Pierderea în greutate este un proces extrem de dificil, la fel si gestionarea acesteia. În procesul de slabire, nu întotdeauna totul se reduce la calorii și există mult mai mulți factori care îngreuneaza acest proces. Cei mai importanți sunt: genetica, anturajul în care trăim, calitatea somnului, cantitatea masei musculare, dar și probleme de sănătate existente.


Dar oricât de dificila ar fi, scăderea în greutate nu este imposibilă. Este important să ne concentrăm pe micile succese, pe identificarea factorilor care provoacă un platou, pe starea generala de sănătate si pe identificarea și alegerea dietei corecte!

Există câteva motive principale, dovedite științific, care pot îngreuna procesul de slăbire. Este important să fim conștienti de aceste obstacole pentru a putea câștiga lupta cu kilogramele în plus.

  1. Moștenirea genetică

Când vorbim despre greutate, factorul genetic contează foarte mult, deși poate nu ne place să auzim asta. De-a lungul timpului au fost efectuate anumite cercetări asupra unor perechi de gemeni din Suedia care au fost crescuți împreună sau separat. Rezultatele acestui studiu și ale altor studii pe gemeni au arătat că genele au impact covârșitor. Peste 70% din oscilatiile ponderale sunt influențate de factorul ereditar, deci de transmiterea genetica.

În plus, există o teorie referitoare la punctul de referință al greutatii la care corpul se simte mulțumit. Acest punct va fi atins dacă trăim o viață sănătoasă și fericită (mancare nutritiva, fără restricții și mișcare, dar nu excesiv).

În situația în care veți încerca să vă reduceți greutatea prea mult sub punctul de referință, raspunsul creierului este de a transmite informații care sa stimuleze obiceiuri care determina atingerea din nou greutatii pe care creierul o consideră normala pentru organismul respectiv.  De aceea, specialistii considera și susțin ca pierderea treptată în greutate este cheia pentru modificarea punctului de referință. Ca sa putem obtine acest lucru trebuie sa continuam sa mancam mult mai putine calorii, chiar daca am slabit.

Pe langa beneficiile care includ greutatea, scăderea în greutate va imbunatateste starea generala de sanatate (nivelul colesterolului; tensiunea arterială), imaginea corpului, stima de sine și tot ce tine de psihic.

  1. Mâncatul inconștient

O analiză statistică publicată în septembrie 2022 în revista “Appetite” a demonstrat că mâncatul inconstient este asociat cu un IMC mai mare. Când suntem conștienti de ceea ce mancam, conexiunea creier-corp transmite informația de saturație alimentara și, deci, de mulțumire.

Pentru a renunta la obiceiul mâncatului inconștient, pregătiți-va singuri propriile mese atunci când este posibil. Când ne petrecem timpul gătind sau chiar adunand ingrediente, vom savura mancarea altfel.

  1. Săritul peste mese, urmat de mâncat exagerat

În efortul de a reduce caloriile, este tentant să încercam sa mancam cât mai puțin posibil și chiar să sarim peste mese. Dar, dacă nu mancam toată ziua, spre seara mecanismele de protecție ale corpului se vor activa pentru ca vor sa obțina mâncare, iar rezultatul poate fi devastator.

Pentru a evita consumul exagerat de alimente, trebuie sa aveti un program alimentar previzibil. Dacă mancati în mod regulat pe parcursul zilei, corpul va putea anticipa că îi veti oferi o nutriție adecvată.Mai mult, dacă sunteti ocupati, si încercati să slăbiti, alegeti o dieta completa din punct de vedere nutritiv care sa ii asigure organismului tot ce are nevoie pentru a functiona normal.