Mereu auzim că un nivel crescut al colesterolului reprezintă un pericol pentru inimă și vase sanguine. Cu adevărat, faptul că adoptăm un stil de viață nu tocmai sănătos și că ajungem să consumăm alimente ce ridică nivelul colesterolului în sânge duce la o creștere alarmantă a afecțiunilor cardiovasculare.

Multă lume cunoaște că cele mai bune alimente pentru reglarea colesterolului în sânge sunt acele surse de grăsimi sănătoase, gen peștele, ouăle sau organele interne ale animalelor sau păsărilor, cum ar fi, de exemplu, ficatul. Dar există alternativă pentru persoanele care nu doresc să consume produse de origine animalieră? Sigur că da!

  1. Ovăzul

Alegerea de a mânca la dejun fulgi de ovăz sau cereale pe bază de ovăz este un început foarte bun în procesul de scădere al colesterolului. Pentru a spori cantitatea de fibre solubile, poți adăuga banane sau căpșuni.

  1. Nucile

Consumul migdalelor, nucilor și alunelor nu îți oferă doar o gustare delicioasă, dar și îți reduc LDL – colesterolul cu 5%, dacă le consumi regulat. Nucile mai conțin și nutrienți ce protejează inima suplimentar.

  1. Legumele verzi

Surse foarte bogate în fibre, legumele verzi te ajută să reduci colesterolul din sânge. Care legume verzi? Spanacul, salata, stevia, urzicile – cu alte cuvinte, tot felul de crudități.

  1. Cireșele

La vară, să profiți din plin de aceste delicioase fructe! Nu doar stabilizează colesterolul în sânge, dar sunt și un diuretic și laxativ natural foarte eficient. De gust nici nu mai amintim.

  1. Strugurii

Un alt desert delicios ce te ajută să menții un nivel bun al colesterolului. Pe lângă toate, mai combat calculii renali și biliari, reduc nivelul acidului uric, ajută la detoxifierea organismului și la eliminarea oboselii cronice.

  1. Fasolea

Sursă generoasă de proteine, calciu, fier și fibre, fasolea nu trebuie să lipsească din meniul tău dacă vrei să-ți menții sub control sănătatea. Digerarea îndelungată a leguminoasei mai oferă și sentimentul de sațietate și te ajută să slăbești.

  1. Soia

Are un conținut ridicat de estrogeni vegetali și bioflavonoide care reduc nivelul colesterolului în sânge. Un excelent înlocuitor al cărnii, ca și fasolea, deoarece conține proteină din belșug. De asemenea, și suplimentele de proteină din soia pot ajuta la scăderea colesterolului și la menținerea lui normală. Complexul variat de vitamine din formula acestora, vă va ajuta să vă întăriți sistemul imunitar și să păstrați unele boli sau afecțiuni la distanță.

  1. Usturoiul și ceapa verde

Pe lângă toate, au proprietăți antifungice, antibacteriene și antivirale. Scad presiunea sangvină, au efect antioxidant și scad riscurile apariției afecțiunilor cardiace.

  1. Sfecla roșie

Un excelent laxativ natural, sursă bogată în fier și un aliment ce scade absorbția colesterolului în tubul digestiv.

  1. Anghinare

Stimulează funcțiile ficatului, scade nivelul de colesterol în sânge și nivelul trigliceridelor, prevenind astfel acumularea grăsimilor în ficat.

Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi!

Distribuie articolul: