13 octombrie este Ziua Internaţională fără sutien. Femeile din întreaga lume sunt încurajate să-şi lase sutienele acasă pentru a atrage atenţia asupra riscurilor cancerului mamar. Astăzi, femeile sunt îndemnate să renunţe la lenjeria intimă şi să se simtă libere şi sexy. Cu acestă ocazie hai să aflăm câteva curiozități legate de sutien:

Primul sutien modern a fost cel realizat de Mary Phelps Jacob?

Aceasta îşi cumparase o rochie de seară pentru un eveniment monden, iar la acea vreme singurul mod de a susţine sânii sub rochie era corsetul realizat din oase de balenă. Mary a observat ca oasele de balenă ieşeau prin materialul rochiei, astfel că a folosit două batiste de mătase, ceva panglică şi niste şnur pentru a realiza o alternativă la acest corset.
Era un sutien fără spate pentru care a primit comenzi încă din acea seară, iar anul 1914, Mary s-a prezentat la biroul de invenţii şi a fost patentat sub denumirea de „Sutienul fara spate”.

95% din femeile din țările vestice poartă zilnic sutien. Aceasta și-a făcut apariția în forma pe care o găsim în zilele noastre în secolul 20, dar femeile își acoperă sânii cu lână sau in încă din Grecia antică.

Primul sutien pentru sport a fost făcut din două suspensoare bărbătești în anii 70.

Mărimea aferentă sutienului se schimbă de-a lungul vieții unei femei. Cel mai adesea aceste fluctuații sunt datorate schimbărilor hormonale, a schimbării greutății sau sarcinii. Chiar și fumatul poate fi responsabil de mărimea și forma sânilor, deoarece tutunul distruge proteina responsabilă cu elasticitatea pielii.

Mărimea cupelor a apărut în 1922 când Ida Rosenthal a ajuns la concluzia că nu tuturor femeilor li se potrivește același tip de sutien.

Un studiu din 2013 ce a durat 15 ani a arătat că sutienele nu previn lăsarea sânilor, deci nu ar fi chiar necesar să porți unul.

Cel mai scump sutien a fost estimat la 15 milioane de dolari și este făcut de Victoria’s Secret.În anul 2000 a fost purtat de manechinul Gisele Bundchen.

Anual se cheltuie în jur de 16 miliarde de dolari pe cumpărarea de sutiene. Un sutien costă, în medie între 10 și 100 de dolari.

 

Distribuie articolul: