Îți dorești ca micuțul tău să devină pasionat de lectură? Crezi că i-ar aduce beneficii cognitive sau pur și simplu vrei să-i ocupi plăcut și util timpul? Vezi aici 10 moduri de a-ți încuraja copilul să citească în mod regulat.

1. Începeți devreme

Cel mai bun moment pentru a începe să-i citești unui copil este chiar înainte de a se naște, așa că ia în considerare o poveste preferată a copiilor pentru a o citi cu voce tare în timp ce copilul tău frumos este în burtică. Dacă de obicei nu te simți confortabil să citești în voce, acest lucru are avantajul suplimentar de a-ți oferi săptămâni de antrenament înainte de sosirea bebelușului. Nici nu trebuie să fie o carte pentru copii mici – doar o poveste care te face să te simți bine. Thrillerele care te transformă într-un boț de nervi și te lasă treaz ore întregi după ce le-ai lăsat jos, probabil, nu sunt cele mai bune povești de culcare pentru niciunul dintre voi.

2. Citiți în mod regulat

Citirea pentru și cu copilul tău în fiecare zi are, de asemenea, beneficii enorme. Faptul că-i ajută să învețe să vorbească (prin recunoașterea sunetelor și cuvintelor) și să citească (citind împreună cu tine) sunt doar două rezultate uimitoare. Timpul petrecut împreună în modul de lectură relaxat are, de asemenea, beneficii nespuse pentru bunăstarea familiei.

3. Citiți împreună

Unii copii se vor ghemui pe genunchi pentru o poveste în orice moment, în timp ce alții sunt mai înclinați spre activitate sau pot decide brusc că vor altceva, în plin proces. E în regulă. Alege subiectele care l-ar putea interesa cel mai mult pe micuț. Și fii pregătită ca la un moment dat va dori să-i citești când ți-e lumea mai dragă (sau ai mai puțină energie pentru asta).

4. Creați o rutină

Faceți din lectură o parte din rutina de culcare. Chiar și cu o colecție vastă de cărți pentru copii, în ciuda unei selecții uimitoare, copilul tău va avea cărți preferate pe care le va solicita în mod regulat. S-ar putea să fie ceva special în felul în care cuvintele sunt adunate în acea carte, sau ar putea fi felul în care o citești, imaginile sau magia pe care a simțit-o micuțul tău la prima lectură care să-l facă să mai vrea experiența. Oricum, este normal și destul de minunat. Repetarea este cheia învățării, iar copilul tău poate câștiga confort cunoscând fiecare pagină și imagine din cartea lui preferată.

5. Încearcă

Rugați-i pe micuț să îți arate imagini; în cele din urmă copiii vor fi capabili să sublinieze și cuvinte. Până atunci, profită la maximum de momentele în care copilul tău micuț deschide o carte pentru a ți-o „citi” într-un amestec de cuvinte și sunete.

6. Citiți propriile povești

Spune-le copiilor să îți spună povești și să scrie ce spun. La început, poate fi vorba doar câteva cuvinte sau rânduri, dar notează-le și citește-le înapoi. Îi va ajuta să înțeleagă ce este o poveste și să o aprecieze nu numai pe a altora, ci și pe a lor.

7. Găsiți sprijin

Cititul se poate dovedi a fi mai mult o provocare pentru micuțul tău decât pentru alții. Unii copii și adulți pur și simplu nu sunt cititori pasionați, dar cu cât le citești mai mult, cu atât mai bine. Stresul va face provocarea mai mare, așa că ai răbdare cu ei și cu tine însuți. Discută cu educatorul preșcolar al copilului, medicul, bibliotecarul local și asistenții de librărie pentru copii și roagă-i să lucreze cu tine pentru a descoperi cel mai bun mod de a-ți încuraja copilul să citească sau de a-ți spune ce sprijin suplimentar ar putea necesita copilul tău.

8. Sărbătorește victoriile

Sărbătorește fiecare succes pe măsură ce copilul tău învață să citească. un sărut pe frunte sau o îmbrățișare este tot de ce este nevoie. Și nu te opri asupra greșelilor. Toți le facem – este perfect normal și totul face parte din călătorie.

9. Introduceți povești noi

Când copiii ajung la vârsta școlară și încep să citească independent, este tentant să-i lași să citească singuri. În schimb, continuă să le citești, introducând povești mai complexe și poate chiar un roman sau două. Când sunt suficient de încrezători, încurajează-i să ți se alăture citind împreună cu voce tare romanul curent – ​​mai întâi o pagină, apoi poate capitol cu ​​capitol. Încearcă doar să rămâi treaz în timp ce ți se citește.

10. Distrează-te

„Distracția” este cuvântul cheie aici. La sfârșitul unei zile lungi, când sunteți ambii obosiți, să vă distrați și câteva chicoteli cu o simplă poveste înainte de culcare poate fi cel mai bun energizant.

Distribuie articolul: