Pavel Curagău este fotograful basarabean recunoscut în lumea fotografiei datorită ideilor sale unice. Acesta locuiește în România, de mai bine de 10 ai, împreună cu soția sa. Câteva luni în urmă el a căștigat premiul SHOOTLESS 2018, iar recent a primit licența pentru programul de creat albume foto de la SmartAlbums. 

Pavel a povestit în cadrul unui interviu pentru blogul MamaînIE despre marea sa pasiune și  personajeke sale, care îi fac creațiile atât de deosebite

„Mi-am dat seama că mi se potrivește foarte mult această meserie și mă simt bine practicând-o. Găsesc plăcere în ceea ce fac și este un domeniu în care pot să cresc, să mă dezvolt și să-mi pun creativitatea în practică.”

Pavel Curagău  a câștigat recent premiul Shootless cu o fotografie nud. El spune că personajele pentru o asemenea ședință foto sunt alese reciproc

„Câștigarea premiului SHOOTLESS 2018 a fost o surpriză și mi-a dat un imbold puternic spre a-mi dori mai mult. Cât despre oamenii cu care lucrez, nu știu dacă pot să spun că îi ales, ci ne alegem reciproc. Felul meu de a fi atrage o anumită categorie de persoane. Iar ulterior, pentru alte proiecte, aleg oamenii cu care rezonez, cu care pot comunica deschis și acceptă provocările.”

Pavel consideră că o fotografie reușită nu depinde doar de creativitatea fotografului, dar și de comuicare

„Cu persoanele mai timide și cu cele care nu sunt familiare cu camera de fotografiat, prin comunicare rezolv totul. De regulă, spun glume și încerc să creez o atmosferă cât mai familiară și relaxantă. Le pun întrebări sau le cer să-mi povestească ceva, pentru a le canaliza atenția în acea direcție. Unii oameni cred despre ei că nu sunt fotogenici, dar eu consider că poți face un cadru foarte bun tocmai cu acei oameni. Sunt multe de povestit la acest subiect, dar cert este că aproape la fel de importantă ca fotografia în sine este comunicarea”.

Cel mai amuzant moment surprins într-o fotografie

„Cel mai amuzant moment pe care mi-l amintesc acum este de la o nuntă când 2 femei, de vreo 30 de ani, s-au luptat să prindă buchetul miresei și una din ele a căzut, pierzând. Nu am prins foarte bine acel moment, dar cu siguranță a fost foarte amuzant când am văzut cât de mult îți doreau să fie măritate (nu știu dacă știți, dar se zice că dacă prinzi buchetul miresei, ești următoarea care se mărită). Fotografia respectivă nu am putut să o public pentru că asta a fost dorința miresei, iar eu am respectat-o. Însă pozele cele mai preferate îmi sunt cele care transmit emoție, care atunci când le privești, te transpun acolo și te fac să simți emoția lor.”

Plafonarea este un dușman mare în fotografie

„Există lucruri pe care ar trebui să le evităm în fotografie. Voi enumera câteva care-mi vine în minte acum: Să nu te crezi prea bun niciodată, ci să tinzi mereu să fii mai bun. Plafonarea este un dușman mare în fotografie. Dacă imiți tot timpul pe altcineva, nu vei avea posibilitatea să te descoperi pe tine însuți. Fiecare om are o viziune diferită și este creativ. Provocați-vă să descoperiți ceea ce este doar al vostru. Sursa de inspirație de la alți fotografi este benefică, dar cu normă.”

Citește continuarea pe Mama în .IE 

Distribuie articolul: