Deseori planificăm călătorii și uităm să verificăm valabilitatea pașaportului care îl deținem, iar când au mai rămas zile numărate până la plecare, descoperim că acesta urmează să expire în curând. Întrebarea pe care și-o pun mulți dintre noi este dacă pot sau nu merge în vacanța propusă.

Responsabilitatea companiei aeriene

Trebuie să nu uităm și să ținem cont de faptul că existența, veridicitatea și corectitudinea perfectării actelor necesare pentru călătorie nu intră în responsabilitățile companiei aeriene. Precum și faptul că aceștia nu se angajează să suporte vreo despăgubire în cazul care pasagerii nu respectă legile, instrucțiunile și regulile organelor competente din stat. Deci, dacă se întâmplă ca pașaportul tău să expire în timp ce ești în altă țară, vei suporta consecințele conform legislației de acolo, fără a putea înainta vreo pretenție în fața companiei care ți-a asigurat zborul către destinație.

Pentru a evita situațiile neplăcute, cel mai bine ar fi să consulți informațiile oficiale despre documentele necesare de la consulatul statului unde ți-ai planificat călătoria. Altfel, te poți trezi în fața unui refuz de îmbarcare absolut îndreptățit.

Ce condiții trebuie să respecți pentru a putea călători

Pașaportul biometric oferă posibilitatea de a circula în țările membre UE, dar pentru a fi sigur că totul va fi așa cum ți-ai planificat, trebuie să respecți o serie de reguli. În caz contrar, riști să fii întors înapoi, să plătești o amendă de până la 3000 € și să primești o interdicție de a intra într-o țară anume sau în tot spațiul Schengen.

Cerințe față de pașaportul biometric

Pentru început, trebuie să deții un pașaport biometric care să fie valabil încă minim trei luni de la data întoarcerii preconizate în Moldova și actul să nu fie cu o vechime mai mare de 10 ani. Motivul este că regimul fără vize permite aflarea pe o perioadă de 90 de zile timp de 6 luni în statele:

  • care sunt membre Schengen: Portugalia, Spania, Franța, Germania, Belgia, Luxemburg, Olanda, Italia, Danemarca, Suedia, Finlanda, Austria, Grecia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Republica Cehă, Letonia, Lituania, Estonia şi Malta.
  • care sunt membre UE, da nu dețin deplin statutul de membru Schengen: Cipru, Croația, România şi Bulgaria.
  • statele asociate ale spațiului Schengen: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

Pentru a vizita țările non-Schengen (Marea Britanie și Irlanda) vei avea nevoie de viză.

Pentru călătoriile cu pașaport simplu

În cazul pasagerilor din Republica Moldova, care dețin un pașaport simplu, aceștia au nevoie de o viză, pe care o pot face la ambasada statului pe care urmează să-l viziteze. În situația în care nu s-a verificat necesitatea unei vize și pasagerul se prezintă fără aceasta la aeroport, se va ciocni cu certitudine de un refuz de îmbarcare, pentru care nu se oferă despăgubiri de la compania aeriană.

Cum evităm un refuz de îmbarcare în avion

Conform legislației naționale și internaționale, călătorii sunt obligați să dețină biletul la avion tur-retur, rezervarea la hotel, asigurarea medicală și dovadă deținerii unor mijloace bănești pentru întreținere.

Este important de menționat faptul că unele companii aeriene au dreptul să refuze îmbarcarea pasagerului la zbor, dacă acesta dețin biletul doar într-o singură direcție, împreună cu pașaportul biometric moldovenesc.

Pentru alte informații cu privire la călătorii și cum poți primi despăgubiri pentru întârziere avion sau pentru curse avia anulate, adresează-te la echipa de profesioniști în domeniu, AirAdvisor.