Vacanța cu un copil mai mic sau cu mai mulți chiar este o aventură. Pentru mulți poate fi ceva de neconceput, pentru alții o plecare de o zi este mai mult decât suficient, dar sunt și câțiva care se aventurează.

Psihologul Aurelia Bălan este o mămică activă și nu îi este frică să călătorească cu cei trei copii ai săi. Psihologul ne-a povestit cu lux de amănunte cum să organizezi o vacanță alături de copii. 

Ofertele de călătorie astăzi sunt nu doar foarte variate, dar și extrem de captivante și pentru fiecare mămică care decide să călătorească conștient și cu folos alături de copii săi, multe sunt provocările care îi vor pune la încercare răbdarea, iscusința dar și imaginația.

Iată de ce este important de ținut cont de o listă întreagă de aspecte care vin să ne ajute în organizarea unei vacanțe reușite. Luate încetișor toate pe rând, tu mămico, o să prinzi la curaj și vei înțelege că nu e „lupul chiar atât de fioros cum pare” și, călătoriile cu copii vor deveni mai întâi distractive, apoi le vei accepta ca atare și nu vei mai alimenta percepția că sunt dificile și chinuitoare.

Depășește frica

Ca fiecare mamă am fost și eu la fel ca tine. M-am temut de multe „dar dacă se va întâmpla ce mă fac?”, până când am înțeles câte pierd și cât de mult îmi privez copii de ocazii prin care să descopere lumea într-un mod spectaculos. Totul devine mult mai ușor când planifici pe etape și când accepți să ai încredere în tine și copilașii tăi.

Astfel câțiva ani am ales să punem altfel prioritățile și ne petrecem vacanțele altfel decât cu burțile pline la all inclusive și prăjeală la soare pe o singură plajă. Consider că asta e o oportunitate mai safe doar pentru mămicile cu copilași mici pentru care goana după peisaje și senzații este mai dificilă.

Respectiv, vacanțele copiilor mei în prezent, obligatoriu, întrunesc câteva condiții:

Locuri noi, pentru a trece prin filtrul propriilor ochi ceea ce de multe ori văd la calculator.

Ceva de învățat, chiar de e vorba de vacanță asta nu înseamnă că nu ne dezvoltăm, și cum educația se i-a din viață nu doar de la școală, e musai să capete deprinderi noi indiferent dacă plecăm iarna la munte sau vara la mare. Ieșirea din cercul de confort, pentru a înregistra progres, nu poți să stai pe loc.

Asumare de alegeri, până la urmă e vorba și de identitățile diferite ale fiecărui copil în parte, deci trebuie să fie responsabil și conștient de ce decide să facă, doar totul are anumite urmări.

Destinația

Prima provocare pentru mine este să decid unde vom merge. Subliniez, copii mă însoțesc frecvent în deplasările mele și cumva avem deja dezvoltată deprinderea de a merge sute de km în mașină. Am făcut o tradiție ca după ce eu îmi finalizez activitățile mergem fie să luăm masa într-un loc frumos, fie ne cățărăm pe un munte dacă este în apropiere, sau mergem la un muzeu, teatru, ori cel puțin înainte de a porni spre casă facem o plimbare prin vreun parc.  La prima vedere mulți sunt cei care zic ca un copil care însoțește mai oriunde părintele, este foarte chinuit și îi este știrbită copilăria. Eu am ales să valorific acest aspect din alt punct de vedere: fiind împreună cu mine, copii văd în primul rând un model de activitate, ei înțeleg fără prea multe explicații că pentru tot ce vrei să obții în viață e nevoie de un anumit efort, chiar dacă ești adult și ai o meserie, continuu înveți, te perfecționezi și evoluezi. Astfel crescând, principiul dezvoltării permanente îl au deja integrat și nu vor vedea munca, studiu și schimbările ca pe o corvoadă.

Desigur am început cu destinații mai mici și abia mai apoi am căutat să „cucerim Europa” pe 4 roți. Mai mult chiar, până a ajunge să duc copii să vadă lumea mare, am mers cam în toată Moldova de la Nord la Sud, la mănăstiri, pensiuni, festivaluri, cetăți, râuri și stânci. Nu poți învăța un copil să cunoască lumea până nu îi arăți frumusețea rădăcinilor plaiului natal, până nu deprinde tradițiile neamului său și nu știi tu ca părinte că atunci când va face cunoștință cu un copil dintr-o altă țară, o să îi poată povesti despre locuri, oameni și cultura țării lui, astfel încât, acel copil își va dori să ajungă să vadă Moldova. Așa cred eu că putem contribui fiecare la a duce faima țării noastre în lume și anume în acest mod pot și alții să audă de noi.

Fiecare călătorie vine cu ceva nou și neașteptat, asta te crește mai mult decât poți să îți imaginezi. După experiențele mele în Asia, mai ales pe insulele Bali și Nusa Penida, mult timp m-am gândit ce destinații să propun copiilor astfel încât să rămână și ei cu noi senzații de wow și amintiri frumoase.

Recunosc că ideea de a merge iar în Grecia am copt-o în minte încă de anul trecut când am descoperit o parte continentală a acestei țări care ne-a cucerit cu frumoasele mănăstiri din Meteora ( al doilea centru religios al Greciei după Muntele Athos) care sunt cocoțate deasupra unor stânci imense ce arata ca niște piloni de piatră uriași parcă desprinși din romanele fantastice, defileul muntelui Olimp, casa Zeilor Greciei Antice, orășelele conservate de ai senzația că te-ai întors undeva în timp și desigur apele cristaline de un colorit impresionant.

Pentru a respecta principiul alegerii și a oferi copiilor senzația că au decis ei, am venit cu o listă prestabilită de destinații ( desigur copii pot vrea multe, dar adultul e cel care știe de ce buget și posibilități dispune.

La fel eu am ales perioada când pot să lipsesc de la joburi și respectiv e posibil să plecăm. Fiecare copil va dori să salute mare imediat cum începe vacanța de vară, dar doar părintele hotărăște momentul potrivit!). Ne-am uitat pe internet cam ce ar fi de văzut, am calculat distanțe și ore de stat în mașină ( prestabilisem că nu ne ducem cu avionul din câteva motive, unul fiind că am fi limitați în deplasare sau ar trebui să închiriem o mașină acolo pe loc, idee la care am renunțat după ce am citit pe forumuri întâmplările celor mai experimentați cu astfel de servicii). După ce copii au hotărât ce vor să vadă, ne-am asigurat că avem pașapoartele valabile, eu am început să caut unde să ne cazăm.

Călătorie cu mașina

Odată făcută rezervarea am urmat recomandările specialiștilor și am mers cu mașina la service pentru câteva verificări obligatorii, care ne pot feri de neplăceri.

Desigur acolo mămicile pot să se ciocnească cu diferite glume mai mult ori mai puțin inspirate ale personalului, de asta e important ca șofer să știi nominal ce să rogi să fie verificat .

Eu am spus din start că nu sunt specialist auto și chiar dacă multe din aceste verificări s-ar părea că le pot face singură, urmează să parcurg mai bine de 4000 km și am nevoie să fiu sigură că la mașina mea e în ordine :

Sistemul de frânare  care este foarte important pentru siguranţa deplasării. Dacă se aud zgomote când calci frâna, dacă pedala este prea moale sau tare, dacă apar trepidaţii în momentul frânării trebuie neapărat să apelaţi la un specialist. Nu ignoraţi nici un semnal pe care sistemul de frânare îl transmite. Este important să puteţi opri maşina în siguranţă.

