Pe parcursul primelor patru luni ale acestui an, polițiștii au înregistrat 295 de cazuri când copiii au plecat de acasă sau din instituțiile sociale de protecție. Oamenii legii susțin că minorii au fost reîntorşi în familii sau au fost identificate alternative, cum ar fi, plasarea lor în instituțiile sociale de protecție.

Potrivit poliției, copiii dispăruţi ajung, în cele mai multe cazuri, victime ale violenţei şi exploatării, scrie Agora.md.

Cauzele acestor dispariții cel mai adesea sunt:

  • Neglijarea copiilor de către reprezentanții săi legali;
  • Lipsa unui dialog viabil între părinte-copil în cazul familiilor firești;
  • Prezența mediului vicios în familie, precum și violența atât psihică, cât și fizică;
  • Prezența problemelor financiare, condițiile de trai, necesitatea de a câștiga sursa de existență.

Părinţii sunt îndemnați să manifeste prudenţă şi grijă maximă faţă de copii. Totodată, în cazul în care cetățenii identificării copii nesupravegheaţi în stradă, sunt îndemnați să sesizeze oamenii legii la numărul 112 sau la numărul „Serviciului de asistenţă telefonică gratuită pentru copii”- 116 111.

La 25 mai, În R. Moldova este marcată „Ziua internațională a copiilor dispăruți”, eveniment care a avut loc în municipiul Chișinău, dar și în raioanele Bălți și Comrat, în conlucrare cu Asociația Obștească „Concordia. Proiecte sociale”. În cele trei orașe au fost organizate activități de informare și sensibilizare atât a copiilor, cât și a părinților despre numărul de dispariții voluntare în rândul minorilor, riscurile la care aceştia pot fi expuşi şi măsurile care necesită a fi luate pentru a minimaliza aceste situaţii.

Foto: je-suis-papa.com

Sursa: Agora.md

Distribuie articolul: