Festivitățile de Anul Nou în China încep pe 22 ianuarie și se finalizează pe 5 februarie. Este cea mai importantă sărbătoare pentru chinezi. Iată câteva curiozități despre Anul Nou Chinezesc.

1. Anul Nou chinezesc este cunoscut și sub numele de Festivalul Primăverii

În China, veți auzi că i se spune chunjie sau Festivalul Primăverii.  Sărbătoarea marchează sfârșitul celor mai friguroase zile. Oamenii salută primăvara și ceea ce aduce cu ea: plantarea și recoltele, noi începuturi.

2. Anul Nou Lunar

Îi puteți spune și Anul Nou Lunar, deoarece în țările precum Coreea de Nord și Coreea de Sud și Vietnam se desfășoară în conformitate cu calendarul lunar.

3. Nu există o dată fixă pentru Anul Nou chinezesc

Conform calendarului lunar, Festivalul Primăverii are loc pe 1 ianuarie și durează până pe 15 . Anul Nou chinezesc nu are o dată fixă, aceasta poate fi  stabilită între  21 ianuarie și 20 februarie. În 2023, acesta are loc pe 22 ianuarie. Calendarele chineze moderne folosesc calendarul gregorian, dar includ sărbătorile lunare. Calendarul lunar este încă foarte important în China, chiar dacă a trecut oficial la calendarul gregorian, la fel ca restul lumii. De asemenea, unii oameni încă își calculează zilele de naștere și vârstele în funcție de calendarul lunar.

4. Este o zi în care oamenii se roagă zeilor

Sărbătoarea Primăverii a fost inițial o zi ceremonială. Astfel, pentru o recoltă bogată, oamenii se rugau zeilor. Oamenii se rugau, de asemenea, la strămoșii lor, deoarece aceștia erau tratați ca niște zei.

5. Lupta împotriva monștrilor

Potrivit unei legende, a existat un monstru numit Nian.  Acesta ar fi apărut în fiecare ajun de Anul Nou. Majoritatea oamenilor se ascundeau în casele lor. Dar un băiat  curajos s-a luptat cu el folosind  artificii. A doua zi, oamenii au sărbătorit victoria, luminând cerul cu  artificii. Iar această practică a devenit o parte crucială a Festivalului Primăverii.

6. Semnificația  focurilor de artificii

La fel ca în mitul despre Nian, se presupune că focurile de artificii sperie monștrii și ghinionul. Așa că oamenii stau treji în noaptea de Anul Nou chinezesc și aprind focuri de artificii la miezul nopții. Din motive de siguranță și din cauza preocupărilor legate de poluarea aerului, multe orașe chinezești au interzis focurile de artificii. Mai mult de 500 de orașe au impus restricții. Dar mulți nu țin cont și oricum folosesc focuri de artificii. Dacă vă aflați în China în această perioadă, veți putea probabil să auziți și să vedeți exploziile timp de cel puțin 3 nopți (și poate continua săptămâni întregi).

7. Chinezii nu uită de cei care nu mai sunt în viață

În aceeași noapte, familiile ard, de asemenea, bani de hârtie falși și lingouri de aur tipărite în onoarea celor  decedați. Asemănător cu sărbătoarea coreeană Chuseok sau cu tradițiile mexicane de Ziua Morților, ei cred că ofrandele vor aduce noroc și noroc strămoșilor lor în viața de apoi

8. Este cea mai lungă sărbătoare chinezească

Festivalul Primăverii durează  15 zile. Dar sărbătorile încep în ajunul Anului Nou, ceea ce o face să fie de 16 zile. În mod tradițional, chinezii petrec timp cu familia. Fiind  o sărbătoare națională, marea majoritate a magazinelor sunt și ele închise.

9. Nu este permis să faci duș, să mături sau să arunci gunoiul!

Dușul nu este permis de Revelion. Măturatul și aruncarea gunoiului nu sunt permise înainte de data de 5. Asta pentru a te asigura că nu speli norocul! Pe de altă parte, există o zi înainte de Festivalul Primăverii dedicată curățeniei. Această zi este pentru a mătura ghinionul și a face loc celui bun. Cele mai multe saloane de coafură sunt închise pe toată perioada Anului Nou Chinezesc, deoarece tăierea părului este tabu.

Ce altceva este tabu în timpul Anului Nou Chinezesc?

Folosirea foarfecilor, cuțitelor și a altor lucruri ascuțite
Ceartă, înjurături
Rostirea de cuvinte ghinioniste (cum ar fi moarte și boală)
Spargerea de lucruri.

10. Chinezii decorează totul în roșu pentru Anul Nou Chinezesc

Fiecare familie își va împodobi casele în această culoare. Vă amintiți povestea lui Nian? Artificiile nu sunt singurul lucru care l-a speriat pe monstru. Roșul este, de asemenea, o armă neprețuită și este folosit în aproape toate decorațiunile de Anul Nou chinezesc.
Chinezii vor agăța felinare roșii și șiruri de ardei iuți (adevărați sau falși), vor lipi hârtie roșie pe uși și ferestre.

11. Festivalul Felinarelor

Prima lună plină a anului (lunar) este Festivalul Yuanxiao sau Festivalul Felinarelor. Este o noapte a distracției și libertății.
În timpurile străvechi, fetele nu aveau voie să se aventureze singure afară. Dar în această noapte, ele puteau să se plimbe, să privească luna și să se uite la frumoasele felinare. Din acest motiv, în China este cunoscută și sub numele de Ziua Îndrăgostiților.

 

Distribuie articolul: