De ceva timp se vorbește despre o nouă inițiativă propusă societății de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, ce ține de introducerea uniformelor în școlile din țară, în contextul în care unele dintre licee, deja au adoptat această practică. Decizia finală urmează să fie luată ulterior analizei detaliate și a consultării cu opinia publică. Totuși, care sunt avantajele și dezavantajele implementării unei asemenea inițiative, care e de larg utilizată în școlile din occident?

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării susține printr-un comunicat de presă emis că „a inițiat procedura de consultare a opiniei elevilor, cadrelor didactice și a părinților cu privire la necesitatea introducerii uniformelor școlare”. După sistematizarea datelor s-a constat că 81,39 % susțin această inițiativă, iar 18,61 % dintre respondenți au un alt punct de vedere.

Știai că primele uniforme școlare au apărut acum 500 de ani în urmă în Anglia, cu scopul de a diminua diferențele dintre clasele sociale și integrarea mai ușoară a elevilor în comunitatea din care fac parte. Inițial, acest stil vestimentar a fost adoptat de către copii orfani sau  de către cei ce proveneau din familii sărace. Ulterior, viziunea asupra aspectului estetic a fost luată în calcul și standardizată.

Cu timpul uniformele școlare, în funcție de mediu, de tradiții, devin tot mai individualizate.

Care ar fi avantajele introducerii uniformei în școlile din țară?

  • Se micșorează diferențele dintre statul social și contribuie la lichidarea situațiilor penibile în care copiii se simt frustrați de modul în care se îmbracă, în acest fel se aplică un standard urmărit de către instituția de învățământ.
  • E mai simplu pentru părinți să își pregătească copiii pentru școală, din perspectiva în care în primii ani de gimnaziu, aceștia nu doresc să îmbrace o haină sau alta. Uniforma școlară ar fi o motivație pentru copii.

  • Uniforma școlară, potrivit psihologilor, reduce nivelul de violență și agresivitate în rândul elevilor.
  • Unii părinți consideră ca avantaj faptul că această inițiativă solicită doar cheltuile la început de an școlar pentru procurarea uniformelor, astfel, pe parcursul anului nu vor fi nevoiți să reînnoiască periodic garderoba copiilor.
  • Din punctul de vedere al profesorilor, uniforma școlară contribuie la disciplinarea elevului, unde mai pui că se reduce posibilitatea de a întâlni la lecții elevi îmbrăcați necorespunzător mediului de învățământ școlar.

Dezavantajele :

  • Se consideră că, impunerea uniformelor școlare elevilor ține să împiedice afirmarea personalității, individualității acestora și îngrădește libertatea de exprimare a elevului.
  • Unele voci susțin că există un dedesubt ascuns, ceea ce ține de interesul comercial al școlilor în achiziționarea uniformelor.
  • Specialiștii în domeniul psihologiei consideră că acest lucru poate întârzia tranziția spre perioada de adolescență,  întrucât nu permite elevilor să își asume responsabilitatea pentru propriile decizii.

  • Unii dintre părinți cred că aplicarea unei asemenea inițiative în realitate ar solicita costuri suplimentare, întrucât copiii ar avea nevoie de mai multe seturi de uniformă și care să fie adaptate în conformitatea cu schimbările vremii de la un sezon la altul.
  • Într-o societate în care formele de exprimare și expunerea la tehnologie și la gadgeturi îi face pe copii să se maturizeze rapid și într-un climat de nesiguranță, vestimentația ar trebui să fie ultimul domeniu în care să se facă experimente pe copii, de exemplu efectele dăunătoare ale vestimențației indecente pentru fetițele care copiază moda de pe stradă și ajung să fie agresate și abuzate.

Cum arată uniformele școlare în diverse colțuri ale lumii

Ukraina/Sursa: thisisinsider.com

Coreea de Sud/ Sursa: thisisinsider.com

Coreea de Nord/ Sursa: brightside.me

Rusia/Sursa:golos-kubani.ru

Cuba/ Sursa: brightside.me

Ghana/ Sursa: brightside.me

Australia/ Sursa: breakbread.com

Daniela Pascari, stagiară

Distribuie articolul: