"Am împlinit 45 de zile de viață sută la sută vegană. După cei 12 ani meatless, acum am hotărât să renunț și la pește, lactate și ouă. Mai mult decât atât, am renunțat la făinoase, orez și cartofi. Nu am postat în această perioadă prea multe poze cu ce mănânc, ce rețete noi am învățat și cum arată ce am gătit, pentru că am fost prea ocupată să descopăr și să mă bucur de noul gust al vieții 🙂 Îți povestesc pe scurt cum a început experiența mea de veganism", relatează pe blogul său Daniela Dermengi, inițiatoarea campaniei Meatless Friday în Moldova.

dermengi 1Daniela continuă povestirea sa, relatând în detalii ce simțea în fiecare dintre perioade:

„Prima săptămâna mă gândeam cât de puține opțiuni alimentare mi-au rămas după ce am renunțat la atâtea lucruri care de-a dreptul adoram să le consum. Ulterior, mi s-a diversificat meniul. De multe produse și tehnici de servire am aflat de la un coleg de serviciu vegan. Acasă am încercat rețete vegane găsite pe internet, unele născocite sau adaptate la ingredientele ce le găseam prin frigider.

Astfel, ceea ce inițial părea a fi restricție și plictisiteală alimentară a însemnat ulterior o continuă descoperire și bucurie. Emoțiile pozitive îmi sunt generate de gusturile bune pe care reușesc să le obțin folosind doar produse vegetale.

În această perioadă, am făcut o pasiune pentru semințele de chia. Am făcut budincă de chia în diverse variante – cu apă, miere și banană/ căpșuni/ zmeură/ măr, cu lapte vegetal, cacao, fulgi de cocos și vanilie. Voi scrie într-o altă postare mai exact cum le-am făcut – trebuie să le încerci!

Vegan

Am făcut și înghețată raw – rețeta am inventat-o și a fost incredibil de bună!!! Am făcut și lapte vegetal din migdale, din cocos și din susan – e gustos și aromat, pentru că l-am făcut și cu fructe uscate și vanilie. A ieșit un adevărat deliciu.

Am inventat și o rețetă de chiftele raw, făcute din legume, curry, turmeric, morcov, dovlecel și hrișcă. Au ieșit gustoase și bine condimentate, cu greu puteai să-ți imaginezi că sunt făcute doar din ingrediente raw.

clatite vegane

Am încercat să fac o dată și clătite vegane. A ieșit însă un fel de aluat copt care nu am putut să-l iau de pe tigaie decât bucată cu bucată și l-am pus la borcănaș. A fost gustos, dulce, chiar consistent, dar din păcate nu arătau a clătite 🙂 Voi încerca să corectez pe viitor proporțiile pentru a obține niște clătite adevărate.

În această perioadă am stabilit o relație specială și corectă cu apa 🙂 Îmi încep fiecare dimineață cu 1-2 pahare de apă pe stomac gol. cu suc de lămâie proaspăt stors. Mănânc abia după jumătate de oră după ce beau apă, iar după mâncare beau apă doar după o oră. Fructele nu se amestecă cu altă mâncare – încearcă să le mănânci după 1h-1,5h după masă.

O altă regulă de aur – nu mănânc după ora 19.00, cu mici excepții când nu reușesc să ajung acasă la timp după serviciu. Și încă ceva – fără alcool, fără cafea și cât mai multă mișcare!”, mai scrie Daniela Dermengi.

Vă invităm pe blogul ei să vedeți concluzia la care a ajuns după aceste 45 de zile de veganism.

Distribuie articolul: