Ne dorim să avem un păr frumos și strălucitor.  Îngrijirea corectă a părului este pur și simplu o bună igienă. Menținerea unui scalp sănătos nu numai că va îmbunătăți aspectul părului, dar este, de asemenea, importantă pentru controlul și prevenirea unui număr de afecțiuni medicale. Cu toate acestea există multe mituri despre îngrijirea părului pe care încă le mai credem.

Trebuie să faci spumă, să clătești și să repeți

Majoritatea produselor pentru spălarea părului îi instruiesc pe utilizatori să spumeze, clătească și să repete.  Experții au ajuns la concluzia că șamponarea excesivă poate dăuna de fapt părului. Pe lângă acumularea de reziduuri, șamponarea în exces poate provoca un scalp uscat și descuamat, părul tern și creț și vârfuri despicate. Însă, dacă îți speli părul o dată pe săptămână, atunci ar trebui să-l șamponezi de două ori, pentru a  îndepărta reziduurile și produselor acumulate timp de o săptămână. De asemenea, dacă ai un scalp cu probleme, șamponarea de două ori este o idee bună.

Părul se obișnuiește cu același șampon

Dacă ați căzut vreodată în capcana ideii frustrante că folosirea aceluiași șampon la nesfârșit face rău părului, consolați-vă cu faptul că nu sunteți singura. Acest mit comun i-a făcut pe mulți oameni să creadă că, din cauză că șamponul lor nu le mai dă brusc rezultatele pe care le doresc, cumva părul lor s-a obișnuit cu el. Dacă scalpul și părul tău nu reacționează corespunzător la șamponul tău după primele spălări, atunci cel mai probabil ceea ce conține șamponul tău nu este potrivit pentru tine. De asemenea, un alt factor important pentru ca magia unui șampon să dispară poate fi determinat de ceea ce se întâmplă în exterior în viața ta. Totul, de la schimbarea anotimpurilor până la experimentarea cu noi produse pentru păr, poate face ca nevoile scalpului și ale părului tău să se schimbe.

Părul tău își schimbă constant textura sau densitate. Produsele de păr care funcționează pentru tine după o tunsoare proaspătă pot să nu fie la fel de eficiente atunci când părul tău a crescut sau a fost proaspăt vopsit. Acest lucru înseamnă că, deși șamponul tău preferat nu va înceta să funcționeze, s-ar putea să fie nevoie să fie completat cu alte produse care să te ajute să completezi lacunele.

Dacă îți speli părul des nu vei avea părul gras

Nimănui nu-i place aspectul părului gras, indiferent cât de important este uleiul natural pentru hrănirea și hidratarea părului. Cei mai mulți oameni  obișnuiesc să își spele părul mai des în încercarea de a reduce grăsimea. În realitate, spălarea excesivă a părului poate forța scalpul să supracompenseze uleiul care este îndepărtat în mod constant.

Nu poți preveni încărunțirea părului

S-a crezut mult timp că stresul acut este o cauză a părului cărunt prematur. Un studiu din 2021 realizat la Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons spune că poate nu. O analiză a 14 persoane a acumulat date care sugerează că părul încărunțit din cauza stresului este reversibil. A existat o persoană care a plecat în vacanță, iar cinci fire de păr de pe capul acelei persoane au revenit la culoarea închisă la culoare în timpul vacanței. Desigur, această inversare depinde în mare măsură de vârsta și de stilul de viață al persoanei în cauză. O persoană în vârstă cu părul încărunțit în mod natural nu va putea să își readucă părul la culoarea pe care a avut-o. Cu toate acestea, o persoană ar putea preveni încărunțirea părului dacă reduce nivelurile de stres.

