Atunci când vine vorba despre soare și protecția împotriva razelor dăunătoare, lucrurile nu mai sunt distractive. Îți prezentăm 12 mituri despre protecția solară, precum și adevărul din spatele lor.

1. Cu cât FPS-ul este mai mare, cu atât mai bine

FPS reprezintă capacitatea anumitor produse de a te proteja de radiațiile UVB, dar nu garantează protecția împotriva radiațiilor tip UVA (ce cauzează îmbătrânirea) și nu poate fi mai mare de 50, după cum au stabilit specialiștii. În 2015, FDA (Food and Drug Administration, SUA) a reglementat prin lege acest lucru, stopând apariția produselor inscripționate eronat, unele promițând atunci chiar și un indice de 70.

Fiecare indice este direct proporțional cu un anume nivel la care acționează:

– FPS 15 – protejează împotriva a 93% dintre radiațiile tip UVB (și permite ca doar 7% dintre razele tip UVB să acționeze nociv asupra pielii);

– FPS 30 – protejează împotriva a 97% dintre razele tip UVB (doar 3% dintre ultravioletele tip UVB acționează, astfel, asupra pielii);

– FPS 50 – protejează împotriva a 98% dintre radiațiile tip UVB (și lasă ca doar 1% dintre razele tip UVB să penetreze epiderma).Așadar, orice produs inscripționat cu FPS peste 50 nu garantează eficacitate totală. Tocmai de aceea, dermatologii recomandă verificarea ingredientelor active din produsele pentru protecția solară, nu doar a FPS-ului.

2. Produsele de make-up cu FPS sunt suficiente

Complet fals. Produsele cosmetice promit o oarecare protecție solară, dar nu sunt suficiente. Machiajul poate fi aplicat neuniform, în grabă, astfel că unele zone nu sunt acoperite complet. Înainte de a te expune la soare, este important să știi că o cremă cu FPS trebuie aplicată generos și uniform, pentru a-și face efectul în totalitate. Există o gamă întreagă de ingrediente care lucrează în favoarea pielii tale. Ingredientele active, precum oxidul de zinc și dioxidul de titan ajută la filtrarea razelor solare. Mai există și filtrele chimice, care blochează radiațiile solare în diverse moduri.

3. Crema cu protecție solară este destinată exclusiv feței

Razele solare nu ajung doar în contact cu tenul, ci acționează și asupra corpului. De aceea, este important ca întreaga suprafață a pielii să fie bine îngrijită în timpul expunerii la soare. Așadar, acordă atenție unor zone la fel de sensibile, cum ar fi urechile, ceafa, palmele sau coatele. Este important de știut că acest proces de skincare trebuie aplicat chiar și în zilele când nu stai la plajă, căci razele solare pot trece cu ușurință și prin haine.

4. FPS-ul și alte ingrediente pot cauza cancer

Acesta este cu adevărat un mit. Dermatologii afirmă că există anumite ingrediente care dure cu pielea sau pot provoca unele reacții în cazul pielii sensibile. Este indicat ca cei care au anumite sensibilități sau probleme ale tenului să ceară sfatul unui medic dermatolog și să cumpere produse adecvate lor.

5. Nu este nevoie să reaplic produsele cu protecție solară

Produsele care creează o barieră împotriva radiațiilor UV își fac efectul pentru o anumită perioadă de timp, dar trebuie aplicate de mai multe ori în decursul unei zile. Din cauza transpirației, dar și pentru că se descompun la contactul cu razele soarelui, își pierd din eficiență și trebuie reaplicate o dată la două sau patru ore pentru a avea efect. Mare atenție la produsele despre care se menționează că sunt rezistente la contactul cu apa. Asta nu înseamnă că nu trebuie aplicate din nou după ce ai înotat.

6. Crema cu FPS pentru copii este mai bună decât cea pentru adulți

Cele două tipuri de creme au același scop, existând doar mici diferențe de ingrediente. Cele pentru copii sunt mai gentile cu pielea, nu conțin parabeni și nu au miros, iar multe dintre acestea promit efectul mai puțin dureros la contactul cu ochii.

7. Nu trebuie să aplic creme din această categorie dacă vreau să mă bronzez

Bronzul nu este afectat de crema cu protecție solară, existând doar situații în care acesta poate fi mai evident sau mai subtil, în funcție de indicele ales. Indiferent de intensitatea pe care ți-o dorești, expunerea inconștientă este complet dăunătoare pielii, atât pe termen scurt, cât mai ales pe termen lung.

8. Nu am nevoie de FPS dacă am tenul mai închis la culoare sau sunt deja bronzată

Indiferent de culoarea tenului sau de intensitatea bronzului, produsele cu protecție solară ar trebui să fie o constantă în rutina ta zilnică de îngrijire. Nuanța pielii nu garantează imunitatea la efectele radiațiilor UV. Tenul închis poate fi la fel de sensibil și necesită la fel de multă îngrijire ca oricare altul.

9. Nu este indicat să mă protejez de soare dacă am deficit de vitamina D

Expunerea la soare și bronzul nu cresc în mod instantaneu nivelul de vitamina D din organism. Acesta este un proces de lungă durată, cu expuneri la soare în intervale moderate, zilnice, dar și prin dietă sau diverse suplimente. Astfel, a sta la soare pentru mult timp și fără un scut împotriva radiațiilor nu te va ajuta sub nicio formă.

10. Nu trebuie să folosesc FPS în zilele înnorate

Această concepție este complet falsă. Radiațiile solare tip UVA sunt prezente chiar și în zilele înnorate, spre deosebire de cele UVB, caracteristice zilelor de vară toride. Apariția precoce a îmbătrânirii cutanate și a ridurilor sau chiar a petelor este determinată de neînțelegerea importanței folosirii cremei de acest gen.

11. Cremele solare nu sunt indicate tenului gras, provocând apariția acneei

Pentru fiecare tip de piele există posibilitatea de a alege un produs potrivit. Sunt, desigur, formule de acest gen, care au o compoziție uleioasă și par a încărca tenul, favorizând tendința acestuia de a produce sebum și apariția coșurilor. Pentru astfel de cazuri există diferite produse asemănătoare pudrelor compacte sau batoanelor cu finisaj cremos, ce conțin ingrediente care păstrează tenul sănătos.

12. Produsele de protecție solară nu expiră

Produsele cu FPS au termen de valabilitate, care trebuie respectat cu strictețe. În general, acestea sunt concepute pentru a fi aplicate în fiecare zi, deci nu ar trebui să rămână conținut de la un an la altul. Și chiar dacă ar rămâne, nu este indicat să îl reutilizezi, deoarece poate provoca anumite reacții alergice.

SURSA