Ieri, 20 noiembrie, la Muzeului Național de Istorie a Moldovei a fost inaugurată expoziția celor mai diverși, frumoși și originali brazi ai anului 2015, din cadrul concursului „Brazilor de Crăciun”. Cea de-a cincea ediție a evenimentului a fost lansată în cadrul unei conferințe de presă la care au participat: echipa Klumea, în calitate de organizatori ai evenimentului, susținătorii proiectului și tinerii participanți care și-au expus brazii.

1. În acest an, organizatorii au decis ca evenimentul să înceapă calendaristic mai devreme, astfel încât expoziția să poată avea câți mai mulți vizitatori, iar posesorii brazilor licitați să se poată bucura de ei cât mai mult timp cu putință.

2. Dacă până acum în concurs puteau participa doar studenții Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice și cei de la Universitatea Tehnică din Moldova, anul acesta organizatorii au decis că în cadrul competiției să participe atât studenții instituțiilor de învățământ cu profil artistic, cât și artiștii profesioniști, fără limită de vârstă.

3. La această ediție s-au înscris circa 90 de participanți, iar în urma unei selecții doar 57 de brazi, confecționați din metale, sticle, hârtie, tablouri sau alte materiale, au ajuns să participe la expoziție. Dintre aceștia, patru au fost expuși de artiștii Elena Frunză, Elena Ursa, Corina Nicoleta și Igor Damaschin.

4. De asemenea, în expoziție vor fi expuși cinci brazi creați de Hospice Angelus, Internatul pentru fete din Hâncești, Centrul pentru copii cu autism „Puzlle Kids”, Organizația „Învingem mucoviscidoza” și „Dobroe Serdzte”. Aceștia vor putea fi cumpărați în licitație, iar banii adunați vor merge spre organizațiile respective.

5. Doritorii de a admira, licita și vota cel mai frumos Brad de Crăciun o pot face în perioada 20 noiembrie-10 decembrie la Muzeul Național de Istorie a Moldovei (str. 31 August 1989, nr, 121A). Costul biletului: 10 lei pentru adulți, intrarea pentru copiii de până la 7 ani fiind gratuită.

6. Ca și în anii precedenți, vizitatorii Expoziției Brazilor de Crăciun vor avea posibilitatea să liciteze și să voteze, în baza biletului de intrare, pentru bradul preferat din expoziție. Bradul care va acumula cele mai multe voturi de la vizitatori va fi desemnat câștigător în categoria „Ales de Public”. De asemenea, vizitatorii Expoziției Brazilor de Crăciun vor putea participa la o licitație silențioasă a lucrărilor expuse. Aceasta constă în scrierea, în lista de licitație atașată la brazii expuși, a sumei pe care vizitatorul este gata să o doneze.

7. Expoziția care a început astăzi va dura până pe 10 decembrie, punctul culminant reprezentând Balului Brazilor de Crăciun, care va avea loc pe 11 decembrie. Aici, în cadrul evenimentului, cele mai frumoase lucrări vor fi licitate și va fi desemnat câștigătorul premiului „Cel mai frumos Brad de Crăciun”. Din sursele financiare adunate în urma licitației, vor fi înmânate patru premii:
Premiul I – 7.000 de lei + cadouri,
Premiul II – 5.000 de lei + cadouri,
Premiul III – 2.000 de lei + cadouri,
Premiul „Ales de Public” – 3.000 de lei + cadouri.

8. Din sursele financiare adunate în urma licitației, jumătate vor fi returnate creatorilor de brazi, iar altă jumătate va merge pentru proiectul Arterapia, inițiat de K Lumea pentru a decora spațiile spitalelor pentru copii din Chișinău.

9. De menționat că, Institutul Cultural din Polonia Adam Mickiewicz va oferi câștigătorului Balului Brazilor de Crăciun o călătorie de vizită în Polonia, pentru a vedea cum au evoluat lucrurile într-o societate post-sovietică la capitolul design și creativitate.

Oxana Turtureanu este studentă la AMTAP, la secțiunea „Design vestimentar” și participă pentru a doua oară în concurs, intrând în competiție cu doi brazi. „Anul acesta este o provocare pentru mine, după ce anul trecut am ocupat un loc de frunte. Ideea primului brad a apărut întâmplător și reprezintă un brăduț care conține mai multe hore, și anume hore ale generațiilor. Astfel, la primul nivel sunt vârstnicii, ulterior flăcăi, domnișoarele și copiii. Prin această lucrare mi-am propus să redau tradiția neamului nostru. Conține foarte mult lucru manual, deoarece fiecare piesă a fost realizată separat”, susține studenta.

10. O altă noutate a acestei ediții este faptul că orice doritor poate participa la licitația silențioasă și prin intermediul paginii de Facebook Klumea, unde au fost postați toți brazii care participă în expoziție. Tot ce are de făcut este să comenteze la fotografia cu bradul care i-a plăcut, suma care este dispus să o plătească pentru acest brad. Fiecare lucrare va avea și un preț de început de licitație.

11. Pentru cei care vor dori să fie prezenți la seara de licitație din 11 decembrie, va fi pus în vânzare un număr limitat de bilete, doar 100 de bucăți, care vor putea fi cumpărate în magazinul Upgrade de pe str. Ismail, nr. 9. Prețul unui bilet este de 300 de lei.

Evenimentul este organizat de Asociația „K Lumea” pentru al V-lea an. Ediția din acest an se întâmplă cu sprijinul sponsorilor: Student Travel, Spumantul Apriori, Ex Factor Grup, OLDCOM și a partenerilor Moldeco, Equilibra, Madein.Md, Upgrade, Creme de la Creme, BERD’S Design Hotel, Invest Leasing, Lukoil, YouBesc, Casa Imago, Vinăria Poiana, Restaurantul Versailles.

Foto: Ellene Mocrii

Distribuie articolul: