O dată cu virusul COVID-19, în societatea din Republica Moldova s-a conturat prezența a astfel de fenomene precum este discriminarea și stigmatizarea. Recent, pe pagina de Facebook a Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova a apărut un filmuleț care redă în cel mai clar mod cum noul tip de coronavirus a declanșat în rândurile societății noastre un val de discriminare, și ce consecințe poate avea acesta.

În filmuleț se prezintă povestea unei adolescente în vârstă de 16 ani, care după ce s-a infectat cu COVID-19, pentru prima oară în viață a cunoscut pe propria-i piele ce este discriminarea și a fost nevoită să facă față nu doar virusului, dar și insultelor și speculațiilor celor din jur.

„Eu sunt persoana care niciodată nu am fost discriminată sau niciodată nu am fost evitată dintr-un grup de prieteni, dar am simțit că pot fi respinsă din cauza la acest virus și m-am speriat într-o oarecare măsură. Noi, oamenii care deja am fost infectați, am trecut printr-o poveste dură și grea, și nu cred că este cazul să fim discriminați”, povestește tânăra.

Psihologa, Cezara Dilevschi zice că anume fenomenul stigmatizării poate determina oamenii să ascundă boala, și să-i împiedice să solicite imediat asistență medicală și descuraja oamenii să adopte comportamente sănătoase.

„Tocmai frica de respingere de comunitate, prieteni, vecini vă pune în pericol atât sănătatea proprie cât și a celor din jur. Foarte probabil persoana va tăinui statutul și va apela mai tardiv la medic. Stigmatizând și arătând cu degetul la celălalt se sabotează, la propriu”, spune ea.

Discriminarea arată cât de nepregătită este societatea pentru a-i accepta pe cei care sunt diferiți de alții sau de majoritate. Îndemnul meu personal este ca oamenii să fie curajoși pentru că COVID-19 nu alege pe cine să fie infectat, fiecare, care acum discriminează pe cineva cu COVID-19, se poate mâine dimineață trezi cu COVID-19, sau apropiații lui”, zice Vannu Jerechi, Directorul Executiv de la Institutul pentru Drepturile Omului.

Află integral povestea tinerei în video de mai jos și vezi cum faptele, dar nu frica, pot stopa răspândirea COVID-19.

Sursa: Facebook