Nu știi cum se face, dar mereu oamenii vin la tine pentru un sfat sau pentru susținere morală. Chiar și persoanele pe care de-abia le-ai cunoscut cu o ora în urmă îți povestesc detalii personale și îți vorbesc cu ușurință despre traumele lor.

Unii oameni au o chemare puternică spre a-i ajuta pe ceilalți, pentru a oferi sprijin emoțional, motivație și ajutor în diverse forme. Cu toate acestea, chiar dacă te simți foarte bine când ajuți pe cineva, uneori ajutorul nu este chiar cel mai bun lucru pe care îl poți face. Te întrebi care este motivul?

1. Poți stă în calea evoluției lor

Hai să facem un scurt exercițiu de imaginație. Ai o sora mai mică. Mama ta te-a învățat că rolul tău de sora mai mare presupune să oferi sprijin și ajutor mezinei. Așadar, acționezi în consecință. Sora ta lucrează la un proiect pentru școală și nu se descurcă? Rezolvi tu acest lucru pentru ea. Îi este teamă să meargă singură la primele ei lecțîi de înot? Vei fi lângă ea în fiecare clipă. Are emoții și nu știe cum să abordeze un băiat pe care îl place? Îi vei dicta tu ce să ii scrie!

Deși aceste mici gesturi pot părea drăguțe, făcute în mod repetat, ele vor determina persoană ajutată să apeleze întotdeauna la cineva și să nu se bazeze pe propriile forțe. Astfel, în timp, sora ta (sau oricine altcineva) va avea o stimă de sine scăzută și va consideră că nu este capabilă să facă lucrurile pe cont propriu. Nu numai că nu va evolua, dar va capătă o teamă de necunoscut și o dependență de cei din jurul sau.

2. Îi împiedici  învețe o lecție necesară

Distribuie articolul: