Uleiul de măsline poate înlocui cu ușurință crema pentru cuticule, apa demachiantă și pasta pentru lustruirea mobilierului. Iată 20 de întrebuințări ale uleiului, despre care cu siguranță nu ai știut.

Întrebuințări ulei de măsline, recomandate de eustiu.com.

1. Prelungește durata de viață a tocatorului și a veselei din lemn

După spălarea și uscarea lemnului, aplică pe tocator un strat subțire de ulei de măsline. Poți face acest lucru cu o lavetă sau cu o cârpă moale, așa încât uleiul să pătrundă în fisuri. Grăsimea vegetală va satura lemnul și îl va proteja de crăpături și decolorare. Lasă-l să stea așa timp de 10 minute, apoi îndepărtează uleiul cu ajutorul unui prosop de hârtie.

2. Scapă de lipire

Există multe feluri de mâncare la care trebuie să adaugi miere, muștar sau alt ingredient lipicios. Ele se lipesc de linguriță și e greu să calculezi raportul corect. Dar fii pe pace, uleiul îți poate veni în ajutor. E suficient să moi lingura în ulei de măsline înainte de a adăuga mierea în vas.

3. Redă strălucirea suprafețelor cromate

Aplică puțin ulei pe o lavetă sau pe o cârpă moale și șterge cu ea oțelul de bucătărie: robinetul, chiuveta, vesela, scurgătoarele de vase și orice alt obiect cromat. Uleiul redă strălucirea metalului și previne întunecarea acestuia. Dar nu uita să ștergi suprafețele cu o cârpă uscată.

4. Păstrează aspectul tacâmurilor de argint

Argintul se înnegrește cu timpul. Uleiul nu poate preveni oxidarea, dar o poate încetini. Șterge tacâmurile cu ulei de măsline o dată la două săptămâni.

5. Îndepărtează un abțibild sau o etichetă

Pentru a îndepărta un abțibild mofturos vei avea nevoie de ulei de măsline. Toarnă puțin ulei peste el și aplică o compresă deasupra (o bucată de tifon înmuiată în ulei) timp de 15 minute. După această procedură, eticheta se va îndepărta mai ușor. Dacă nu vrei să torni ulei peste zona cu pricina, poți folosi un uscător de păr. Pornește uscătorul și ține-l orientat spre abțibildul cu bucluc timp de câteva minute.

6. Redă strălucirea perlelor murdare

Perlele își pierd culoarea cu timpul din cauza contactului cu machiajul, sebumul și praful. Cu toate acestea, perlele naturale sunt prea delicate pentru a fi curățate cu agenți de curățare standard. Din fericire, aspectul lor poate fi restabilit cu ulei. Șterge fiecare perlă cu o lavetă moale, înmuiată în ulei, iar apoi cu o lavetă uscată.

7. Scoate un inel înțepenit de pe deget

Cea mai simplă modalitate de a scoate un inel înțepenit de pe deget este să te dai cu ulei de măsline.

8. Descheie un fermoar blocat

Pentru a face acest lucru, înmoaie o dischetă cosmetică în ulei de măsline și șterge dinții fermoarului cu ajutorul ei. Peste câteva minute, fermoarul se va debloca.

9. Oferă o strălucire mată pantofilor tăi

Această metodă e numai bună pentru pantofii din piele naturală și artificială, precum și pentru cizmele de cauciuc. Șterge suprafața netedă cu o cârpă moale pe care ai aplicat în prealabil câteva picături de ulei.

10. Protejează lamele de ras

Dacă ștergi lamele cu o dischetă de bumbac înmuiată în ulei de măsline, ele vor rămâne ascuțite mai mult timp și vor fi protejate de rugină. Aplică uleiul doar pe lame uscate.

11. Regenerează cuticulele și pielea

Uleiul de măsline este un lubrifiant natural pentru cuticule întărite și epidermă. Înmoaie unghiile în apă caldă după ce le tai. Iar în apă nu uita să adaugi câteva picături de ulei.

12. Protejează părul

Aplică câteva picături de ulei pe palme și masează-ți părul cu ajutorul lor. Uleiul va da părului strălucire, îl va hidrata și va contribui la curățarea pielii de pe cap.

13. Îndepărtează machiajul

Uleiul de măsline e bun ca agent demachiant. Aplică câteva picături pe o dischetă cosmetică și șterge-ți fața la fel cum ai face-o cu apă demachiantă. Uleiul va îndepărta eficient machiajul, inclusiv rimelul impermeabil și va lăsa pielea moale și catifelată.

14. Îndepărtează murdăria de pe păr și piele

Uleiul de măsline ajută la îndepărtarea gumei de mestecat sau a vopselei de pe păr. Pur și simplu aplică produsul pe zona afectată și șterge murdăria cu un șervețel.

Pentru o pată pe piele, fie că este vorba de vopsea de păr, lubrifiant auto, rășină sau cerneală permanentă, amestecă câteva picături de ulei cu o linguriță de zahăr și aplică soluția pe zona cu pricina.

15. Scapă de scârțâit

Uleiul lubrifiază și elimină scârțâitul, previne coroziunea, deblochează mecanismele înțepenite, curăță și lustruiește chiuvetele de bucătărie și asigură funcționarea ușoară a balamalelor, broaștelor, zăvoarelor și șuruburilor.

16. Lustruiește mobila

Amestecă 100 de ml de ulei cu 4 linguri de oțet alb și două lingurițe de suc de lămâie, toarnă soluția într-un spray cu pulverizator și lasă sticla în frigider. După ce se răcește, soluția poate fi utilizată pentru lustruirea mobilierului din lemn.

17. Întoarce delicatețea și strălucirea articolelor de piele

Mobilierul din piele, mănușile, curelele și pantofii își vor recăpăta strălucirea pierdută dacă le lustruiești regulat cu ulei de măsline. E suficient să aplici două picături pe o lavetă din microfibră și să ștergi cu ea suprafețele de piele.

18. Scapă de țânțari

Dacă ai butoaie pentru apă de ploaie sau alte recipiente cu apă tehnică în grădină – toarnă puțin ulei de măsline în ele. Uleiul va crea un strat protector și va împiedica țânțarii să depună larve în apă.

19. Protejează sculele și mobilierul de grădină

Uleiul de măsline va proteja mânerele din lemn de uscare și crăpături. Dar poate fi folosit și pentru prelucrarea lemnului mobilierului de grădină. Aplică ulei și pe obiecte metalice: lopeți, greble, tăietoare, foarfece. Acest lucru va încetini apariția ruginii și va reduce aderența murdăriei și a zăpezii.

20. Hrănește plantele

Dacă ai ferigi sau palmieri decorativi, adaugă două linguri de ulei în apa cu care le uzi, o dată pe lună. Acest truc va ajuta plantele să crească o coroană luxuriantă.

Sursa: eustiu.com

Distribuie articolul: