Mai mulți interpreți de folclor de pe ambele maluri ale Prutului și-au unit eforturile într-o campanie care are ca scop introducerea folclorului ca obiect de studiu opţional în şcoli. Proiectul „10 pentru folclor” a demarat cu spectacole tematice la care au participat artiști tineri și consacrați din toate zonele folclorice ale României mari, iar anul acesta este primul an în care s-a alăturat și Basarabia ca zonă folclorică, aici fiind artiștii din Republica Moldova. 

Mihaela Zâna Bârsan, jurnalistă și prezentatoare

Doi interpreți de la noi au avut onoarea să facă parte din campania „10 pentru folclor”, coordonată de jurnalista și prezentatoarea Mihaela Zâna Bârsan. Timp de 6 zile, doar în județul Suceava, s-au desfășurat spectacole în 10 comune. Proiectul a ajuns la a V-a ediție, iar marea bucurie a Vioricăi Lupu și a lui Nicu Mâță, artiștii de folclor de la noi implicați în campanie, este că în acest an proiectul va ajunge și în Basarabia.

„Se dorește conservarea și păstrarea folclorului, iar Republica Moldova are nevoie mai mult ca niciodată de un asemenea proiect, așa ca prin eforturi comune, această caravană să aibă succes și pe teritoriul țării noastre. Eu sunt foarte onorată să fiu parte din ea, astfel demonstrând devotamentul meu față de folclor. Este absolut fenomenal să știi că ceea ce promovezi și faci zi de zi este un concept de neam și se va transmite din generație în generație”, ne-a declarat interpreta de folclor Viorica Lupu.

Viorica Lupu, interpretă

„Sunt foarte onorat să fiu parte din acest proiect. Voi fi prezent la toate evenimentele ca să ducem folclorul și frumosul neamului nostru în regiuni, acolo unde ajunge mai puțin și în special la generația tânără. Le mulțumesc mult pentru oportunitate organizatorilor și sunt foarte bucuros să reprezint zona Basarabiei, cu tot ce am moștenit eu de acasă și am reușit să cizelez de-a lungul anilor de studiu”, ne-a spus interpretul Nicu Mâță.

Artiștii care sunt parte din proiectul „10 pentru Folclor”: Ovidiu Homorodean( Sibiu), Bogdan Toma (Hunedoara), Florin Boita (Banat), Ancuța Corlățan (Suceava), Loredana Streche (Oltenia), Viorica Lupu (Basarabia), Constantin Bahrin (Iași), Dan Dobos (Botoșani), Nicu Mâță (Chișinău), Beatrice Băndoiu (Gorj), Ansamblul profesionist „Ciprian Porumbescu”. Menționăm că această campanie a culminat cu un spectacol de gală la Casa de Cultură din Suceava. Spectacolul a fost acompaniat de Orchestra Națională „Valahia” din București, dirijor: Marius Zorilă. Iar invitatul de onoare al galei a fost etnomuzicologul și interpretul Grigore Leșe. În 2020, acest proiect va veni cu concerte în mai multe localități din Republica Moldova.