Nivelul de ulei .Verificarea nivelului de ulei este deosebit de importantă înainte de a pleca în vacanţă. Verificarea se face atunci când motorul este rece, iar maşina parcată pe o suprafaţă dreaptă. Scoateţi joja, o ştergeţi, apoi o reintroduceţi în motor şi o scoateţi din nou. Dacă nivelul de ulei este în limita de jos a marcajului de pe jojă trebuie să completaţi cu ulei.

De asemenea, dacă vă apropiaţi de momentul în care trebuie să faceţi schimbul de ulei, cum a fost in cazul meu, faceţi asta înainte de a pleca la drum.

Verificaţi şi nivelul lichidului din vasul de expansiune şi din vasul cu lichid pentru parbriz. Lichidul din vasul de expansiune trebuie să fie între nivelul minim şi maxim indicat pe recipient. Lichidul pentru spălarea parbrizului se completează ori de câte ori nivelul acestuia scade.

Înainte de a pleca la drum verificaţi anvelopele, atât presiunea lor, cât şi gradul de uzură. Pentru anvelopele de vară este important să verificaţi adâncimea şanţurilor de pe suprafaţa de rulare. Ea ar trebui să fie de 1,6 milimetri. Poate nu multă lume ştie, dar această adâncime permite evacuarea apei când maşina circulă pe o suprafaţă umedă.

Presiunea anvelopelor trebuie verificată periodic, ea trebuie să corespundă indicaţiilor din cartea tehnică a maşinii. Presiunea este importantă şi pentru stabilirea unui consum de combustibil optim al maşinii.

Nu plecaţi în vacanţă cu maşina dacă acesteia nu-i funcţionează toate luminile de semnalizare, de întâlnire sau de drum. Condiţiile în care veţi conduce (noapte sau zi) se pot schimba şi în funcţie de apariţia ceţii sau ploii. Este important în trafic ca ceilalţi şoferi să vă vadă şi să vă cunoască intenţiile de a schimba la un moment dat direcţia de rulare. De asemenea, luminile de întâlnire trebuie reglate corect pentru a evita să-i deranjaţi pe ceilalţi şoferi. Apropo, în multe țări se circulă și ziua cu lumina de întâlnire aprinsă!

Pentru confortul familiei, ţinând cont că este vacanţa de vară, funcţionarea optimă a sistemului de climatizare este importantă. Poate e nevoie de schimbat și filtrele de salon?

Nu în ultimul rând, trebuie să verificaţi dacă ştergătoarele de parbriz funcţionează normal, dacă acoperă toată suprafaţa parbrizului şi dacă nu lasă anumite urme care vă pot obtura vizibilitatea în timp ce conduceţi. De asemenea, nu uitaţi să verificaţi dacă maşina este echipată cu roată de rezervă sau măcar cu un kit anti-pană, stingător auto şi trusă medicală (obligatorii).

Dacă toate aceste verificări sunt făcute mai trebuie un singur lucru: să aveţi toate documentele prevăzute de lege. Astfel, verificaţi dacă permisul de conducere, talonul maşinii, asigurarea , sunt în termenul de valabilitate. De la ghișeele de lângă trecerea de frontieră cumperi Carte Verde și neapărat imediat cum intri în altă țara achită vinieta și taxele de drum solicitate. Apropo, citiți pe internet și despre prețurile la carburant, în unele țări diferențele sunt simțitoare (de exemplu dacă mergeți în Grecia, faceți plinul la ultima stație peco din Bulgaria). Pentru a ajunge pe insule i-a cunoștință cu orarul și prețurile feriboturilor. Iar pentru un plus de distracție, păstrează o pungă cu chipsuri, pescărușii vânează orice fărâmitură și vin și o culeg grațios din mână pe durata întregii călătorii.

Starea vremii

Următorul pas: Verifică starea vremii ca să te asiguri că nu se anunță fenomene meteo extreme, care să-ți compromită planurile. Ține cont de previziunea meteo când îți faci bagajul și fii pregătit pentru orice capriciu al vremii.

