În sezonul estival, picnicurile și grătarele în aer liber sunt printre cele mai populare activități de recreere pentru moldoveni. În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor oferă câteva instrucțiuni privind siguranța alimentară pentru transportul și pregătirea alimentelor la locul de picnic.

Specialiștii ANSA recomandă celor care organizează o zi în aer liber cu familia sau prietenii să fie atenți la produsele pe care le pun în coșul cu alimente și, cel mai important, să se asigure că acestea sunt păstrate în condiții adecvate. Consumul de alimente în aer liber crește riscul apariției toxiinfecțiilor alimentare din cauza bucatelor gătite necorespunzător sau păstrate la temperaturi ridicate. Responsabilii subliniază că, pe măsură ce alimentele se încălzesc, bacteriile se înmulțesc rapid, punând în pericol siguranța alimentară a consumatorilor.

Pentru a evita intoxicațiile, ANSA vine cu urmăroarele recomandări:

Ambalarea și transportarea alimentelor în siguranță este esențială:

  • Păstrați alimentele perisabile la temperaturi mici. Puneți alimentele reci într-o ladă frigorifică cu gheață sau pachete de gel congelat. Alimentele reci trebuie păstrate la temperaturi de 4 °C sau mai puțin, pentru a preveni creșterea bacteriilor. Carnea poate fi introdusă în ladă în timp ce este încă congelată, astfel încât să rămână rece mai mult timp;
  • Păstrați băuturile răcoritoare și alimentele perisabile lăzi frigorifice separate. În acest fel, pe măsură ce se deschide și redeschide lada pentru băuturi, alimentele nu vor fi expuse la temperaturile caniculare;
    • Păstrați lăzile frigorifice închise sau limitați-vă, cât de mult posibil, de a le deschide. Acest lucru ajută la păstrarea conținutului rece pe o perioadă mai lungă de timp;
    • Nu contaminați încrucișat alimentele. Asigurați-vă că păstrați carnea crudă bine ambalată pentru a împiedica sucurile ei să contamineze alimentele gătite;
    • Spălați fructele și legumele proaspete sub jet de apă înainte de a le introduce în lada frigorifică – inclusiv cele cu coaja neconsumabilă. Uscați fructele și legumele cu un prosop curat sau cu un șervețel de hârtie.

    Pregătirea locului de picnic:

  • Siguranța alimentelor începe cu spălarea corectă a mâinilor, inclusiv în mediul exterior. Înainte să pregătiți masa pentru picnic, asigurați-vă că mâinile și suprafețele sunt curate!
    • Spălați bine mâinile în aer liber: dacă nu aveți acces la apă curentă, utilizați un ulcior cu apă, niște săpun și prosoape de hârtie sau umede, de unică folosință;
    • Păstrați toate tacâmurile și platourile curate atunci când pregătiți mâncarea.

    Grătarul și picnicul sunt inseparabile, în majoritatea cazurilor.

    Ca și gătitul în condiții casnice, există recomandări importante pentru a vă convinge că carnea de la grătar este sigură pentru consum:

    • Marinați carnea respectând condițiile de igienă și siguranță. Păstrați carnea marinată în frigider – niciodată pe blatul din bucătărie sau în aer liber. În plus, dacă intenționați să utilizați o parte din marinadă (ca sos pentru mâncarea gătită), rezervați o porție separat înainte de a adăuga carnea crudă. Nu refolosiți marinada din carne;
    • Păstrați fierbinți alimentele gătite la grătar. Acestea pot fi păstrate fierbinți până când sunt servite, deplasându-le pe partea laterală a grătarului, departe de cărbuni. Acest lucru le menține temperatura necesară și previne supragătirea;
    • Nu refolosiți tacâmurile sau ustensilele pentru gătit atunci când mergeți la picnic. Folosirea aceluiași platou sau ustensilă în care s-a păstrat anterior carnea crudă permite bacteriilor din sucurile alimentelor crude să se răspândească în cele gătite. Să aveți platouri și ustensile separate curate.
      Păstrarea alimentelor la temperaturi adecvate, în interior și în exterior, este esențială în prevenirea creșterii bacteriilor care pot provoca toxiinfecții alimentare. Important este să nu lăsați alimentele servite la picnic în „Zona de pericol” – între 4 °C și 60 °C – mai mult de 2 ore sau 1 oră dacă temperaturile exterioare sunt peste 30 °C. Anume în care bacteriile din alimente se pot înmulți rapid și pot provoca toxiinfecții alimentare”, punctează responsabilii.

Distribuie articolul: