Ziua internaţională a fetelor şi femeilor cu activităţi în domeniul ştiinţei se marchează pe 11 februarie în întreaga lume. Tu știai de această zi remarcabilă?

Adunarea Generală a ONU a decis să proclame ziua de 11 februarie Ziua internaţională a fetelor şi femeilor cu activităţi în domeniul ştiinţei, venind astfel în întâmpinarea eforturilor Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură. 

Adunarea Generală a ONU a adoptat la 22 decembrie 2015 o rezoluţie privind stabilirea unei zile internaţionale dedicate recunoaşterii rolului important al fetelor şi femeilor în domeniile ştiinţei şi tehnologiei. Conform statisticilor, din aproape 15 milioane de oameni de știință și ingineri din Uniunea Europeană, 59 % sunt bărbați și 41 % sunt femei. Chiar dacă femeile au avut un aport semnificativ în dezvoltarea științei, lucrurile nu au fost întotdeauna la fel ca în statisticile actuale.

Încă din antichitate, rolul femeii în societate a fost perceput drept unul nesemnificativ, iar intelectul acesteia era considerat departe de cel masculin. Din acest motiv, femeile nu au avut privilegiul de a se dezvolta pe plan intelectual și cultural precum sexul opus secole înainte.

Ceva mai târziu, în Evul Mediu, Biserica Catolică crease Inchiziția pentru a controla oamenii nesupuși și femeile „rebele” . Conducându-se după sloganul: „Cine nu se supune, moare”, femeile din acele timpuri care își permiteau libertatea în gândire sau idei deosebite, erau declarate vrăjitoare și arse pe rug cu mâinile fanaticilor religioși. Egalitatea dintre sexe exista doar în contextul în care ambele mureau de ciumă și holeră. Totuși, odată cu trecerea timpului, prin luptă, muncă și răbdare, femeile și-au dobândit dreptul la vot, studii, decizie și personalitate.

 Conform womeninscienceday.org, ideea instituirii acestei zile a fost generată în cadrul primului Forum mondial la nivel înalt privind Dezvoltarea şi Sănătatea Femeilor, organizat de Trustul Internaţional Academia Regală de Ştiinţe (Royal Academy of Science Internațional Trust – RASIT), care a avut loc la 11 februarie 2015, la sediul central al ONU de la New York. 

Ediţia din 2022 se va concentra pe următorul subiect: „Equity, Diversity, and Inclusion: Water Unites Us”. 

Printre obiectivele marcării Zilei internaţionale a fetelor şi femeilor cu activităţi în domeniul ştiinţei se află: 

  • oprirea tuturor formelor de discriminare faţă de fetele şi femeile din domeniul ştiinţei şi nu numai; 
  • toate fetele să beneficieze în mod gratuit, echitabil şi calitativ de o educaţie ştiinţifică primară şi secundară; 
  •  să se asigure accesul egal al tuturor femeilor la o educaţie accesibilă şi de calitate tehnico-ştiinţifică, profesională şi terţiară, inclusiv cea la nivel de universitate; 
  • creşterea substanţială a numărului de femei de toate vârstele care au competenţe relevante, inclusiv competenţe tehnice şi profesionale, pentru ocuparea forţei de muncă, locuri de muncă decente şi antreprenoriat.

Tu știai ce se sărbătorește pe data de 11 februarie?

Distribuie articolul: