Din păcate, și în Republica Moldova, unele femei cunosc despre fenomenul violenței și al abuzurilor, nu doar din auzite. Se întâmplă ca soțul, fratele, iubitul sau orice alt bărbat din anturajul unei femei, să nu fie o sursă de sprijin și susținere, dar un agresor nemilos a cărui victimă devine EA – femeia. Iată de ce un grup de organizații ce activează în domeniul protecției victimelor violenței în familie au lansat o petiție prin care solicită deputaților RM să ratifice Convenția pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice. 

Dacă vom discuta într-un grup de mai mult de cinci femei despre problemele cu care acestea se confruntă, violența în familie va fi printre primele trei menționate, iar cel puțin o femeie va povesti propria istorie de violență. Statisticile confirmă acest lucru – fiecare a treia femeie de la țară, și fiecare a patra din oraș a trecut printr-o formă sau alta de violență în familie pe parcursul vieții. Aproximativ 30 de femei mor în fiecare an în urma violenței provocate de partenerii lor.

„Mă cheamă Maria și sunt din raionul Orhei. Trec printr-o perioadă grea. Sunt maltratată, bătută, amenințată cu moartea și batjocorită de fostul concubin. Nu sunt înscrisă legal cu el, dar vine în fiecare zi și face scandal, sare cu cuțitul la bătaie, lovește în mine ca într-un animal. Și toate acestea se întâmplă în fața copiilor. M-am adresat la poliție dar oricum îmi este frică. Sunt la capătul puterilor”,este mesajul unei victime către o organizație pentru protecția victimelor în familie.

În perioada de carantină și izolare, situația femeilor care trăiesc în violență a devenit și mai complicată. Mame, surori, nepoate, fiice, sau simple prietene și vecine de-ale noastre rămân între patru pereți cu agresorii săi, fiind în situație de risc înalt. Timp de o lună de carantină, la telefonul de încredere pentru femei 0 8008 8008, au sunat cu 35% mai multe femei, victime ale violenței.

„Astăzi m-a lovit în cap de multe ori și cu picioarele în coaste, îmi pare că e ruptă o coastă. M-a bătut pentru că vulpea a mâncat 8 boboci. Eu i-am spus că m-am dus până în casă să aduc haine pentru copil, dar în rest nu am lăsat bobocii nesupravegheați, el însă a zis că eu sunt vinovată că vulpea i-a mâncat”, este un alt mesajul al unei victime către o organizație pentru protecția victimelor în familie.

Republica Moldova dispune de legi în domeniul prevenirii și combaterii violenței, dar cum se întâmplă adesea, acestea nu sunt eficiente și nu oferă soluții pentru toate problemele. Convenția reprezintă o șansă ca lucrurile să se schimbe, fiind documentul internațional care recunoaște că violența împotriva femeilor este o problemă foarte gravă în orice colț al lumii.

„Sunt dezamăgită și înfuriată pe fostul meu prieten. M-am întâlnit cu el timp de un an, l-am așteptat să se întoarcă de la armată, iar când s-a întors m-a invitat la el acasă. Nu pot să uit acea zi. Când am intrat în casa lui, am văzut că nu era nimeni și lumina era stinsă. Atunci m-a trecut primul fior. A început să mă împingă pe patul din camera lui, m-a dezbrăcat, îl imploram să mă lase în pace dar… el nu mă auzea. Nu pot descrie durerea pe care am simțit-o. A fost o lovitură puternică din partea celui pe care l-am iubit. A trecut un an… dar încă nu pot să-mi revin… mă simt murdară și plâng mereu. Nu pot accepta niciun băiat în apropierea mea”, este un alt mesaj din partea unei victime către o organizație pentru protecția victimelor în familie.

Totuși, violența în familie nu e despre un caz particular, ne macină societatea de la temelie, de la generație la generație, iată de ce scopul acestor 22 organizații ce au înaintat petiția este de aduna 10000 semnături și de a insista în fața aleșilor poporului pe importanța ratificării Convenției pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice.

Pentru a vedea în ce constă Convenția pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice, cât și pentru a semna petiția, fă click aici.