Obiecte necesare

Întocmește în scris lista obiectelor necesare, în care să incluzi tot ce-ți va trebui, de la haine, la articole de toaletă, la aparatură electronică. Astfel, vei avea din timp o perspectiva de ansamblu asupra tuturor lucrurilor utile și vei putea adăuga pe parcurs tot ce ai omis inițial. Vei avea timp să speli, să calci și să împăturești pe îndelete articolele de îmbrăcăminte preferate, dar și să-ți pui la încărcat toate dispozitivele electronice pe care plănuiești să le iei cu tine.

Trusa pentru vacanță

Alocă-ți timp pentru o ultimă rundă de cumpărături. Trece pe lista obiectelor necesare și articolele pe care vei avea nevoie să le achiziționezi, astfel încât să-ți planifici din timp și o mică sesiune de cumpărături. Dacă mai ai nevoie de anumite haine sau de câteva cosmetice, ori de gustări pentru drum, achiziționează-le cu câteva zile înainte de momentul plecării. Astfel vei scăpa de grija cumpărăturilor de ultim moment, care sunt adesea impulsive și la suprapreț.

Din trusa pentru vacanță nu trebuie să-ți lipsească nici câteva medicamente pentru cazuri de urgență, precum și câteva produse de îngrijire rapidă, precum plasturi, feșe, alcool medicinal, termometru, un repelent de țânțari. Ai mai putea adăuga în bagaj niște supozitoare, medicamente pentru dureri de cap, probiotice și un sirop de gât. Chiar nu trebuie să ai cu tine toată farmacia, dar medicamentele de primă necesitate la care știi că răspunde organismul copilului tău, sunt obligatorii

Destinația aleasă, numărul de zile petrecute acolo, precum și temperatura din acea perioadă vor constitui cei trei mari factori în jurul cărora poți începe să pui cap la cap garderoba ta și a prichindeilor.

Eu am scris o listă cu cele necesare (tricouri, lenjerie, pantaloni scurți, rochițe, hanorac (mai gros pentru timp mai rece), papuci de plajă, sandale,teniși, chipiuri sau pălărioare,pasta de dinți, periuța, peria de păr, șampon, ață dentară, unghieră sau foarfecă, loțiune de corp, șervetele umede, șervețele uscate, gel dezinfectant, precum și ochelarii de soare, jucării pentru nisip și cele ajutătoare pt înot, etc) și am lăsat copii singuri să-și facă bagajele.

Copii își fac singuri bagajul 

Acest principiu îl folosim cam al treilea an când ei merg la tabere, la bunei sau oriunde altundeva. De pe lista propusă de mine singuri pregătesc și așează hainele. Nu mă implic și nu le verific valiza. În acest fel ei sunt direct responsabili. Astfel ei au învățat de ce au nevoie, au învățat să creeze singuri seturi unde culmea, țin cont de culori, texturi și combinații stilistice. Mi-am simplificat mie puțin sarcinile și am ales să am încredere în alegerile copiilor mei, oricum, doar ei vor fi cei care o să poarte hăinuțele, iar eu ca mamă știu că ceea ce au în garderobă le e potrivit ca mărime, stofe și calitate pentru ei, ce contează dacă vor lua tricoul roșu și nu cel verde?

Dacă mergeți la mare desigur ai nevoie de produsele pentru plajă. În această categorie intra mai multe subcategorii de produse, de la accesorii, jucării, precum și creme protectoare și produse repelente. Eu aleg să procur din timp cremele de protecție solară și loțiunea de după soare, fiindcă atât eu cât și fetița mea avem pielea foarte sensibilă și folosesc o cremă cu un factor de protecție 110 + care nu se găsește foarte ușor. Alternez aplicările pe parcursul zilei și cu alte produse cu SPF mai mic. Spray-uri repelente pentru insecte la fel le am mereu în bagaj oriunde aș merge.

