Pe lângă durerile sau disconfortul cauzat de menstruație, femeilor le dau mari bătăi de cap utilizarea absorbantelor sau a tampoanelor, din diverse motive. Fie că și-ar dori să economisească, sunt alergice la produsele „tradiționale” sau poate militează pentru protecția mediului, tot mai multe femei optează pentru o cupă menstruală. Bloggera Anna Smolnițchi a realizat un interviu cu Sorina Grajdeanu, femeia care știe totul despre cupe.

Ai folosit sau folosești o cupă menstruală? Ești curioasă să încerci? Anna Smolnițchi a realizat un interviu cu Sorina Grajdeanu, care folosește o cupă menstruală de mai bine de cinci ani și știe totul despre aceasta.

Bloggera a început cu prezentarea unor calcule:

  • 1 zi de menstruație = 7-8 absorbante
  • 4-5 pachete de absorbante pe lună
  • 5 X 12 = 60 pachete de absorbante pe an
  • 60 pachete X 15 ani = 900 pachete de absorbante

„Asta e socoteala mea stângace care demonstrează că eu contribui esențial la poluarea mediului ambiant. Cam atâtea absorbante folosesc eu și cifrele mă cam alarmează, acesta fiind cel mai fericit scenariu, căci sunt zile în care utilizez dublu față  de cât am indicat mai sus. Pe lângă deranjul de ordin ecologic, există și … incomoditatea.  Nu e deloc vesel să cari pachete de absorbante în vacanță, ocupă foarte mult loc în valiză. Nu îmi place nici că, deseori, îmi pătez hainele. Tampoanele nu îmi dau o senzație plăcută, evit să le folosesc și pentru că nu îmi oferă siguranță sută la sută. Uneori, cam alunecă în afară.

Cu toate cifrele și constatările de mai sus, soluția Sorinei Grajdeanu, în zile de menstruație, îmi pare minunată. Soluția se numește CUPĂ MENSTRUALĂ”, scrie Anna Smolnițchi, apoi continuă:

„Cum am ajuns să mă gândesc la alternativele tampoanelor și absorbantelor? Green Up Mom este de „vină”. Dorina Sorochin, femeia din spatele conceptului, o aprigă luptătoare pentru bunăstarea mediului ambiant și a oamenilor, a organizat o întâlnire cu femeile care folosesc astăzi cupe, dar și cu cele care se gândesc la această opțiune. Apoi iată, mă gândesc și eu. Sorina Grajdeanu a fost invitată la această întâlnire să își împărtășească experiența, căci, se pare, ea știe totul despre cupe: cum se aleg, cum se folosesc, ce beneficii au, unde se cumpără cupe certificate”, povestește bloggera.

Citește interviul publicat de Anna Smolnițchi pe blogul său apostrof.md.

De ce aș folosi cupe menstruale?

Motivul # 1

Cupa menstruală nu dăunează mediului. Este „nature friendly”.

Motivul # 2

Durata de viață a unei cupe menstruale este de cel puțin 10 ani. Economic vorbind, cupa te ajută să pui niște bani deoparte. O cupă costă între 15 și 40 de euro. Cât cheltuim pe absorbante? Eu – în jur de 2400 de lei pe an, dacă e să dau curs calculelor de la începutul articolului. Da, da, da! Toți producătorii de absorbante, care ne invadează cu funduri îmbrăcate în alb imaculat, prin reclame ce promovează confort maxim și siguranță în timpul menstruației, își doresc să uităm pentru totdeauna aceste 2 cuvinte: cupă menstruală. Eu personal aș economisi vreo 36.000 de lei dacă mi-aș lua o cupă în loc de absorbante.

Motivul # 3

Cupa nu dăunează sănătății, așa cum o fac absorbantele și mai ales tampoanele, spun femeile care folosesc doar cupe. Despre cupele menstruale am vorbit pe îndelete cu Sorina. Vedeți răspunsurile la întrebările pe care, poate, vi le-ați pus și voi, în caz că v-ați gândit să înlocuiți absorbantele și tampoanele

Sorina, cum ai aflat despre existența cupelor menstruale? De cât timp folosești cupa pe care o ai astăzi acasă?

