Sunt unele cărți pe care nu le poți lăsa din mână, iar altele te plictisesc de moarte. Am întrebat pe un grup de cititori ce carte i-a plictisit. M-a mirat să văd trei cărți care mi-au plăcut foarte mult. Vă voi relata câte puțin despre cele 4 cărți care i-au plictisit pe cititori.

1. Te blestem să te îndrăgostești de mine, Nicolae Dabija

Nota pe Goodreads: 3,75

Am început-o și am abandonat-o.  Povestea mi s-a părut atât de banală încât nu am rezistat până la sfârșit. E un roman al clișeelor. Sincer vorbind, nu țin minte mare lucru din ea. Însă, e o poveste de dragoste obișnuită. Nimic special. Îl apreciez pe Dabija în calitate de poet, proza lui m-a lăsat indiferentă. Romanul Te blestem să te îndrăgostești de mine e unul comercial, fără nicio profunzime. Oana, o femeie rece, care refuză să iubească, se lasă cucerită totuși de un bărbat.

2. Maestrul și Margareta, M. Bugalkov

Nota pe Goodreads: 4.30

Considerat unul dintre cele mai bune romane, necesită efort și concentrare pentru a fi citit. M-au impresionat personajele și elementele supranaturale. Romanul se desfășoară pe două planuri: prezentul și trecutul. Ambele capturează perfect normele și obiceiurile sociale. Cartea te provoacă să gândești și să analizezi tot ce știm despre religie, dragoste și artă. E un roman excelent, prin construcția lumii și a personajelor, însă,  te poți pierde prin labirintul evenimentelor. Unele personaje mi se păreau niște marionete, dirijate de dorința de a fi faimoși și de a avea bani. Diavolul scoate în evidență defectele umane. Antiteza dintre cuplu Maestrul și Margareta, care au valori absolute, și ipocrizia locuitorilor orașului Moscova, conturează perfect lupta dintre etern și temporar. Opera Maestrului și dragostea Margaretei vor transcende timpul, pe când  marionetele vor rămâne prizonierii timpului care s-au născut.

M-au fascinat dialogurile dintre Yeshua și Pilat din Pont și carisma Diavolului.

Vă recomand să-l citiți în vacanță, când aveți mintea relaxată. Altfel, riscați să vă plictisească.

3. Vara în care mama avea ochi verzi, Tatiana Țîbuleac

Nota pe Goodreads: 4,37

Rar o carte mă lasă fără cuvinte. După ce l-am citit, am rămas perplexă. Totuși, pe unii cititori i-a plictisit. Romanul pune accent pe evoluția personajului și a relației cu mama sa. E un roman al stărilor, maturizării și emoțiilor puternice.

Aceasta este cartea. Este povestea unei femei bolnave de cancer și a fiului ei, care ajung într-un sat din Franța și își petrec acolo ultima vară. Nu am încercat să înmoi cuvintele. N-am compus scene inutile și nu am inventat adevăruri universale. Am încercat să fiu sinceră și să mă eliberez eu, în primul rând, de niște trăiri. Dacă și voi veți reuși același lucru citind-o, acesta va fi premiul meu cel mai de preț.

4.  Un veac de singurătate, G.G Marquez

Notă pe Goodreads: 4,10

Romanul acesta e atât de frumos. Dar are un mare defect: prea multe personaje care au același nume. Credeți-mă e mai rău decât în Casa Dragonului.  Citind, de multe ori nu înțelegeam despre care Aureliano îmi relatează naratorul. M-au cucerit elementele de realism magic și trista poveste a familiei Buendia.

Romanul O sută de ani de singurătate este o capodoperă. Reușește să surprindă diferite etape ale istoriei umane. Cartea este captivantă și intensă, care amintește cum istoria se repetă prin prăbușirea și crearea unui nou Macondo într-un interval de un secol. Căderea și ascensiunea familiei Buendia sunt surprinse pe fundalul tuturor luptelor la care au fost martore societățile latino-americane.