În noaptea spre duminică, 4 octombrie, și-a pierdut viața unul dintre cei mai mari apărători ai persoanelor cu Boala Fluturașului, din Republica Moldova. Eugen Brad s-a stins din viață la 32 de ani, lăsând în urma sa o familie îndurerată și o dorință imensă ca oamenii care suferă cum a suferit el, să scape de chinurile Epidermolizei Buloase și să se bucure de viață.

12112223_10206940949735665_1248259649340689070_nAzi dimineață, vestea despre trecerea în neființă a lui Eugen a fost anunțată mai întâi de către sora sa: „Pe toți cei care l-ați respectat pe Eugen Brad, vă anunț cu regret, inima mi se rupe de durere, că el azi noapte, la ora 2:55, s-a stins din viață. Dar va rămâne mereu în inimile noastre ca cel mai mare luptător, un exemplu pentru toți, fondatorul si președintele Debra Moldova. E inacceptabil, dar s-a dus în lumea celor drepți. Este o minune ca s-a stins duminică, ceea ce însemnă ca Dumnezeu îi va oferi la El un loc aparte. […] Domane, câtă durere am văzut eu și părinții, o durere asemeni unui iad. Jenea, vei rămâne mereu în inimile celor ce te-au iubit. Cel mai puternic om, mereu sfidând durerile! Ai un loc în Ceruri, departe de lumea asta plină de vicii si nedreptăți”, a scris sora tânărului, pe Facebook.

Chinuit el însuși de această boală, Eugen Brad a lansat Asociația Obștească Debra Moldova – organizație nonguvernamentală, menită să sprijine viața celor circa 50 de oameni din Moldova, care trăiesc în fiecare zi un adevărat coșmar cauzat de schimbarea pansamentelor.

Mariana Mihăilă, unul dintre artiștii care a reacționat de fiecare dată la îndemnurile de solidaritate ale Debra Moldova, a comunicat și ea, la rându-i:

„O veste foarte tristă… acum câteva ore s-a stins din viață fondatorul Asociației Debra Moldova, Eugen Brad! Un luptător, un băiat optimist, un om care a realizat multe și in pofida bolii pe care o avea iubea foarte mult viața și a realizat multe lucruri frumoase. Visul lui cel mare a fost sa-i ajute pe toți cei care suferă de Boala Fluturașului. Nu am încetat niciodată să-i admir perseverența și puterea de a merge înainte. Și-a dorit nespus de mult să lanseze Imnul Debra Moldova, piesă înregistrată de Maxim Zavidia și în memoriam Eugen Brad sper cât mai curînd să ascultăm aceast cântec profund care, de altfel, reflectă sensul vieții sale. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace… .”

În ultimii ani, boala lui Eugen a progresat foarte mult. „Boala de care sufăr mai e numită în popor și „boala-fluturașului”. O denumire frumoasă, boala însă fiind foarte cumplită și dureroasă. Pielea e foarte subțire și sensibilă, la orice lovitură plesnește și se umple cu bule de sânge ori cu lichid, mai apoi apar răni, care durează ani de zile”, spunea Eugen, pe website-ul Debra Moldova, creat la inițiativa sa.

Artiști deveniți ambasadori ai ONG-ului Debra Moldova:

cats

 

Foto: Facebook.com, capbatut.md

Distribuie articolul: