În orice cuplu sunt zile bune și zile rele, mici certuri și neînțelegeri pe diverse subiecte. De cele mai multe ori partenerii le ignoră sau amână rezolvarea acestora și mai rar încearcă să rezolve aceste neplăceri prin discuții și la timp. Pentru a depăși momentele de criză în cuplu este indicat să cerem ajutorul unui specialist. Dar cum să aflăm dacă momentul de impas este critic și poate duce la o despărțire sau suferință de lungă durată? Specialista în psihologie Aurelia Balan ne spune care sunt câteva dintre situațiile în care consilierea terapeutică poate deveni colacul de salvare al relației.

Cuplul este o entitate cu două capete, care rareori gândesc la fel. Și, de destule ori, acea entitate ajunge la terapie, ceea ce e foarte bine. Atunci când trec prin momentele dificile, partenerii nu știu exact cum să procedeze pentru a rezolva o problemă, iar de multe ori chiar abordarea greșită este cea care duce la despărțire. Trebuie să îți dorești ca relația să meargă, însă uneori dorința nu este suficientă, ci ai nevoie și de mijloacele necesare. Consilierea terapeutică te poate ajuta să îndrepți lucrurile în relație.

Pentru a nu se ajunge la situații neplăcute sau la o deteriorare a relației dincolo de orice remediere, ar fi de dorit să apelăm la un psihoterapeut cu specializare în terapie de cuplu, atunci când observăm câteva simptome ale unei relații în derivă.

1. Când comunicarea a devenit negativă. Este vorba despre acele situații în care partenerii nu mai observă decât aspectele negative unul la celălalt. Discuțiile se focalizează pe ce nu ai făcut sau nu ai spus, mai degrabă să se focalizeze pe ceea ce merge și pe ceea ce ar fi de îmbunătățit.

2. Când partenerii uită să mai fie prieteni și nu se cunosc unul pe celălalt. De cele mai multe ori, au senzația că, dacă au semnat un certificat de căsătorie și stau sub același acoperiș, se și cunosc suficient de bine. Or, acest lucru nu se întâmplă în acest mod, ci necesită investiție zilnică în omul de lângă tine. Altfel, ajung după ani de zile de relație deficitară și nefuncțională ca doi străini, doi colegi de apartament care sunt legați, de cele mai multe ori, de rate la bancă și de creșterea copiilor, nemaifiind angajați în relație și nemaiavând încredere unul în celălalt.

Prietenia este temelia unei relații. Se construiește zi de zi, învățând să-l cunoaștem pe omul de lângă noi, care este într-o continuă schimbare. Fără prietenie într-o căsnicie e ca și cum ți-ai construi o casă care nu are fundație. Mai devreme sau mai târziu, se va dărâma. Așa ajung să fie critici, ironici, sarcastici și disprețuitori unul cu celălalt, pentru că nu îl mai privesc pe partener ca pe „un prieten drag“, în primul rând, ci ca pe un dușman în momentele de conflict sau ca pe un necunoscut, trăind într-o tristă singurătate și izolare sub un aparent acoperiș pentru doi.

3. Când discuțiile în contradictoriu se încheie cu unul dintre parteneri părăsind încăperea. De multe ori când apare o ceartă, spiritele se „încing”, iar unul dintre parteneri ajunge să părăsească încăperea. Dacă se întâmplă acest lucru, discuțiile rămân în aer, iar de obicei sunt trecute cu vederea, până când are loc o nouă ceartă, în care tiparul descris se repetă. Dacă orice discuție ia forma unei dispute, mai devreme sau mai târziu, înseamnă că partenerii au probleme serioase de comunicare, care trebuie rezolvate. Chiar și cele mai „nevinovate” certuri ascund probleme mai grave, așa că nu trebuie trecute cu vederea. Un terapeut poate ajuta partenerii să se reconecteze și îi va determina să își amintească ce îi unește.

4. Când unul dintre parteneri a avut o aventură. A o lua de la capăt după ce încrederea în relație a fost înșelată, este posibil, dar necesită multă muncă. Chiar dacă unii spun, „uită și privește înainte”, acest lucru nu este atât de ușor de făcut, deoarece studiile arată că în multe cazuri, persoana înșelată prezintă simptome de stres post traumatic. Atunci când unul dintre parteneri este infidel, celălalt își pierde încrederea. Dacă în urma dezbaterii subiectului aceștia ajung la concluzia că vor să mai dea o șansă relației lor, terapia de cuplu poate fi de mare ajutor. Un terapeut poate ajuta partenerul trădat să accepte situația în care se află și să depășească momentul mai ușor, în timp ce pe cel care a înșelat îl va ajuta să înțeleagă de ce a făcut-o și cum trebuie să se comporte pe viitor.

5. Când partenerii par mai degrabă colegi, decât un cuplu căsătorit (relație intimă). Este vorba despre acele situații în care partenerii duc o viață paralelă, mai degrabă decât o viață de cuplu.

6. Când partenerii nu știu cum să își rezolve diferențele de opinie. De multe ori partenerii conștientizează că există o problemă în cuplu, dar cu toate acestea, ei nu știu cum să o rezolve.

7. Situațiile dificile care afectează și cuplul: șomaj, o boală gravă, pierderea unui copil. Unele evenimente neplăcute au un impact puternic asupra vieții de cuplu. De pildă, pierderea unui copil, șomajul, lipsa banilor sau îmbolnăvirea unuia dintre parteneri sunt situații care pot pune rezistența unui cuplu la încercare. Într-o asemenea situație, terapia de cuplu poate face o diferență majoră în viața de cuplu, precum și în particular, pentru fiecare partener.

8. Când unul dintre parteneri începe să acționeze sub impulsul emoțiilor negative. Este vorba despre acele situații în care partenerii nu știu cum să își exprime emoțiile și atunci ajung să se comporte în mod distructiv atât pentru ei cât și pentru relație. De exemplu, un bărbat care se simte rănit pentru că soția lui a discutat cu un coleg la telefon, ajunge să se comporte ca și cum ar fi curtat de o femeie mai tânără, doar pentru a-i arăta partenerei cât de mult l-a deranjat gestul ei.

9. Când singura soluție pare a fi separarea. Atunci când un cuplu se ceartă, o pauză prinde bine, dar dacă pauza devine o noapte departe de familie, sau o separare de câteva zile, acest lucru poate indica nevoia de consiliere. Îndepărtarea de familie, de casă, nu rezolvă de obicei problema. Din păcate, de cele mai multe ori, prin absența certurilor, se întărește ideea că îndepărtarea este benefică, ceea ce duce la mai multe absențe. Când partenerul absent se întoarce problema este însă tot acolo, dar se ajunge la evitare, pentru că timpul rezolvării problemei a trecut.

10. Când relația este menținută de dragul copiilor. Dacă un cuplu ajunge să rămână împreună doar de dragul copiilor, atunci există o serie de riscuri. Unul dintre ele se referă la apariţia resentimentelor faţă de partenerul care se simte mai bine în exteriorul relației. Ceea ce duce la o serie de certuri, atitudini negative, care cu siguranță nu sunt în folosul copiilor. În astfel de situații se recomandă apelarea la un psiholog pentru a rezolva problemele dintre parteneri sau pentru a ajunge la decizia optimă pentru copii, care în unele situații poate fi separarea.

11. Când apare abuz emoțional sau fizic. Este vorba despre acele situații în care unul dintre parteneri este supus la restricții, este privat de libertate (printr-un control foarte sever) sau de bani sau când se ajunge la violență fizică.

12. Când aceleași discuții se repetă din nou și din nou, fără nicio rezolvare. În toate relațiile există teme de discuție care se repetă, de fiecare dată când apare o ceartă. Cu toate acestea un semnal de alarmă este atunci când dicuțiile se blochează și se ajunge la o altă realitate (generalizări).

13. Probleme de natură sexuală. Dacă unul dintre parteneri sau chiar amândoi acuză nemulțumiri pe plan sexual, terapia de cuplu poate fi de mare ajutor. În unele cupluri, viața sexuală suferă transformări bruște, ce apar de exemplu odată cu nașterea unui copil, în timp ce în alte cupluri lucrurile se modifică în timp, pe nesimțite. Psihologul va identifica o cauză a acestei probleme și va face recomandările necesare pentru depășirea perioadei de criză și pentru reaprinderea flăcării pasiunii între parteneri.

Situațiile de mai sus sunt doar câteva dintre cele care ar trebui să trimită un cuplu la psiholog. Există însă și situația în care partenerii simt că ceva este în neregulă, că relația se deteriorează pe zi ce trece, însă nu găsesc un motiv anume pentru care se întâmplă acest lucru. Psihologul vă poate ajuta să identificați problema și va veni totodată cu soluții care v-ar putea salva relația.

Autor: Aurelia Balan, dr. în psihologie

Sursa foto: Instagram / Aurelia Balan