Redacțiile AGORA și EA.md au găsit miliardul. Adevărat că nu cel de dolari, furat din băncile moldovenești, ci acela care stă întotdeauna cuminte pe poliță - cel de cuvintele din cărți. În fiecare săptămână, câte un membru al echipelor AGORA și EA.md citesc, LIVE, câte un fragment de proză sau poezie la alegere.

De această dată, reporterul și producătorul Ana Sîrbu a citit un fragment din cartea „Moldova de peste Nistru – vechi pământ strămoșesc” de Nicolae Dabija, 1991.

„Această carte am primit-o cadou de la absolvenții anului 1991 pe 1 septembrie 1997, când am trecut în clasa I. Este o carte cu o istorie în spate, o carte despre istoria unei țări. Nu va place, neapărat, multora, dar cel mai important este ca aceste cuvinte să le simțiți”, a recunoscut Ana.

Potrivit jurnalistei, care este o susținătoare a istoriei și a culturii românești pe teritoriul RM, această carte relevă nu doar adevărul din 1991, ci se pliește perfect cu adevărul din prezent.

„Cât de straniu nu ar părea, dar problemele pe care le aveam în 1991 au rămas. Am impresia că Eliade a descris prezentul anului 2017. Oarecum e dureros faptul că în 26 de ani nu s-a schimbat nimic”, a concretizat Ana.

În viziunea jurnalistei, cartea demonstrează încă o dată că țara noastră are nevoie de schimbări majore, dar mentalitatea multor cetățeni nu va permite acest lucru mulți ani.

„Poate va dura sute de ani până când mentalitatea moldovenilor se va schimba, doar că îmi este frică că atunci nu va mai rămâne nimic din valorile și tradițiile noastre strămoșești. Această carte merită citită, mai ales că nu are o grosime impresionantă și aveți nevoie de puțin timp pentru a o savura. Chiar dacă această savoare ar putea să vă lase cu un gust amar”, a conchis jurnalista.