Elevii de gimnaziu și liceu trebuie să facă față unei game de provocări, începând cu programul de ore supraîncărcat și finalizând cu nevoia de a se exprima într-un colectiv. Am adunat câteva sfaturi practice, care vor fi de ajutor adolescenților. 

O privire dintr-o parte

Pentru a-i ajuta pe adolescenți să facă față situațiilor stresante, precum situații de control sau certuri cu prietenii, părinții ar trebui să-i învețe să se distanțeze – adică să regândească problema care îi îngrijorează din punctul de vedere al altei persoane.

Puteți sfătui adolescentul să-și pună întrebarea: „Ce ar sfătui cel mai bun prieten în această situație?” Următorul pas este să încerce să regândească problema, schimbând perspectiva din negativ în pozitiv, să privească situația stresantă ca pe o provocare care trebuie îndeplinită.

Discuțiile cu propria persoană

Un studiu din 2019 a constatat că, atunci când un copil cu vârsta cuprinsă între 9 și 13 ani, cu cinci minute înainte de începerea unui test, „se încurajează în tăcere și se concentrează asupra muncii”, punctajul lui la matematică se îmbunătățește.

Este bine când astfel de monologuri interne au loc nu numai înainte de examene și teste. Dacă adolescentul are timp în program să vorbească cu el însuși despre provocările vieții (sport, vorbit în public, o conversație importantă cu un părinte sau profesor), el va face pași mari spre dezvoltarea personală.

Participarea la diverse proiecte școlare

Orice modalitate care le oferă copiilor, în mod regulat, posibilitatea de a-și conecta progresul de învățare cu cerințele lumii reale îi va ajuta să devină stabili din punct de vedere psihologic.

Mulți adolescenți nu percep școala ca fiind ceva serios și au nevoie de ceva mai mult decât să facă teste standardizate pentru a simți că fac ceva cu adevărat util acolo.

Participarea la implementarea proiectelor colective în școală, îi obligă pe copii să formuleze problemele lumii reale pe care ar dori să le rezolve, să reflecte asupra lor și să caute modalități de a face lumea mai bună.

Sursă: mel.fm