Oxana Chitoroaga locuiește în Irlanda, împreună cu familia sa, timp de șapte ani. Deja a devenit mămică pentru a doua oară și odată ce este în concediu de îngrijire a copilului, a reușit să-și găsească ocupație. Acum, Oxana confecționează buchete consumabile, din fructe proaspete, uscate și nu doar! De asemenea, femeia a destăinuit cu entuziasm despre tradițiile de Paști ce le respectă în Irlanda și de ce își amintește cu mare drag de sărbătorile pascale petrecute în Republica Moldova.

Sursă: Arhiva personală

„Sărbătorile petrecute acasă au un farmec aparte”

„Pentru mine, Paștele e sărbătoarea întoarcerii acasă. Ultima dată am sărbătorit Paștele în țară, anul trecut, în 2019. Obișnuim cu familia să venim acasă în fiecare an de Sărbătorile Pascale. Sărbătorile petrecute acasă au un farmec aparte. Nu pot să zic ce anume mi s-a întipărit în memorie, deoarece fiecare clipă alături de cei pe care îi iubești e frumoasă în felul ei, dar momentele petrecute lângă bunicuța mea sunt cele mai deosebite și nepreţuite, bunicuţa mea frumoasă, cu aur în inimă şi argint în păr”, spune Oxana.

Tradiții pascale în Irlanda

„În Irlanda, sărbătorim Paștele la fel ca acasă, şi faptul că o parte din familie e lângă mine, mă face să mă simt fericită, şi în aceste clipe simți cu adevărat divinitatea Sărbătorii Învierii Domnului. Sărbătorim Paștele după calendarul creștin ortodox, irlandezii sărbătoresc Paștele catolic mai devreme, şi cred că acesta este singurul neajuns, deoarece nu avem zile libere să ne putem bucura de farmecul sărbătorilor, şi să fim mai mult timp împreună, dar suntem foarte recunoscători pentru ceea ce avem. Respectăm absolut toate tradițiile moldovenești! Tradiţii învăţate de la bunica: în Joia Mare vopsim ouă, (optez pentru vopsitul cu coji de ceapă, fiind sănătos şi totodată frumos). Coacem mult-așteptatul cozonac. Cozonacul din anul acesta va fi special, deoarece la tot procesul coacerii vor fi implicate ambele fetițe. Încă din copilărie ador mirosul de cozonac, când toate gospodinele din mahala coceau cozonac, tot satul era îmbibat de acest miros de nedescris. Pasca cu brânză pentru Sfințit, este la fel coaptă cu mare grijă și iscusinţă. Și desigur, pregătind coşul, în noaptea Învierii mergem la biserică să sfințim Pasca. Pot spune că suntem norocoși să îl avem pe părintele Ghenadie Socolov alături de noi, creștinii ortodocși, el aducându-ne cu sufletul mai aproape de Biserică, de sărbătorile creștine”, a mărturisit femeia.

Sursă: Arhiva personală

Bucate pentru Sărbătorile Pascale

„Când e vorba de bucate cred ca noi, moldovenii, suntem foarte bogați și ingenioși. Magazinele cu specific moldovenesc ne ajută să putem avea pe masa de sărbătoare bucatele tradiţionale. Gătesc răcituri, pârjoale, salată boeuf cu piept de pui, bucate din peşte. Puiul prăjit îl pregătesc în Sâmbăta Paştelui, seara, proaspăt pentru Sfințit, brânzeturi și delicii la dorinţa familiei. Dar ouăle roșii, cozonacul și pasca sunt obligatorii, şi le dau prioritate”, a relatat Oxana.

Sursă: Arhiva personală

Despre farmecul sărbătorilor

„Sărbătorile Pascale, din frageda copilărie, au un farmec și o importanţă deosebită pentru mine. Mă consider norocoasă că am crescut la ţară, în sătucul meu drag, alături de părinți și bunici. Împreună cu mămica și bunica participam la fiecare proces, începând cu vopsitul ouălelor şi terminând cu aranjarea bucatelor în coș pentru biserică. Cu bunica mea mergeam la biserica din sat, unde asistam la slujba Învierii, eram micuță, dar stăteam toată noaptea cu ochii mari și curioși. Nu voi uita niciodată acele nopți pline de emoție când așteptăm să se aducă lumina sfântă, era frumos… prea frumos, păcat că am crescut aşa repede…”, a destăinuit femeia.

Sursă: Arhiva personală

#ScrisoaredePaști pentru cei de acasă

„Dacă ar fi să trimit o scrisoare de Paști, aş trimite-o sus, în cer, la Doamne-Doamne (cum zice fetița mea cea mai mare), să le zic părinților mei: Hristos a Înviat. Celorlalţi dragi, rămaşi acasă, le doresc sănătate, Sărbători Luminate și Hristos a Înviat!”, a încheiat Oxana.

Sursă: Arhiva personală