Eroina de astăzi a campaniei #ScrisoaredePaști este Gabriela Cojocaru. Gabriela are 24 de ani, iar 6 dintre aceștia îi petrece în China. Pe pagina ei de Instagram, Gaby (așa cum e cunoscută în mediul online) a format o comunitate internațională fiind urmărită de moldoveni, chinezi, ruși și ucraineni în total având aproape 30 de mii de urmăritori. Noi, cei de la EA.md, am decis să-i descoperim povestea și am încurajat-o să ne povestească despre Paștele în stil moldovenesc de care va avea parte în China.

Să ajungi în China și să devii… actriță!

Cam așa stau lucrurile în cazul Gabrielei, deși când a pășit pentru prima oară în China nici că se gândea că țara aceasta va fi casa ei pentru multă vreme înainte. Acum a ajuns să fie actriță și e foarte populară în China, dar chiar și așa dorul de casă, de Moldova și de părinți o însoțește mereu pe Gabriela.

„Am 24 de ani și locuiesc în China de mai bine de 6 ani. Istoria mea a început în anul 2014, după finalizarea studiilor am venit în China pe un contract de muncă în calitate de dansatoare într-un Aquapark. De atunci s-a început povestea mea în China. După contractul din Aquapark am activat câteva luni la o grădiniță în calitate de profesoară de dans unde aveam peste 40 de copii de 3 ani. Câteva luni mai târziu am activat la fel ca profesoară într-un studio, dar de data aceasta cu elevi mult mai maturi. Peste un an am început a lucra ca manager într-un hotel, acolo am lucrat timp de un an, și iată deja de doi ani și jumătate fac actorie. Acum profesia mea e de actriță. Totuși aflându-mă la o așa depărtare de Moldova, cel mai mult le duc dorul părinților, satului natal și dealurilor care-l înconjoară”, povestește Gaby.

Rădăcini, Rădăcini, Rădăcini.

Dacă unii pleacă de acasă și uită de unde au pornit, în cazul Gabrielei lucrurile stau altfel. EA își iubește rădăcinile, își adoră originile și firește distanța nu face decât să-i accentueze dorul de tot ce înseamnă satul de baștină și locurile sfinte.

„Sunt din satul Sagaidac, raionul Cimișlia, e cel mai frumos loc din Moldova! Știți de ce? Pentru că acolo miroase a mama, miroase a mămăliga care sunt gata sa o mănânc dimineața, la prânz și seara. Duc dorul plăcințelelor cu brânză și ceapa verde. În curând se apropie Paștele, aflându-mă în China în orașul Chongqing, vom sărbători un Paște… mai internațional. Vom pregăti „catlețele” moldovenești, salată, vom vopsi și ouăle (în China e foarte greu să găsești sfeclă roșie, dar noi am găsit-o!).

 

„Chinezii cunosc despre această sărbătoare, dar ei fiind de altă religie nu sărbătoresc, și, în pofida acestui lucru, la masa de Paști vor fi și câțiva dintre prietenii noștri chinezi. Vor fi moldoveni, ucraineni și chinezi. Sărbătorile unesc multe suflete. Pentru mine cea mai importantă tradiție de Paști e să mă spăl dimineața cu un ou roșu și unul alb pe față, cred că această tradiție ne aduce nouă oamenilor sănătate, ceea de ce avem cel mai mult nevoie acum”, povestește Gaby.

#SrisoaredePaști de la Gabriela Cojocaru

Scrii scrisori, când ai ce spune. Iar atunci când emoțiile sunt mari și dorul nu mai încape în piept le scrii celor de acasă. Asta a făcut eroina noastră, moldoveanca din China, Gabriela Cojocaru, în ajunul sărbătorilor pascale are un mesaj pentru noi, cei care avem luxul de a ne afla acasă.

„Dragi cetățeni, e un paradox ce se întâmplă, știți de ce…? Pentru chinezi cea mai importantă sărbătoarea e Anul Nou, așa numitul „spring festival”, odată cu el, în China vine primăvara. La ei e ca și la noi, un fel de Paște, e primăvara, natura înflorește, înverzește. Cred că anul nou chinez din 2020, a fost unul dintre cele mai triste, știți de ce? Pentru că au stat acasă, au sărbătorit doar cu cei mai apropiați. Acest lucru se întâmplă și cu Republica Moldova. Iată de ce anul acesta, și nu doar, în ajunul sărbătorilor pascale aș vrea să vă doresc în primul rând sănătate. Aveți grijă de persoanele dragi, de familia voastră, de părinți, copii, bunei. Anul acesta sărbătoarea de Paști va fi una neobișnuită, va fi o sărbătoare doar de familie. Îmi pare foarte rău pentru îngerii îmbrăcați în alb – de medici, care din păcate, nu vor putea savura masa de sărbătoare împreună cu familia, sper ca măcar acest gând să vă facă să înțelegeți că în viața noastră mereu cineva jertfește cu ceva.

 

„Le doresc tuturor medicilor din Republica Moldova multă sănătate, putere, mă închin până-n pământ pentru lucrul pe care îl faceți! Haideți anul ăsta fără forfotă, gălăgie, dar cu multă conștiință și cu mult respect sa sărbătorim un Paște acasă, pentru ca anul viitor să putem din nou  sărbători frumos, gălăgios și cu mulți prieteni! Îți doresc sărbători cât mai liniștite, Dragă Moldova!”

Sursa foto: Instagram

Distribuie articolul: