Un loc de cinste pe masa de Paști, alături de ouăle vopsite, îl are neapărat păscuța! Mulți dintre voi ați încercat diferite rețete ale acestui produs, iar noi vă propunem să încercați să gătiți Pasca sărată cu brânză de vaci, după rețeta bloggeriței Valeria Țurcan.

„Nu se pregătește atât de greu, doar aveți nevoie de răbdare, cât va crește aluatul. De asemenea această rețetă nu are ingrediente sofisticate și este foarte delicioasă. Pasca este simbolul Paștelui și sper să vă placă această rețetă!”, scrie autoarea pe blogul culinar. Valeria a dezvăluit pentru EA.md că după ce a experimentat cu mai multe rețete de Pască, a elaborat o „formulă” personală pe care ne-a împărtășit-o și nouă.

Ingrediente pentru două păscuțe:

  • 800 ml. lapte de vaci călduț
  • 1.100 – 1.200 kg. făină albă
  • 500 gr. brânză proaspătă de vaci 9%
  • 3 ouă
  • 10 gr. drojdie uscată
  • 2 linguri ulei de măsline sau de floarea soarelui
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță zahăr

Preparare:

  1. Toarnă într-un bol încăpător lapte călduț, adaugă zahărul, drojdia uscată, amestecă și lasă drojdia să se activeze circa 4-5 minute.
  2. Apoi toarnă uleiul, adaugă jumătate din cantitatea de făină și sarea. Amestecă cu o furculiță, adăugând treptat făina rămasă. Răstoarnă aluatul pe masă și frământă-l timp de 5 minute, până vei obține un aluat plăcut la atingere și puțin lipicios.
  3. Unge un bol cu ulei, pune în el aluatul și unge-l cu ulei, acoperă cu un prosop și lasă aluatul la dospit, într-un loc călduț pentru o oră sau până se dublează în volum.
  4. După ce a crescut, pune-l pe blatul curat și taie aluatul în două, trebuie să obții o bucată mai mică și una mai mare în funcție de mărimea tăvii de copt.
  5. Din bucata mai mare taie o treime de aluat care va fi folosită la baza păscuței. Din 2/3 din aluat taie 6 bucăți pentru împletitură. 3 dintre ele trebuie să fie mai mari decât celelalte. Formează din ele biluțe.
  6. Apoi ia cealaltă bucată de aluat pentru tava mai mică, taie la fel 1/3 din ea și restul taie în 3 bucăți. La fel formează biluțe.
  7. Pregătește pasca mai mică. Întinde bila mai mare într-un cerc în așa fel încât să astupe baza tăvii cu diametrul de 20 cm. înainte de asta trebuie să ungi cu ulei atât baza cât și marginile.
  8. Întinde celelalte trei bucăți în formă de sfoară de circa 70 cm. sau atât încât să înconjoare tava de copt. Împletește sforile în trei apoi aranjează-le la marginile bazei de aluat în așa fel încât să fie lipite de marginile tăvii.
  9. Pune brânza într-un bol. Sparge ouăle, adaugă puțină sare și amestecă până primești o textură cremoasă. Umple cercul gol din mijlocul împletiturii cu brânză și lasă pasca la loc călduț să se dubleze în volum pentru circa 40 de minute.
  10. Unge pasca cu ou bătut chiar și peste brânză. Se coace la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru circa 40 de minute sau până se rumenește bine.
  11. Între timp modelează și cea de-a doua pască. Întinde bila mai mare într-un cerc de dimensiunea tăvii de 22 cm. Unge baza și marginile recipientului cu ulei, aranjează și cercul. Apoi ia cele 3 bile mai mari și modelează sfori. Împletește-le și aranjează-le la marginile bazei de aluat în așa fel încât să fie lipite de marginile tăvii.
  12. Umple cercul gol din mijlocul împletiturii cu brânză și fă puțin loc în formă de cruce. Ia celelalte biluțe modelează sfori din ele, împletește-le și formează în mijloc o cruce. Acoperă tava și lasă pasca să se dubleze în volum.
  13. Unge-o cu ou bătut pe toată suprafața, chiar și peste brânză. Coace pasca la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C circa 60 de minute sau până se rumenește bine deasupra.
  14. Lasă pasca să se răcească complet și servește-o cu plăcere. Poftă bună!

Sursa: Valerie`s Food

Foto: Arhiva personală