Am ales 3 cărți cu adevărat bune, pe care vi le recomand mărinimos pentru că vă vor lărgi orizonturile, vă vor purta în lumi paralele și, într-un final, vă vor învăța lucruri.

1.   Shantaram de Gregory David Roberts

Protagonistul romanului, Lin, schimbându-și viața la 360 de grade, se mută în Bombay, ca să fie cât mai departe de infracțiunile pe care le-a săvârșit la locul lui de baștină (da, este povestea unul delincvent); însă aici, în India, devine, pe bună dreptate, omul care sfințește locul. Personaj controversat, cu o suită de trăsături și principii care nu sunt neapărat comune muritorilor de rând, este un nobil prin modul lui de a fi. Unda de iubire vibrantă care pulsează în sufletul lui este atotcuprinzătoare și emoționantă, înălțându-l și sanctificându-l. Implicat în povești cu mafioți, în infracțiuni, dar fiind şi martor al dreptății făcute prin sânge, dreptate făcută de însuși oamenii simpli din cartierele indiene, personajul deapănă istoria vieții lui, viață cu răscruci și poticneli.

Ce ne învață Shantaram?

Să trăim clipa. Memento mori. Trăiește-ți viața la maximum și desăvârșește-o prin iubire.

Citate din Shantaram:

  • ,,Fiecare bătaie a inimii omului este un univers de posibilități. ”
  • ,,Un luptător mujadehin mi-a spus odată că soarta ne dă tuturor trei învățători, trei prieteni, trei dușmani şi trei mari iubiri. Dar acești doisprezece sunt toți camuflați, astfel că nu poți ști sigur care cine e până nu îi iubești, nu-i părăsești sau nu-i înfrunți. ”
  • ,,Confundă onoarea cu virtutea. Virtutea se referă la ceea ce facem, pe când onoarea se leagă de modul cum o facem. Poți să duci un război în mod onorabil (…) după cum la fel de bine poți face pace fără a fi onorabil.”

2. Inferno de Dan Brown

Inferno te trezește în iadul condiției umane. Odată ajuns aici, alături de profesorul Robert Langdon, te pomenești într-o cursă contra cronometru care are un singur scop nobil: salvarea omenirii. Însă asta nu e tot. Autorul te întreabă: merită, oare, oamenii salvați în condițiile unei suprapopulări a plantei? Carte despre comploturi bioteroriste, care reușește să te țină cu sufletul la gură, Inferno te mai și pune în situația să alegi ce este mai bine pentru generațiile care vin. Implicații moraliste, apel la principii și multă introspecție  – toate acestea întrețesute cu intrigă și criptografie, istorie, geografie, și conspirație.

Ce ne învață Inferno?

Că orice rău are la bază un bine și orice bine – ceva malefic. Să uităm de termenii tăioși și decizii ușoare când vine vorba despre lupta dintre forțele binelui, și cele ale răului. De la alb la negru este o gamă largă de nuanțe. Alegerea corectă trebuie să țină cont de toate.

Citate din carte:

  • „Vine un moment în istorie în care ignoranța nu mai e un păcat de iertat. ”
  • „Neținută în frâu, omenirea funcționează ca o molimă, ca un cancer. ”

3.   Tema pentru acasă de Nicolae Dabija

De această dată lăsați-mă să vă port adânc în istoria neamului nostru (capitol sensibilizant și profund dureros pentru majoritatea dintre noi). Dabija pictează în proză o dramă a basarabenilor deportați pe timpul Uniunii Sovietice. Un profesor prea incomod pentru sovietici, Mihai Ulmu, trăiește tragedia vieții lui – pedeapsa sistemului pentru înlocuirea tabloului  tatălui nostru” Stalin (invocare absurdă a simbolului biblic) cu cel al lui Eminescu. Departe de elevii săi, departe de plai, de limbă, de iubire, acesta este tratat ca un „dușman al poporului”. Roman profund marcant și datorită poveștii de dragoste, dintre acelea care îți taie respirația: Maria Răzeșu, eleva care vine să înapoieze profesorului cartea pe care o luase cu împrumut (climaxul romanului nostru), de fapt cea pururi îndrăgostită de Ulmu, încearcă, într-o disperare totală, să-l ajute pe Mihai să evadeze. Profund emoționant, romanul nu are cum să nu-ţi scurgă o lacrimă și să te seteze pe o unde șovină împotriva a tot ce a însemnat URSS.

Ce ne învață Tema pentru acasă?

„A fi om în viață e o artă sau un destin?”

Citate frumoase din roman

  • „Așa cum ochii noștri continuă să-i mai vadă lumina pe cer și cu mult după ce steaua s-a stins, amintirea unei iubiri apuse îl va mai urmări încă multa vreme pe cel care a fost străluminat de ea…”
  • „…se bucură că sunt liberi-liberi și ar fi fost astfel chiar și cu cătușe la mâini și la picioare, pentru că învățaseră să gândească și să se comporte ca niște oameni liberi…”

Distribuie articolul: