Primii ani de muncă în lumea medicinei arătau altfel în imaginația ei. Era gata să aplice toate cunoștințele acumulate în cei șase ani de studii, însă nu și în timpul unei alerte mondiale. COVID-19 i-a schimbat percepția despre tot ceea ce înseamnă boli infecțioase. E vorba despre medicul rezident de la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău, Nadejda Rusu, cea care luptă cu noul virus în Secția de Terapie Intensivă, pentru a salva viețile oamenilor. Asta în timp ce acasă o așteaptă un copil de doar un an și jumătate. 

Nadejda spune că pe terenul epidemiei se dă o luptă acerbă pentru viață. Fiecare pacient salvat e o victorie pentru întreg sistemul medical.

„Noi, medicii rezidenți, am știut care vor fi riscurile meseriei, dar nu ne-am așteptat că va fi un virus nou, care o să îngrozească toată omenirea. Pentru mine, frica că nu aș putea face față situației a fost mai mare decât teama de infectare. Am în spate șase ani de studii medicale, dar nimeni și nimic nu m-a pregătit pentru așa ceva”.

Orice început este complicat, dar mai ales în stare de alertă mondială

COVID-19 a reprezentat o adevărată provocare și pentru tinerii specialiști care sunt la început de drum.

„Eu am devenit medic rezident la începutul anului. Eram foarte entuziasmată. Era ceva nou și diferit pentru mine. Eram mai aproape de pacienți, de medici. Această perioadă a durat însă mai puțin de trei luni, până la primul caz de infectare. Din acel moment, viața mea și a colegilor s-a schimbat radical”.

Până în acest moment, Nadejda a avut grijă de aproximativ 100 de pacienți în stare gravă, infectați cu COVID-19. Ea spune că bătălia cu virusul durează aproximativ 21 de zile,  trei săptămâni de frică, panică, anxietate, durere și dor de cei dragi.

„Pentru fiecare gură de oxigen pacienții depun un efort colosal. Majoritatea celor care ajung în secția noastră au peste 50 de ani. Orice efort pe care-l fac le provoacă disconfort, mulți dintre ei nu se pot mișca. Inițial, nici noi nu puteam să le explicăm foarte multe, mai ales cum o să evolueze boala. Se știau foarte puține despre virus. Între timp, noi, medicii, am căpătat mai multă încredere în forțele proprii, or SARS-CoV-2 necesită vigilență și tratament intensiv și nu ne mai sperie la fel de mult ca în primele săptămâni”.

Cele cinci luni de COVID-19 au călit-o emoțional și fizic mai mult decât șase ani de facultate.

Cel mai greu i-a fost să-și vadă pacienții care nu mai reacționează la eforturile medicilor de a-i resuscita.

„În mod deosebit m-a marcat decesul unui pacient de peste 60 de ani. Era un medic. Avea mai multe boli cronice. A fost internat în secția noastră în stare medie, toți credeam că se va vindeca. Însă, din păcate, nu a fost așa. A fost o moarte imprevizibilă. Starea medicului s-a agravat foarte repede. S-au depus eforturi colosale, dar, cu mare regret, nu s-a mai putut face nimic. Este foarte greu să conștientizezi că toți suntem la fel de vulnerabili în fața virusului”.

Dorința de a nu-și dezamăgi pacienții îi face pe medici mai puternici

Recunoștința pacienților, dar și fericirea lor de a reveni în familie, îi dau forțe medicului rezident să treacă peste aceste obstacole, dar și peste dorul de fiul ei, care, în ultimele patru luni a fost mai mult în grija mamei sale și a soțului.

„Foarte mulți pacienți, în stare gravă, s-au vindecat. Percep fiecare viață salvată ca pe cea mai mare reușită din activitatea mea. Dorința de a nu ne dezamăgi pacienții ne face să fim mai puternici. Este doza necesară de energie pentru fiecare zi. Pentru ca această pandemie să se transforme într-o amintire, oamenii trebuie să fie responsabili. Noi medicii, nu le putem impune conștientizarea. Noi îi informăm, îi atenționăm repetat că este important să respecte măsurile de protecție, dar decizia le aparține. Toți trebuie să înțelegem că de fiecare dintre noi depinde evoluția pandemiei”.

La fel, medicul infecționist atenționează că pacienții tratați de COVID-19, care nu respectă regimul de autoizolare de 14 zile, devin vulnerabili în fața altor boli, din cauza imunității scăzute. După ce rezultatul este negativ la testul pentru coronavirus, aceste persoane au nevoie de o perioadă de reabilitare la domiciliu.

„Autoizolarea de 14 zile îl protejează pe pacient de alte virusuri, bacterii și boli. După acest tratament, ei se simt foarte slăbiți, fără puteri. Sunt sub supravegherea medicilor de familie mai mult de o lună și jumătate. În cazul unora, perioada de reabilitare se extinde și până la 60 de zile”.

Precizăm că până azi, în Republica Moldova au fost confirmate 18.666 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1.293 în regiunea transnistriană. 12.188 persoane au fost tratate de COVID-19, iar 627 de pacineți și-au pierdut viața.

Sursa: msmps.gov.md