Calitatea tenului tău nu depinde doar de brandul meștilor și cantitatea serumurilor pe care le aplici. Se pare că un rol major îi este atribuit stilului tău de viață și cu nilte obiceiuri corecte poți avea un ten mai luminos. Vezi mai jos ce pași poți face în fiecare zi pentru un ten mai strălucitor și sănătos, fără produse cosmetice. 

Conform dermatologului Keira Barr, există mai mulți factori care pot afecta strălucirea pielii. Ea prezintă trei moduri simple de a-ți îmbunătăți rutina de îngrijire a pielii. Și niciunul nu include folosirea unui produs cosmetic.

Respiră

Da, e suficient respiri ca ai un ten mai frumos, dar trebuie faci asta într-un mod organizat. Exercițiile de respirație au o contribuție însemnată la reducerea stresului și anxietății și din acest motiv le poți introduce și tu în rutina de îngrijire a pielii.

„Pielea ta reflectă modul în care ești pe dinăuntru, iar ceea ce simți se poate reflecta în pielea ta, explică dermatologul Keira Barr.

Cu alte cuvinte, stresul se poate manifesta și asupra pielii. Episoadele de erupție ale acneei au legătură cu stresul, iar Barr subliniază anumite practici pot calma pielea iritată. „Pe lângă faptul se formează din același țesut embrionar, pielea și creierul sunt strâns conectate. Pielea are același mecanism pentru producerea hormonilor de stres și creierul”, explică ea. Este logic stimularea nervului vag are beneficii pentru sănătatea pielii.

Specialista recomandă includerea respirației în rutina de îngrijire a pielii: Când te speli pe față sau aplici serumul, închide ochii și respiră adânc de mai multe ori. Este o resetare simplă a sistemului tău nervos”, explică Barr.

Fă mișcare

Luminozitatea crescută a pielii după o sesiune de antrenament este ceva real. Conform dermatologului menționat, multe dintre semnele vizibile ale îmbătrânirii, precum ridurile, hiperpigmentarea și textura neuniforma, sunt rezultatul stresului oxidativ al mitocondriilor. „Un beneficiu al mișcării este reglarea funcției mitocondriilor pielii. Un studiu din 2015 a arătat există mesageri chimici produși de mișcare, în special IL-15, care stimulează funcționarea mitocondriilor și îmbunătățirea sănătății pielii. În doar trei luni, grație acestui boost primit de uzinele energetice ale celulelor, s-a înregistrat o reducere a ridurilor”, explică Barr.

Mai mult, se pare că efectul unei ședințe de yoga asupra pielii și stresului este remarcabil: „În cazul unui exces de zahăr, se produce un proces numit glicare. S-a demonstrat yoga reduce procesul de glicare”, arată Barr.

Evident, este nevoie de mai multe studii înainte de a face o legătură clară între yoga și sănătatea pielii, dar se recomandă faci mișcare în orice mod posibil. Orice formă de mișcare este mai bună decât deloc.

Mănâncă produse sănătoase pentru piele

„Nu e vorba doar despre ce pui pe piele, ci și despre ce pui în corpul tău, consideră Barr. Alimentația poate afecta totul, de la starea de spirit până la imunitate, stres și anxietate, așa nu este de mirare o nutriție adecvată te poate ajuta ai un ten strălucitor.

În privință celor mai bune alimente pentru piele, Barr enumeră trei categorii esențiale: produsele bogate în antioxidanți, cele cu efect antiinflamator și cele care nu conțin zahăr.

„Pentru suntem expuse la factorii de stres din mediu, ar trebui ți umpli coșul de cumpărături cu alimente care sunt bogate în antioxidanți, spune Barr. Ea recomandă fructe și legume cu vitamina C și E, precum roșiile, spanacul, cartofii dulci și dovleacul, plin de vitamina E și perfect în lunile de toamnă.

Din grupa alimentelor antiinflamatoare, Barr alege somonul sălbatic, preferat pentru conținutul de omega-3, și sardinele. De asemenea, sunt foarte indicate alunele, nucile, mai ales cele braziliene, și migdalele. Nucile braziliene conțin seleniu. Și știm cât de important este seleniul pentru tiroida și refacerea pielii”, spune Barr despre mineralul care ajută la reglarea funcționarii tiroidei. Tiroida joacă un rol semnificativ în metabolism și în sănătatea pielii”, adaugă nutriționista.

Pe de altă parte, migdalele sunt bogate în acizi grași și antioxidanți, iar un studiu a descoperit o doză zilnică reduce severitatea ridurilor în cazul femeilor ajunse la menopauză.

Sursa: AndreeaRaicu.ro