Smulgerea firelor de păr gri va face să crească mai multe

Descoperirea unui fir de păr gri la întâmplare la care nu te așteptai poate fi alarmantă. Vestea bună este că poți îndepărta în siguranță părul fără ca în jurul lui să apară altele. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că părul cărunt pe care l-ați smuls a dispărut pentru totdeauna.  Smulgerea unui fir de păr cărunt nu va face decât să obțineți un nou fir de păr cărunt în locul lui, deoarece există doar un singur fir de păr care poate crește per folicul. Când smulgeți un fir de păr, unul nou va crește în locul său și, deoarece celulele pigmentare nu mai produc pigment, acest nou fir de păr va fi, de asemenea, alb. Smulgerea poate traumatiza foliculul de păr, iar traumatizarea repetată a oricărui folicul poate provoca infecții, formarea de cicatrici sau, eventual, poate duce la chelie.  Se recomandă să tăiați cu grijă firele de păr gri.

Razele solare nu dăunează părului

Părul decolorat de soare este o amintire frumoasă a căldurii și a verii, a zilelor la plajă. Însă razele UV pot provoca multe daune părului și scalpului. Razele ultraviolete pot deteriora, de asemenea, cheeratina din părul tău, ceea ce duce la fire slabe, predispuse la rupere și încrețire. În plus,  expunerea îndelungată la razele UV de la soare poate deteriora ADN-ul celular al pielii, ceea ce vă expune la un risc mai mare de cancer de piele.

Mătreața este doar rezultatul unui scalp uscat

Din cauza mâncărimii și a aspectului său descuamat, se crede adesea că mătreața este rezultatul unui scalp uscat. Contrar credinței populare, mătreața poate fi cauzată de o varietate de afecțiuni, de la cele fungice până la șamponarea excesivă sau insuficientă. De asemenea, poate fi cauzată de pielea grasă. Această afecțiune, numită dermatită seboreică, este un tip de eczemă ușoară care face ca zonele grase de pe scalp să se inflameze, ceea ce duce la apariția unor pete de piele descuamată. Cel mai eficient mod de a trata și de a controla mătreața este folosirea unui șampon anti-mătreață adecvat. Aceste șampoane conțin ingrediente active formulate pentru a controla simptomele.

Tratamentele cu cheratină vă vor salva părul

Tratamentele cu cheratină au devenit extrem de populare.  Dacă procedura se face prea des sau în mod necorespunzător, cheratina poate provoca daune ireversibile. Unele tratamente cu cheratină folosesc, de asemenea, formaldehidă, un compus care contribuie la o serie de probleme de sănătate, inclusiv la un risc crescut de cancer. Așadar, în timp ce tratamentele cu cheratină au avantajele lor, acestea nu sunt leacuri miraculoase și nu ar trebui folosite în fiecare zi.

Uleiurile pentru păr și scalp îți vor face părul gras

Uleiurile de păr sunt o modalitate excelentă de a hrăni și hidrata părul, dar miturile capilare dictează că adăugarea oricărui tip de ulei pe părul tău îl va face gras. În timp ce persoanele cu scalpul gras în mod natural ar putea avea nevoie să aplice uleiuri de păr doar pe vârfuri, toate tipurile de păr pot beneficia de uleiuri de păr bogate în vitamine. Există multe uleiuri de păr care îți vor lăsa scalpul mai sănătos și vor produce mai puțin sebum natural decât înainte.

Tăierea părului îl face să crească mai repede

Orice persoană care și-a dorit vreodată un păr lung a auzit vechiul mit conform căruia tăierea părului îl va face să crească mai repede.

Tunderea regulată a părului este importantă pentru a îndepărta vârfurile moarte care pot face ca părul să arate deteriorat și nesănătos. Cu toate acestea, deoarece părul crește din scalp, tăierea vârfurilor nu are niciun efect asupra vitezei de creștere a acestuia.  Părul unei persoane obișnuite crește în medie doar 10 centimetri pe an. În cele din urmă, indiferent cât de mult îți dorești să crească mai repede, răbdarea și îngrijirea corectă a părului sunt singurele modalități de a face părul să crească, așa că ar trebui să încetezi să îți mai tai părul sperând că-l vei ajuta să crească mai repede.

 

Distribuie articolul: