analize din 2021 din Nutrients.

Reduce riscul bolilor cardiace

Pentru a reduce riscul apariției afecțiunilor cardiace, este necesar să adopți o dietă bogată în potasiu, magneziu, fibre, acid folic, grăsimi mononesaturate, polifenoli și antioxidanți. Fiecare dintre acești nutrienți sănătoși pentru inimă se găsesc în interiorul unui avocado copt.

Datorită densității ridicate de nutrienți, un studiu din 2022, publicat în Journal of the American Heart Association, a constatat că consumul de avocado este asociat cu o scădere cu 16% până la 22% a riscului de boli cardiovasculare și de boli coronariene. Cercetătorii au observat că înlocuirea unei jumătăți de porție de unt, margarină, ouă, brânză, iaurt sau carne procesată cu aceeași cantitate de avocado scade semnificativ riscul acestor afecțiuni.

Îmbunătățește funcția cognitivă

Dacă vrei să previi declinul cognitiv și să îți îmbunătățești sănătatea creierului, consumul zilnic de avocado te poate ajuta. Potrivit unui studiu din 2020 publicat în International Journal of Psychology, avocado conține compusul luteină, care poate îmbunătăți funcția cognitivă. Luteina este un carotenoid sau un pigment vegetal care reprezintă între 66% și 77% din concentrația totală de carotenoizi din creierul uman. Se crede că transmite proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care ajută la protecția creierului.

 

 

 

Distribuie articolul: