Femeile asiatice au descoperit proprietățile uimitoare ale turmericului încă multe secole în urmă. Deși sunt numeroase produse moderne de îngrijire a tenului, acestea rămân fidele măștilor faciale pe baza acestui condiment, cărora le spun mască de „aur”. Astăzi venim cu câteva rețete, recomandate de doc.ro, pentru diferite probleme ale tenului.

Măștile faciale care conțin turmeric sunt recomandate pentru persoanele cu ten iritat, înroșit, încărcat de impurități, ars de soare, chiar cu dermatite, acnee, eczeme, rozacee și început de psoriazis, riduri, cearcăne, etc.

Masca facială cu iaurt gras și turmeric pentru ten iritat

Iaurtul conține acid lactic, probiotice și zinc. Culturile de probiotice au proprietăți vindecătoare și acționează că o barieră împotriva factorilor care cauzează înroșeala pielii. Zincul are proprietăți antibacteriene și antifungice, iar acidul lactic ajută la exfoliere și la obținerea unei străluciri naturale a tenului. Turmericul e un condiment cu proprietăți anti-inflamatoare și luptă împotriva microbilor. Vindecă urmele de acnee, îndepărtează roșeața și afecțiunile cauzate de mediu, arsuri și rozacee (cuperoza). Substanță activă se numește curcumina, care contribuie la vindecarea rapidă.

Ingredientele necesare:

  • Iaurt – Alege unul cu conținut cât mai mare de grăsime.
  • Turmeric – Găsești pudră de turmeric la majoritatea magazinelor cu condimente.

Mod de preparare:

Amestecă bine o ceașcă de iaurt rece cu o linguriță de turmeric pudră. Vei obține o pastă portocalie, foarte aromată.

Mod de aplicare:

Întinde mixul astfel obținut pe piele sau doar pe suprafețele inflamate sau iritate și lasă să acționeze timp de o jumătate de oră. Clătește ușor, fără să freci, cu apă rece. Aplică apoi o cremă hidratantă sau nutritivă pe pielea curată, ce folosești de obicei sau una cu proprietăți emoliente, care să continue efectul tratamentului. Există păreri conform cărora poți repeta procedeul zilnic, până la vindecare, timp de aproximativ două săptămâni, însă o poți aplica și săptămânal sau de două ori pe săptămână, ca pe orice altă masca.

Masca facială cu turmeric, miere, iaurt și suc de lămâie

Ingrediente:

  • 1 linguriță de miere
  • 1 linguriță de pudră de turmeric
  • 1 linguriță de iaurt, lapte sau kefir

Mod de preparare:

Amestecă toate ingredientele într-un vas nemetalic, până când obții o pastă suficient de groasă să nu curgă ușor.

Mod de aplicare:

Aplică pasta pe față, după ce te-ai spălat în prealabil. E una dintre puținele măști care poate fi aplicată și în jurul ochiilor, având efect benefic și asupra cearcănelor, pe care le reduce simțitor. După 20 de minute, spală-te cu apă rece. Dacă ți se pare că ai pielea gălbuie, folosește și apă micelară sau un scrub facial ușor. Puțină apă în care ai dizolvat suc sau sare de lămâie poate avea efect similar. Ideal e să porți mănuși chirurgicale sau alt tip de mănuși de unică folosință când o aplici, întrucât poate păta pielea. Hainele pe care le porți ar trebui să fie din categoria de stat în casă, din același motiv: turmericul pătează foarte ușor.

Masca specială cu turmeric, miere și zahar brun, cu efect antirid

Ingrediente:

  • 1 linguriță de pudră de turmeric
  • 1 linguriță de zahăr brun pudră
  • 2 lingurițe de miere

Mod de preparare:

Amestecă bine toate ingredientele, până se formează o pastă consistentă.

Mod de aplicare:

Folosind o spatulă, o pensulă sau degetele (nu uita de mănuși de unică folosință), aplică masca pe pe întreaga față, inclusiv pe gât, decolteu și în zona din jurul ochilor. Clătește cu apă rece după o jumătate de oră de acționare.

Citește și: Masca din semințe de in pentru piele fină, lifting facial și cu efect antirid – tratamentul naturist, adorat de rusoaice (Video)