Prosoapele! Încă un tip de obiect care umple spațiul imediat și la care trebuie să te gândești serios dacă chiar ai nevoie de el sau nu. Mai bine verifică din timp dacă la cazare ți se vor oferi și prosoape (de cele mai multe ori da) și ține cont de acest lucru.

Teme de discutat cu copii

Pentru timpul călătoriei nu este greșit să-ți faci o listă cu teme pe care vrei să le discuți cu copii tăi. Drumul este un sfetnic bun, vei rămâne uimită de câte poți afla de la cei mici, habar nu ai ce secrete păstrează în mințișoarele lor istețe.

Cumpără câteva reviste cu integrame sau le poți descărca de pe internet. Rezolvarea lor e amuzantă și competitivă, desigur că contribuie și la dezvoltarea cognitivă a copiilor.

Filme, jocuri video pe tabletă sau telefoane (cu tot cu încărcătoare) gustări, apă plată, pernuțe gonflabile, pastile anti greață, o păturică, sunt alte lucruri care le vei lua în mașină.

Dacă distanța până la destinație este lungă, recomand neapărat un popas peste noapte. Noi adorăm munții și de exemplu, în această vacanță am oprit într-un superb orășel bulgăresc, cu ulicioare înguste pavate, căsuțe construite în munți și bucătărie tradițională .

Am admirat de pe acoperișul unei căsuțe pe care am avut acces chiar de la balconul nostru, asfințitul soarelui, iar cei mici au rămas impresionați de arhitectura locului și plimbărica nocturnă.

Alimentația

Referitor la alimentația copiilor, primele zile din vacanță optați pentru bucate care cât de puțin se aseamănă cu ceea ce este la noi. Nu experimentați din start șocuri culinare. Desigur este sănătos să mănânce cei mici produse de mare la ele acasă, dar e recomandat să le încerce mai întâi adulții, astfel vor provoca interes și pentru papilele gustative ale copilașilor . În caz contrar, necunoscând bucatele, copii ar putea să se teamă să le încerce, fiindcă înseamnă gusturi cu care nu sunt familiarizați și care inițial le pot părea dezgustătoare.

Ajunși la destinație

Odată ajunși la destinația finală prima zi neapărat odihniți-vă! Abia mai apoi puteți începe să explorați locuri, să cunoașteți oameni, culturi, tradiții. Discutați cu localnicii, observați modul de viață, intrați în biserici, muzee, cercetați istoria. Mergeți cu copii la cules măsline, lămâi, rodii, banane. Pescuiți, chiar și arici de mare. Încurajați-i să comunice cu alți copii, prin semne, printr-o engleză șchiopătândă, prin priviri și zâmbete.

Neapărat faceți fotografii, cu peisaje, cu oameni, cu case și monumente.

Nu consumați alcool și nu fumați în preajma copiilor, înjurăturile păstrațile pentru mai târziu, nu-și au locul într-o vacanță unde buna dispoziție și relaxarea stau în capul mesei.

Iar când reveniți, dați dovadă de educație, cultură, responsabilitate și respect atât față de propria persoană cât și față de integritatea, dar și corpul copiilor și, nu plasați pe nici o rețea de socializare fotografii unde apar copii dezbrăcați, nici măcar în bustul gol la plajă. Chiar dacă minorul are o lună, un an sau 10, nu există nici o scuză pentru părintele care își expune astfel copilașul.

Sper că te-am convins că merită să încerci experiențe noi. Dacă mai ai dubii comunică itinerariul tău unei persoane apropiate și modul în care vei putea fi contactă. Transmite-i acestei persoane și datele de contact ale pensiunii sau hotelului unde te vei caza, pentru orice eventualitate și bucură-te de o vacanță sănătoasă atât pentru trup, cât și pentru suflet. Abia după ce vei reveni o să înțelegi cât de grozav a fost să-ți depășești teama!

Distribuie articolul: