Catedrala Notre Dame din Paris renumită ca una dintre cele mai frumoase și armonioase clădiri gotice din toată Franța. Este de departe cel mai vizitat monument arhitectural din întreaga Europă.  Simbolul și emblema Parisului, catedrala se remarcă pentru fațada sa inconfundabilă, între două turnuri înalte, plus stilul său gotic, considerat unul din prototipurile arhitecturii din acea vreme. Iată câteva elemente esențiale de reținut despre monument:

  1. De fapt, probabil a fost una dintre primele construcții din lume care foloseau acest tip de arcade, care au devenit mai târziu o trăsătură specifică. Prima piatră a fost pusă în 1163, la cererea episcopului Maurice de Sully, care a comandat lucrarea unui arhitect încă necunoscut.
  2. Catedrala Franței sau catedrala Regilor, așa numită pentru că familia regală sa referit la toate evenimentele importante, a trebuit să aștepte 167 de ani pentru a finaliza.
  3. Lucrările la ea au durat mai mult de un secol din cauza daunelor produse în timpul Revoluției. În ciuda vremurilor lungi și succesiunii diferiților arhitecți, catedrala pare perfectă în proporțiile și echilibrul spațiului și nu arăta absolut deloc multele transformări care au avut loc de-a lungul anilor.
  4. Este cea mai faimoasă catedrală gotică din lume rămâne una dintre cele mai vizitate destinații din capitala franceză. Notre-Dame este considerată cea mai întunecată catedrală dintre marile catedrale gotice, dar, pe bună dreptate, lumina care se filtrează prin rozetele colorate conferă sentimente mistice în penumbra severă.
  5. Obiectivut arhitectural are o frumusețe caracteristică, perspectiva fascinantă când vine privită de pe podul Sena (situat la doi pași), grădinile relaxante situate în fața fațadei posterioare, unde frumusețea copacilor în floare crează imaginea catedralei maiestuoasă ca o pictură, scrie Tour.taxileader.com.

Exteriorul catedralei: fațada

6. Pe fațadă veți observa imediat prezența a trei portaluri. Pe cel din dreapta, cel mai vechi, portalul St. Anne este reprezentat de o statuie a tronului virgin, în stilul tipic al secolului al XII-lea, când tehnica sculpturală a fost inspirată din lucrări din metal. Portalul din stânga (și cel al Fecioarei) și portalul central (al judecății) datează din anul 1200 și sunt mai monumentale decât cele anterioare.

7. Deasupra portalurilor puteți vedea galeria regilor, statui din secolului al XIX-lea, distruse în mare măsură în timpul revoluției și mai târziu restaurate de Viollet le Duc și Lassus. Mai sus, sunt Galerie de Chiméres, care închid fațada care se întinde între cele două turnuri laterale. Evident, există, de asemenea, gargoilele inevitabile: entități monstruoase care au sarcina de a proteja biserica, credincioșii și orașul.

Interiorul

8. Interiorul, împărțit în cinci săli, se întinde pe o lungime de aproximativ 128 de metri, o lățime de 48 de metri și o înălțime de aproximativ 33 de metri. Șapte capele pe fiecare parte și cincisprezece abside din față.

9. Gardul frumos datează din secolul al XIV-lea cu reliefuri foarte înalte, sacristia și celebra și evocatoare Grande Organ (Marea Orgă) cu 8000 de țevi.

10. Vorbind despre vitralii, trebuie să amintim de cele trei roze ale catedralei, care reprezintă una din marile opere de artă ale creștinătății. Roza de sud, numită și La Rose du Midi, este un dar din partea regelui Ludovic al IX-lea al Franței și este consacrată Noului Testament. Catedrala Notre-Dame din Paris este vizitată de circa 13 milioane de persoane anual, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 30.000 de oameni. În zilele cu afluența ridicată, pricinuită de sărbători sau evenimente importante, se poate ajunge chiar și la 50.000 de oameni.