Iuliana Gordon este tânăra din Rusia, care a decis să renunțe pentru un an la shopping. Această decizie a fost luată în decembrie lui 2018, iar acum aproape la un an fără shopping Iuliana a povestit de ce a luat această decizie, după ce reguli s-a ghidat, dar și cum s-a schimbat viața ei în această perioadă. 

Cum s-a decis să nu-și mai cumpere haine pentru un an

„Rădăcinile oricărei decizii ale unui adult trebuie căutate în trecut, în copilărie. În ceea ce privește accesul la haine, am avut o copilărie „flămândă”: m-am născut în anii 80 în URSS, în perioada deficitului total, iar în anii 90 familia mea trăia foarte sărac. Îmi coseam haine singură, pentru că nu îmi puteam permite să le cumpăr. Odată, mi-am cusut o rochie din peliculă pe care în mod obișnuit o așterneam deasupra mesei, nici pentru țesături nu erau bani. Am continuat să mă complexez din motiv că nu am în ce să mă îmbrac la discotecă, că arătam mai rău decât alții – este foarte important pentru adolescenți să se exprime prin imaginea lor.

Când am mai crescut, am început să câștig bani buni și, cum se spune, m-am scăpat la mărci, haine și shopping. La un moment dat, mi-am dat seama că starea mea de spirit, felul în care mă simt și, cel mai rău dintre toate, încrederea în sine depind de felul în care arăt și de ce brand port. În plus, pe atunci lucram în industria modei, ceea ce înseamnă că acordam o atenție specială la cât de noi, în modă și actuale sunt hainele pe care le port. Este clar că pentru orice femeie acest lucru este important – dar eram parcă dependentă de procurarea hainelor”, spune Iuliana.

Nu demult Iuliana s-a mutat cu traiul în Europa și a observat că acolo, lumea are alte valori, iar „hainele” nu sunt esențiale în definirea personalității. Așa se face că tânăra și-a propus o provocare: „Cât va rezista ea fără să cumpere haine?”. Obiectivul ei a fost stabilit – un an.

Regulile de care s-a condus

Îmi permiteam să cumpăr numai ceea ce era vital sau ceea ce aveam nevoie pentru a-mi menține sănătatea. Acestea includ produsele alimentare, de îngrijire personală și produse de înfrumusețare (apă micelară, măști pentru față, pastă de dinți etc.), medicamente, vitamine și obiecte de uz casnic (cabluri de încărcare, baterii, filtre de apă, detergenți etc.).

Și totuși, experimentul meu nu exclude cadourile pentru prieteni. Îmi place să le cumpăr cadouri, exact ca înainte. Recent m-am dus în Japonia și am adus o valiză cu măști de acolo tuturor prietenilor și rudelor mele, inclusiv dulciuri și alte chestii ca să le fac plăcut.

Am refuzat complet să-mi cumpăr haine, încălțăminte și produse cosmetice decorative – acesta a fost principalul meu obiectiv. Produsele cosmetice, spre exemplu, nici înainte nu le foloseam prea des. Tot ce am la moment îmi ajunge pentru încă cinci ani. Am încetat să mai folosesc rimelul, el s-a uscat, dar nu am cumpărat altul nou. Nici nu vreau să cumpăr unul nou: mi-am dat seama că nu aveam nevoie. Parfumul s-a terminat aproape, dar până la sfârșitul anului voi rezista”, a mărturisit aceasta.

Cum s-a schimbat viața Iulianei

„Am economisit o mulțime de bani. Nu pot calcula sigur suma totală, dar am investit-o în afacerea mea.

Am abordat stilul sport. Am trecut de la tocuri la adidași. Acum cel mai des  port blugi și tricouri în loc de rochii și genți de marcă. Nu port machiaj. Arăt ca o femeie europeană și nu am nicio dorință să ies în evidență din mulțime cu lucruri strălucitoare.

Am mai mult timp liber. Înainte, puteam petrece ore în șir pe shopping, acum pot petrece acest timp mult mai profitabil”, spune ea.

Sfaturi pentru cei care doresc să petreacă mai puțin timp pentru „shopping”

  1.  Decide unde vei investi banii pe care, acum îi cheltui pe haine. Investește banii în ceva ce generează bani. Poți să investești în ceva luminos de care nu te vei plictisi mâine, dar vei avea o impresie pe viață – de exemplu, într-o călătorie la care ai visat întotdeauna.
  2. Ține minte: prima impresie o fac hainele, dar definitorie e lumea ta lăuntrică. Unii oameni cred că sunt apreciați doar pentru felul în care arată. Dar aceasta este o greșeală. Desigur, trebuie să arăți îngrijit. Cu toate acestea, încrederea ta nu ar trebui să depindă doar de faptul că ai un costum de marcă pe tine.
  3. Înțelege că plătești un preț care de multe ori nu corespunde valorii. Acest lucru se aplică valorii reale a lucrurilor, în special a colecțiilor noi – sunt de mai multe ori prea scumpe, deoarece venitul principal se face din setea ta de a fi „în trend”.

Distribuie articolul: