Adunarea Generală a Națiunilor Unite, în anul 2000, a stabilit ziua de 25 de noimebrie ca fiind Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor. Violența asupra femeilor are loc acasă, la locul de muncă, în școli, pe stradă. Agresiunea asupra femeilor este o gravă încălcare a drepturile omului.

Data de 25 noiembrie a fost aleasă pentru a comemora omorârea violentă a trei dintre surorile Mirabal. Acestea au fost asasinate pe 25 noiembrie 1960, în Republica Dominicană, deoarece s-au opus regimului dictatorial al lui Rafael Trujullo, devenind un simbol al rezistenței și al mișcării feministe.

Într-un comunicat, publicat pe site-ul oficial al ONU, se relatează despre pericolul organizațiilor și mișcărilor antifeministe. Se remarcă o creștere a grupurilor care atacă grupările feministe, contribuind la erodarea spațiului sigur pentru femei. De asemene, se accentuează importanța mișcărilor feministe, considerate de ONU  ca fiind soluția pentru a combate violența asupra femeilor și fetelor.

Tema aleasă în acest an de către ONU este UNITE! Activism to End Violence against Women & Girls (Uniți-vă pentru a combate violența contra femeilor și fetițelor). În perioada 25 noiembrie și 10 decembrie se vor organiza diferite evenimente care vor avea scopul de a mobiliza societatea și de a-i convinge să devină susținătorii combaterii violenței asupra femeii, să fie solidari cu mișcările feministe din toată lumea și să se opună încălcării drepturilor femeii.

5 ani în urmă, activista Tarana Burke, în 2006, a fondat Mișcarea #MeToo, care le-a încurajat pe femei să lupte contra hărțuirii sexuale. Însă, multe victime se tem să-și zică povestea.  De multe ori, femeia este blamată și e acuzată că l-a provocat pe hărțuitor. Rolul statului și al ong-urilor e să educe și să informeze societatea despre consecințele violenței asupra femeii.

Estimările globale sunt îngrijorătoare:

·      aproximativ 1 din 3 (30%) femei la nivel global se confruntă cu violență fizică și/sau sexuală, mai ales din cauza unui partener intim.

·      aproape 1 din 4 (24%) adolescente cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani care au avut o relație intimă, au fost supuse violenței fizice și sexuale din partea partenerului

Interzicerea avortului de către Curtea Suprema de Justiție din SUA, protestele din Iran ne ilustrează o lume patriarhală, în care femeile trebuie să lupte pentru drepturile fundamentale. În statele musulmane, femeile sunt proprietatea bărbatului. Nici femeile din Occident nu sunt protejate. Misoginismul e îndărăcinat adânc pe continentul nostru. Mișcarea feministă încă nu a câștigat și urmează multe lupte dificile.

Societatea din Republica Moldova e una profund misogină. Violența contra femeii e la ordinea zilei. Unele femei sunt ținute prizoniere în propria casă. Avem o mare restanță la educarea fetițelor. De mici, le spunem că rolul lor e să fie soții și mame. Le învățăm să fie frumoase pentru un bărbat, să știe să facă mâncare pentru un bărbat. Dar nu înțelegem că o femeie educată va fi o femeie protejată și e rolul nostru să le învățăm să fie independente.

Potrivit infograficelor de la Biroul de Statistică al Republicii Moldova, în anul 2010, fiecare a doua femeie, cu vârsta între 15-49 de ani, a fost victima violențelor fizice și sexuale din partea partenerului.  Infograficele reprezintă o panoramă a societății noastre, accentuând misoginismul și atitudinea unor bărbați față de femeia iubită.