Inițiativa aparține unui grup de elevi de la un liceu din capitală și reprezintă o formă de apel către generația mai mare de a atrage atenția și a da prioritate riscurilor de mediu! Ideea de a dărui profesorilor câte un puiet de copac frumos, în loc de un buchet de flori banal a venit în ultimul moment unui tătic. „Este etic, eco-friendly și mai rămâne o amintire de lungă durată de la un astfel de gest”, notează inițiatorul pe pagina sa de Facebook.

„O parte din cetățenii țării noastre, percep problemele ecologice ca ceva ce se întâmplă undeva departe, prin Siberia, Amazonia, Indonezia sau Africa… o altă parte privesc lucrurile fatalist si ca ceva ireversibil, ce deja s-a întâmplat. A treia parte încep a observa ceva numai atunci când, începe a mirosi urât în Capitală… Cea mai simplă și ieftină metodă de a crește cantitatea de oxigen și de a proteja solurile (din cele cunoscute) este creșterea suprafețelor împădurite. Însă plantarea de pădure este un lucru deloc simplu.  Mai ales, dacă e să vorbim despre plantările mixte, cu valoare adăugată înaltă, agroforestiere și silvo-pastorale. Sunt niște investiții pe termen lung”, ne spune Alexandru Vasile Sainsus, inițiatorul proiectului Arboretum.

 Unii profesori au răspuns foarte promt la acest apel și au organizat în acest an, prima lecție la 1 septembrie cu tema „De ce e criză de mediu în Moldova?” Vezi AICI mai multe detalii.

Milliontrees Moldova este o inițiativă non-profit, care a început în 2005 cu scopul să planteze 1 000 000 de copaci în 10 ani. Acum echipa are peste 25% din scopul vizat și anul acesta anunță niște planuri ambițioase pentru plantări. Sunt invitați toți doritorii, împreună cu familii și companii ca să se alăture la plantări în noiembrie curent. 

Activiștii @Ecovisio, printre multiplele proiecte ecologice, realizează în mod constant plantări forestiere și pe fîșiile de protecție a apelor. Chiar la sfârșitul acestei săptămâni, pe 7 septembrie, 10:00 @Tekwill organizația finalizează concursul Național ClimateLaunchpad Moldova, unde mai multe startup-uri greentech își prezintă soluțiile de mediu.  

ARBORETUM.LIVE – este un proiect inspirațional la intersecția botanicii, educației, tehnologiilor digitale moderne și antreprenoriatului social. Platforma activează ca o pepinieră didactică unde fiecare doritor poate căpăta experiența personală de creștere a copacilor de la sămânță la puiet. Metoda Sistemului Rădăcinii Protejate asigură multiple avantaje puieților. Împreună cu strategia plantărilor mixte agroforestiere și silvo-pastorale, aceasta asigură un grad sporit al eficienței plantărilor  

ARBORETUM.LIVE are elaborate oferte de împădurire sustenabile și pentru Administrațiile Publice Localepentru Companii, care-și doresc să introducă elemente de verzi în cultura corporativă, pentru Fermieri și proprietari de terenuri… 

Aceștia fac apel la Ministerele competente, dar și la administrația Publică locală să lase lupta politică nesfârșită în favoarea lucrurilor cu adevărat importante, ca să nu ne trezim, ca de obicei, în toiul „incendiului”!