Pe 3 iulie este sărbătorită Ziua Internațională fără pungi de plastic. Noi zicem că putem sărbători în fiecare zi, renunțând la plasticul, care este atât de dăunător mediului și care până la urmă ajunge în mâncarea noastră, optând pentru pungi personalizate din materiale reciclate și torbițe textile. 

Ziua Internațională fără pungi din plastic, marcată anual la data de 3 iulie, este dedicată sporirii gradului de conștientizare asupra problemelor foarte reale și presante generate de cele mai populare produse din plastic de unică folosință – pungile.

Știați că pungile din plastic pe care le primim atât în supermarket, piață sau de la comercianții stradali, sunt folosite de noi cam 25 de minute, o perioadă atât de scurtă! Se descompun în 10-20 de ani, iar unele dintre ele chiar și îmtr-o mie! Voi câte pungi din plastic ați adus acasă de la ultima cumpărătură?

Eliminarea deșeurilor de plastic reprezintă o problemă care afectează toate țările.

În cele în curs de dezvoltare, oamenii nu au prea multe opțiuni, decât să le arunce la groapa de gunoi sau să le ardă în spațiu deschis, ca să scape de ele. Acolo unde există totuși sisteme de gestionare a deșeurilor, iar acestea pot fi reciclate, dacă ambalajele au în componență și alte materiale decât plasticul, sfârșesc tot la groapa de gunoi sau sunt arse, informează mediu.gov.md.

Potrivit celor mai recente date, publicate de Tearfund, Fauna & Flora International, WasteAid și The Institute of Development Studies, la nivel mondial în fiecare secundă un autobuz etajat plin de plastic este ars sau aruncat la groapa de gunoi. Astfel, într-un an, cantitatea totală este în jur de 70 de milioane de tone.

În apele mărilor și a oceanelor sunt atâtea deșeuri din plastic, pungile constituind o mare parte, încât formează adevărate insule plutitoare, care ajung la sute de kilometri și pot fi numite, pe bună dreptate, monument al inconștienței omenirii.

G20 – grupul de 20 de miniștri ai mediului și ai energiei din țările dezvoltate economic a anunțat că va adopta un nou cadru de acţiune pentru a stopa poluarea cu plastic la nivel global. Noua abordare va presupune explicarea clară a măsurilor, promovarea inovaţiilor şi intensificarea monitorizării ştiinţifice și se va baza pe cooperare internaţională. Membrii G20 vor promova o abordare ușor de înțeles pentru a reduce volumul de deşeuri din plastic, ce ajung în apa mărilor şi oceanelor, prin diferite măsuri şi prin cooperare internaţională, dar şi prin promovarea inovaţiilor şi intensificarea monitorizării ştiinţifice şi a metodologiilor de analiză.

Tobele textile sunt econome și practice

Există atâtea alternative frumoase și totodată econome (nu veți mai plăti bani pentru pungi, adică pentru înmulțirea deșeurilor și intoxicarea mediului înconjurător). La noi în țară sunt mai multe puncte comerciale și companii, printre care Kaufland, Daria Room, Zahăr Domnița, de la care aveți posibilitatea să procurați sacoșe textile care rezistă în timp. De asemenea, le puteți primi cadou la diverse evenimente, precum sunt evenimentele #ROOFOFFLINE, marca AGORA, acolo unde oaspeții au avut ocazia să-și picteze singuri torbițele.

De asemenea puteți face bine la pătrat! Puteți achiziționa de la Misiunea Socială SDiaconia, o torbă eco, salvând planeta, și în acelați timp să contribuiți la procurarea a 3 mese calde pentru bătrâni: „Avem noi o alternativă mai mult decât eco: cu fiecare pungă, dăruiți 3 mese calde bătrânilor pe care îi asistăm. 170 de lei și un accesoriu cu mesaj special.❤️”

Ziua Internațională fără pungi din plastic ne oferă ocazia să ne reamintim, că fiecare acțiune pe care o luăm și fiecare sac de care dispunem influențează viața tuturor oamenilor din generația viitoare.