Psihologia este un domeniu uimitor și încă puțin exploarat de știința modernă. Creierul uman este capabil de lucruri pe care de multe ori le credem că sunt imposibile, dar nu sunt și viața ne face să ne convingem de acest lucru.

Psihologiadeazi.ro a adunat câteva curiozități interesante despre psihologia umană și reacția oamenilor la anumiți factori externi care declașează anumite procese în creierul uman și care sunt descoperite datorită cercetărilor în psihologie. 

1. Ciocolata produce aceleași substanțe chimice în organism ca și dragostea.

Când mănânci ciocolată, eliberează mai mulți neurotransmițători în creier, care afectează pozitiv simțurile umane. Unul dintre neurotransmițătorii principali eliberați este feniletilamina, care provoacă emoție, accelerează pulsul și te face fericit! Este adesea numit „drogul iubirii”, deoarece evocă sentimente similare cu cele care apar atunci când cineva este îndrăgostit.

2. O îmbrățișare de 20 de secunde eliberează substanțe chimice în corpul tău care te ajută să ai încredere în persoana cu care te îmbrățișezi.

Oxitocina este eliberată în corp atunci când o persoană se simte în siguranță, protejată și conectată cu cei dragi, prin eliberarea acestei substanțe chimice, creierul știe că totul este în siguranță și că nu este nevoie să îți faci griji.

3. Poți fi aproape doar cu 150 de oameni.

Numărul lui Dunbar este limita cognitivă percepută a numărului de persoane cu care se poate menține o relație socială stabilă; o relație în care o persoană știe cine este fiecare persoană și cum se raportează fiecare la celălalt; acest număr a fost propus pentru prima dată în anii 90 de către un antropolog britanic Robin Dunbar, care a descoperit o legătură între dimensiunea creierului primat și dimensiunea medie a grupului social.

4. Creierul tău funcționează mult mai eficient atunci când este obosit.

Dacă faci ceva creativ, atunci ai mai multe șanse să obții un rezultat bun în momentul în care te-ai săturat și creierul tău nu funcționează la fel de eficient. Acesta este tocmai motivul pentru care, după o zi grea la serviciu, apar deseori idei strălucitoare.

5. Creierul simte respingerea ca durerea.

Știm cu toții că respingerea este dureroasă, dar neuroștiința a ajuns la concluzia că de fapt doare. Deși creierul nu prelucrează durerea emoțională și durerea fizică în același mod, reacțiile și evenimentele în cascadă sunt foarte similare și același lucru este eliberat în timpul ambelor evenimente, chimice naturale.

6. Nu poți face multe lucruri odată.

Nu cred în multitasking, spun oamenii de știință. Cercetările noi arată că noi, oamenii, nu suntem la fel de buni să facem mai multe lucruri în același timp cum credem noi, dar evidențiază, de asemenea, priceperea umană care ne-a oferit un avantaj evolutiv.

7. 80% din conversații sunt bârfe.

Acest lucru este adesea perceput ca o simplă discuție, dar bârfele sunt în centrul naturii umane, cred oamenii de știință. Dr. Nicholas Emler spune că împărtășirea informațiilor intime este fundamentală pentru oameni și ne separă de restul regnului animal.

8. Relațiile sunt mai importante pentru sănătatea ta decât exercițiile fizice.

Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill au descoperit că dimensiunea și calitatea conexiunilor sociale ale unei persoane afectează indicatori de sănătate specifici, cum ar fi obezitatea abdominală și hipertensiunea, în diferite puncte din viața lor.

9. Nicio persoană oarbă nu a dezvoltat niciodată schizofrenie.

În toate studiile anterioare, nu a existat niciun caz raportat al unei persoane oarbe care a dezvoltat schizofrenie.

10. Piesa ta preferată este cel mai probabil asociată cu un eveniment emoțional.

11. Muzica îți influențează punctul de vedere.

Pare evident! Cercetările de la Universitatea din Groningen au arătat că muzica are un impact imens asupra percepției tale.

12. Cu cât cheltui mai mult pentru ceilalți, cu atât ești mai fericiți.

Conform diverselor studii. Nu uita să le oferi celor dragi o mulțime de cadouri în perioada vacanței!

13. Să cheltui bani pe experiențe și nu pe lucruri te face și mai fericit.

Colectează amintiri, nu lucruri!

14. Dacă îți comunici obiectivele, vei avea mai puține șanse de succes.

Asta este adevărat. Testele din anii 1930 au dovedit acest lucru destul de bine.

15. Unele ritualuri religioase reduc stresul.

„Cartea americană despre publicațiile psihiatrice, despre tulburările de dispoziție” arată că persoanele care practică meditația și rugăciunea devoțională experimentează mai puțin stres.

16. Banii aduc fericire, dar numai până la suma de 75 de mii de dolari pe an.

Pentru americanii obișnuiți, fericirea aduce câștiguri de până la 75.000 usd pe an. Te eliberează de sărăcie și îți oferă ceea ce ai nevoie în viață.

17. Oamenii între 18 și 33 de ani sunt cei mai stresați oameni de pe pământ.

Familia, educația, munca pot fi foarte stresante.

18. A fi în preajma oamenilor fericiți te face mai fericit.

Acest lucru nu ar trebui să vină ca o surpriză pentru tine. Multe studii au dovedit că a fi în preajma oamenilor care sunt fericiți te face și pe tine fericit.

Sursa: psihologiadeazi.ro

Distribuie articolul: