Festivalul Naţional „La Vatra Plăcintelor” este un eveniment ce reuneşte tradiţii, arte şi realităţi culturale din Republica Moldova. Anul acesta evenimentul a ajuns la ediţia a VI-a. În fiecare an, de Duminica Mare, sărbătoarea religioasă, în satul Cigârleni din raionul Ialoveni se adună oameni de oriunde, interpreți și instrumentiști pentru a savura cele mai deosebite tradiții culinare și folclorice.

Ceile câteva sute de oameni prezenți la festival s-au bucurat de muzică, dans popular și delicii culinare locale. Ceea ce i-a adunat au fost plăcintele oferite gratis de gospodinele din Cigârleni, dar și din satele vecine, precum Bardar, Cărbuna, Răzeni, Ruseștii Noi și altele. Cei mai fericiți au fost vizitatorii, pentru că plăcintele au fost servite gratis.

Vezi și: Așa se prepară plăcinta care a câștigat „Mai Dulce 2017” la categoria desert tradițional

poza2

Oamenii din sat spun că sunt foarte mândri și fericiți că această sărbătoare se desfășoară la ei în sat, pentru că adună toți consătenii veniți de peste hotare, cunoscuți din sate vecine, prieteni. Horele și voia bună au fost la ele acasă.

poza3

Prezentă la „Vatra Plăcintelor”, Ministra Culturii, Monica Babuc, a menționat:

„Mă bucur foarte mult să asist la acest eveniment cultural, în acest sat plasat într-un loc pitoresc. Din mai multe considerente, trebuie să înțelegem noi, moldovenii, că ceea ce am moștenit  de la străbunii noștri: costumul național, covorul național, cântecul și dansul popular, este o comoară care trebuie să o păstrăm veșnic. Ceea ce ne-a adunat aici sunt gospodinele care au copt aceste plăcinte cu specific unic, deși în tot arealul românesc o să găsiți aceste bucate extraordinare. La prima vedere par a fi la fel, dar de fapt sunt diferite. Totuși, ceea ce unește este dragostea cu care se pregătesc.”

Citește și: A început sezonul nopților nedormite și a petrecerilor până dimineață! Vezi lista celor mai tari festivaluri ale verii 2017

poza4

poza1La festival au făcut veselie interpreți precum Diamanta Pătărău și Olga Sava. Îndemnul la dans și cântec a fost făcut de Ansamblul Folcloric „Floare de Salcâm Cigârleni”, Ansamblul Folcloric „Izvoraș” din satul Horești, „Floare de Cireș” din satul Ruseștii-Noi, „Țarancuța” din Răzeni.

Organizatori sunt Primăria satului Cigârleni – primarul Grigore Duplavă şi iniţiatoarea acestui festival, Diana Josu-Braniște.

Foto/Autor: Dumitrița Andriuța, stagiară