O familie de moldoveni este acuzată de autoritățile franceze că ar folosi violența domestică împotriva copiilor. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, prin Ambasada Republicii Moldova la Paris, anunță că acordă o atenție prioritară acestui caz, în condțiile în care copiii au fost preluați de către autoritățile franceze.

La data de 30 septembrie 2019, Ambasada Republicii Moldova la Paris a primit o solicitare de asistență din partea familiei Zubcov, în legătură cu preluarea forțată de către autoritățile franceze a celor doi copii minori și plasarea lor într-o instituție specializată, relatează AGORA.md. În acest sens, pentru a proteja interese cetățenilor Republicii Moldova, Ambasada a întreprins de urgență demersurile de asistență consulară, solicitând autorităților franceze elucidarea tuturor circumstanțelor şi temeiurilor legale.

Astfel, MAEIE informează că, în prezent, este în curs de desfășurare o anchetă a autorităților de la Paris care incriminează familia Zubcov de violență domestică împotriva copiilor.

Legislația franceză privind protecția copilului este una explicită și foarte strictă. Aceasta prevede că separarea minorului de familia naturală, fără consimțământul părinților, se face doar în cazul constatării unor abateri grave. De asemenea, Ambasada precizeaz că există limite legale cu privire la implicarea, intervenția dar şi confidențialitatea în anchetele aflate încă în desfășurare.

MAEIE și Ambasada Republicii Moldova de la Paris continuă să monitorizeze îndeaproape evoluția situației și să întreprindă, în limita legii, acțiunile necesare ce se impun.

Sursa: AGORA