„Pentru început, simt că este important să menționez un lucru. Valoarea cupei menstruale este diminuată intenționat. Producătorii de absorbante nu vor să știm despre beneficiile acesteia, nu vor să le folosim. Cupa există din 1930 și a fost inventată de o femeie la sfârșitul anului 1800, iar în Moldova nu se știe mai nimic despre ea nici astăzi. E mai convenabil, pentru unii, să cumpărăm absorbante în fiecare lună decât să folosim o cupă care are o durată de viață de 10 – 15 ani. Un alt motiv pentru care femeile nu aleg cupa este necunoașterea. Acestea nu își cunosc foarte bine propriul corp și atunci nu își pot alege cupa potrivită. Eu am trecut prin asta. Mi-a recomandat cupa ginecologul meu din Italia, unde am locuit de la vârsta de 10 ani până anul trecut, când am revenit în Moldova. Aveam deseori candidă și medicul îmi spunea că revine din cauza alimentației, dar și a uzului de absorbante din plastic. Acestea favorizează bacteriile. După o mulțime de tratamente cu antibiotic, am decis să încerc o cupă. Cinci ani în urmă, cu greu le găseai în farmacii, de aceea am luat unica în vânzare și am dat greș. Mă murdăream, dar nu voiam să renunț. Am aderat la grupul de Facebook „DonneConLaCoppetta”. Cinci ani în urmă, avea 15 mii de membre, astăzi – peste 47 de mii. Acolo am aflat că există cupe certificate, din silicon medical chirurgical, că pe Ali Express sunt cupe dăunătoare de un dolar, din plastic și coloranți. Trebuie să mai spun că am creat pe Facebook, împreună cu Green Up Mom, un grup cu informații utile despre cupele menstruale. Alăturați-vă, se numește Viața Cupei în Moldova.”

Ai zis mai devreme că prima cupă pe care ai cumpărat-o nu ți s-a potrivit. Te murdăreai. Asta înseamnă că era prea mare? Câte mărimi există?

„ Prima cupă pe care am cumpărat-o, unica în vânzare la o farmacie din Italia la care am mers eu, era destinată femeilor care au născut. Fiecare producător vine cu două mărimi (pentru femeile care nu au născut, respectiv o altă mărime – pentru femeile care au născut) și, evidențiez, există doar 30 de branduri care produc cupe certificate. Aici, recomand magazinul online www.coppetta-mestruale.it. Cupele pentru femeile care nu au născut sunt potrivite pentru cele cu vârsta de până la 30 de ani, iar după 30 de ani, indiferent că am născut sau nu, trebuie să folosim cupa de după naștere, căci pereții vaginali, cu vârsta, se relaxează, nu mai au tonusul de altădată. O cupă nepotrivită înseamnă pete nedorite.”

De ce cupa e inofensivă, dacă e să o comparăm cu absorbantele sau tampoanele?

„Tamponul absoarbe foarte mult, nu doar sânge, dar și lichid vaginal, de aici și senzația de mâncărime sau usturime uneori. Îmbibat cu sânge,  ajungând în contact cu aerul, proliferează bacterii. La fel e cu absorbantele, fiind în contact cu aerul, favorizează apariția bacteriilor. Cupa formează un vaccum. Nu absoarbe nimic, doar colectează sânge. Atunci când se umple, cupa se scoate și se clătește cu apă rece, ca să fie reintrodusă în vagin.”

Cum folosim corect cupa și cum o păstrăm?

„În ziua în care începe menstruația, fierbem cupa timp de 5-6 minute, apoi ne spălăm pe mâini și introducem cupa în vagin. Eu personal o strâng … ca și cum aș aduna petalele unei lalele în pumn, o apropii de vagin și efectiv singură intră, formează un vaccum, apoi se deschide în interior. Sângele se adună în cupă și trebuie vărsat după circa 8 ore. Eu personal o pun dimineața și o scot seara, mă spăl pe mâini cu apă rece și o introduc înapoi. E o invenție minunată și comodă, poți face sport cu ea, poți merge în costum de baie la plajă fără să îți faci griji că te-ai putea păta. Sunt cupe care permit chiar să întreții relații sexuale. Când cumpărăm cupa, e într-o pungă din bumbac. Acolo trebuie păstrată, într-o stofă naturală și curată.”

Cum știi că s-a umplut cupa?

„O simți. Face … poc, în interior. E o senzație neobișnuită. Din acel moment, ai în jur de 30 de minute sau chiar o oră la dispoziție ca să intri într-o toaletă și să verși sângele, să clătești cupa și să o reintroduci.”

„Sună complicat la început și așa este până capeți experiență, recunoaște Sorina. Dar merită efortul! Despre beneficii am vorbit mai sus. Acum, dacă ai folosit sau folosești cupa menstruală, povestește-ne cum e. Lasă un comentariu, să facem schimb de informații. Ce spune ginecologul? Eu voi reveni cu opinia medicului meu, sunt foarte curioasă să aud ce crede dânsul despre cupa menstruală”, încheie bloggera.

Folosești deja o cupă menstruală? Dacă nu, nu-i așa că ai vrea să încerci?