Deputata Doina Gherman, Președinta Comisiei pentru drepturile omului și relații interetnice a venit cu un anunț important, care schimbă istoria femeilor din Republica Moldova. Este vorba despre introducerea Cotei Duble în Codul Electoral. 

Acest lucru înseamnă că mai multe femei vor accede în parlament și în politică, în general. Amendamentul prevede inclusiv ca listele de candidați pentru alegerile parlamentare și locale să fie întocmite respectând reprezentativitatea minimă de 40% pentru fiecare dintre sexe, câte 4 la fiecare 10 locuri.

Doina Gherman: „Au trecut mai mult de 100 de ani de când femeile pot să voteze și să fie votate. Cu toate acestea, reprezentarea femeilor în parlamente nu corespunde procentului de femei din populația totală.

Odată ce femeile se hotărăsc să candideze, le este adesea dificil să obțină un loc eligibil pe listele electorale. Rolul partidelor politice este foarte important în ceea ce privește reprezentarea politică a femeilor. Ele pot acționa fie ca facilitatori care asigură o creștere a reprezentării politice a femeilor, fie ca bariere care împiedică aceasta, deoarece atunci când se selectează candidatele și candidații deseori apare argumentul precum că femeile nu vor fi candidate viabile”

Deputata a mai explicat că: „Soluția pentru această problemă constă în adoptarea de legi în care să fie specificate cotele de gen. Raportul din 2009 al Comisiei de la Veneția privind impactul sistemelor electorale asupra reprezentării femeilor în politică a constatat faptul că sistemul de candidaturi pe liste are drept rezultat creșterea numărului de femei alese, cel mai mult succes obținându-se atunci când se adoptă cote obligatorii de prezență a femeilor pe locurile cu șansă de câștig din cadrul listelor. Codul electoral în redacția pe care am votat-o astăzi cu 59 voturi urmărește exact acest scop.

De asemenea, acesta include și măsuri ce vizează finanțarea partidelor și distribuția alocațiilor inclusiv 7,5% pentru partidele politice proporțional cu femeile alese efectiv în cadrul alegerilor parlamentare, 7,5% pentru partidele politice proporțional cu femeile alese efectiv în cadrul alegerilor locale și câte 5% pentru partidele politice proporțional cu tinerii aleși efectiv în cadrul alegerilor parlamentare și, respectiv, în cadrul alegerilor locale.

Aceste măsuri de sprijin vor încuraja femeile să devină candidate, să se implice activ în cursele electorale și să își îndeplinească cu succes rolul de reprezentante alese ale poporului!”.

Menționăm că amendamentul legii presupunea și excluderea din cursa electorală a partidelor care nu respectau cota minimă de  gen de 40%.

Distribuie articolul: