Fie că e brumă, ger, ploaie sau zăpadă, încălțămintea e prima care primește și suferă pentru toate cu câte intră în contact. O îngrijire corectă, cu produse special create pentru diferite probleme ale papucilor, te poate ajuta să ai mereu o încălțăminte care să arate ca nouă. Iată câteva trucuri bune de reținut pentru îngrijirea ciubotelor pe timp de iarnă.

Poartă alternativ

Zăpada abundentă, ploile și gerul sunt extrem de dăunătoare pentru încălțăminte. Specialiștii recomandă purtarea alternativă a mai multor perechi de bocanci sau de cizme din piele, pentru a le da timp să se usuce complet.

Cine nu iubește deloc umezeala?

Încălțămintea de iarnă din piele întoarsă poate fi purtată doar în unele condiții – de uscat perfect sau de ger fără zăpadă. Iar, cea din dermantină nu iubește crema – un lucru foarte important de reținut. Indiferent de materialul folosit pentru confecționarea încălțămintei de iarnă, aceasta trebuie uscată bine.

Fără apă, chiar și la curățare

Cizmele din piele naturală se curăță cu o cârpă moale, curată și umedă. Nu se bagă sub jetul de apă. Altfel riști să deteriorezi materialul. Ca să impiedici să intre apa prin încălțăminte, chiar dacă este de piele, se recomandă să se ungă cu crema de gălbenele. De asemenea, și grăsimea de gâscă este foarte bună sau untura de focă. Acestea din urma se găsesc în magazine specializate cu încălțăminte.

Praful, un dușman al noului

Încălțămintea din piele se prelucrează cu preparat antiacvatic. Procedura se recomandă a fi repetată periodic. Curăță încălțămintea după fiecare purtare pentru a evita ca praful și mizeria să se îmbibe în material. Dacă nu procedezi astfel, încălțările își vor pierde strălucirea și aspectul nou mult mai repede.

Nu puneți papucii uzi lângă caloriferul cald

Umezeala de la multă zăpadă sau de la o ploaie zdravănă se combate prin îndesarea unor bucăți de hârtie și lăsarea la uscat a pantofilor. Nu este o idee bună să îi puneți aproape de calorifer sau langă o sursă de căldură directă, spre exemplu foehnul – pielea se poate usca și crăpa ulterior. După un timp schimbați bucățile de hârtie cu unele uscate pentru o absorbție mai bună a umezelii. Produsul protector se va aplica doar după ce papucii s-au uscat complet.

Cartonașul înăuntru!

Cizmele de iarnă cu blăniță groasă trebuie lustruite periodic. E recomandat ca toată încălțămintea de iarnă să se păstreze în locuri ferite de soare sau umezeală, cu o formă de carton înauntru pentru a-i menține forma perfectă. Cremuiți cizmele cu cremă de pantofi în culoare cu ajutorul unei textile vechi, înfășurate pe degetul arătător și cel mijlociu sau o perie mică rotundă.

Sfat Bonus

În situația în care față încălțămintei își schimbă nuanța în contact cu apa, se recomandă uscarea lentă a ei. Nu ștergeți cu cârpă sau alt obiect papucii deoarece rămân patați. Încălțămintea se usucă natural la temperatura camerei!

Foto: Încălțăminte Hincu