Pentru multe femei, dorința de a experimenta pe plan sexual se confruntă cu provocarea de a trăi într-o cultură saturată de mesaje dezarmante, greu de identificat și de prejudecăți. Unele obstacole psihologice înrădăcinate de-a lungul timpului s-au perpetuat până astăzi.

Recunoașterea acestor obstacole poate duce la creșterea dimensiunii erotice a vieții unei femei. Mind Body Green arată care sunt trei dintre cele mai întâlnite obstacole care împiedică dorința sexuală feminină și cum pot fi depășite acestea.

Obstacolul 1: „Alții îmi definesc dezirabilitatea” E normal să-ți pese de felul în care arăți, mai ales când este vorba despre cineva de care ești atrasă, dar să faci un fix din a fi pe placul altora îți poate bloca dorința sexuală. Renunțarea la această abordare înseamnă să-ți schimbi atitudinea de la „Ce vor alții de la mine?” la „Ce vreau eu de la alții?”.

Mutarea atenției de la percepția altora asupra ta la propria experiență de viață necesită timp și putere. Cu timpul, vei ajunge să-ți permiți să fii așa cum ești, fără ca așteptările exterioare, imaginare sau reale, să mai dicteze cât de dorită te simți.

Ce să faci ca să-ți redefinești dezirabilitatea:

– Scrie pe o oglindă pe care o folosești zilnic: „Dezirabilitatea ta vine din surse interne.” – Fă o listă de activități care te ajută, care îți dau energie, vitalitate, bucurie și avânt. Fă una sau mai multe dintre ele în fiecare zi. – Când te întrebi ce vor alții, schimbă ideea în „ce vreau eu?”. Fă-ți timp pentru a te gândi la asta.

Obstacolul 2: „E treaba partenerului să stârnească” A-ți lăsa partenerul să-ți trezească mereu dorința îți blochează dorința sexuală. Această așteptare are un subtext – „Fie știi să mă stârnești, fie nu. Dacă nu, nu ești o partidă bună.” Asta te poate duce pe calea unor speranțe nerealiste.

Vei depăși acest obstacol dacă îți vei înfrunta inhibițiile sexuale și rușinea, pornind de la cunoașterea propriului corp și a preferințelor sexuale la a învăța cum să vorbești mai direct și mai deschis despre sex cu partenerul tău. Gândește-te că ești dirijorul propriei tale dorințe. La fel cum dirijorii trebuie să cunoască bine fiecare instrument, trebuie să-ți cunoști diferitele „secțiuni” ale orchestrei tale: cea emoțională, fizică, senzorială, spirituală, psihologică, interpersonală, imaginară. Și în loc să aștepți ca muzica să se nască singură sau să te temi că nu se va întâmpla asta, încearcă să participi mai mult la crearea ei. Fii atentă la ceea ce e greu de știut în fiecare secțiune a orchestrei tale în relația cu partenerul.

Ce să faci ca să-ți crești dorința:

– Repetă-ți zilnic: „Sunt dirijorul orchestrei mele.” – Caută surse de informare despre educația sexuală. Sunt multe site-uri și podcasturi care abordează această tematică și oferă sprijin pentru limitarea inhibițiilor și a sentimentului de jenă. – O dată pe săptămână, când nu te poate deranja nimeni, întinde-te și experimentează atingând părți ale corpului pe care nu le atingi de obicei. Poți să-ți pui muzică senzuală sau să-ți aprinzi mai întâi o lumânare parfumată ca să creezi o atmosferă propice care să te relaxeze. Atinge-ți genele, sprâncenele, fața, abdomenul, genunchii, picioarele. Observă care atingeri îți provoacă o plăcere mai mare și transmite-i și partenerului ce îți place cel mai mult.

Obstacolul 3: „Trebuie să fiu feminină” E minunat să-ți accepți trăsăturile feminine. Problema este asocierea subconștientă cu feminitatea: „E ceva feminin să fii reținută.”

Energia pe care de obicei o folosești ca să fii așa cum ești tu ajunge să fie folosită pentru a ascunde, bloca sau reduce experiența ta reală asupra momentului. Acest blocaj poate face o femeie să-și suprime ambiția, furia, bucuria sau alte aspecte ale firii sale pasionale, retezându-i accesul la vitalitate, autenticitate și la dorința sexuală.

Tu stabilești cum arată feminitatea pentru tine. Tu trebuie să stabilești ce înseamnă feminitatea pentru tine. Asta ar putea cere timp ca să înțelegi ce ai învățat despre feminitate în familie, în grupurile din care faci parte, la școală și în comunitatea ta, dar și din diferitele culturi care ți-au influențat opiniile despre feminitate și masculinitate. E important să știi că a primi și a oferi plăcere sunt abilități care ne aparțin tuturor

Distribuie articolul: