După ce ultimele trei luni din anul școlar au fost petrecute acasă, în fața calculatorului, magia vacanței de vară a mai scăzut din intensitate. O spun mai mulți părinți din țara noastră, care, încă de la începutul lunii iunie, încearcă să identifice metode de distracție pentru copiii lor. Totuși, în condițiile pandemiei și din dorința de a-și proteja picii de potențialele infecții, cei mai mulți dintre adulți merg pe ideea: paza bună trece primejdia rea. De aceea, nu le permit celor mici să meargă la terenuri de joacă și le limitează pe cât este posibil interacțiunea cu alți copii, scrie AGORA. 

Terenul de joacă – sub lacăt…

Un grup de mame din orașul Ialoveni au depus eforturi pentru a amenaja cum se cuvine un teren de joacă în curtea blocului în care locuiesc. Speranța lor era că pandemia se va încheia în scurt timp, iar cei mici își vor petrece vacanța de vară construind castele în nisip, dându-se în leagăne și alergând în voie. De îndată ce numărul cazurilor de îmbolnăvirile cu coronavirusul de tip nou a crescut simțitor, după o perioadă de stagnare, mamele au decis să-și protejeze copiii și au pus terenul de joacă, atât de mult așteptat, sub lacăt.

„Chiar dacă pentru orașul Ialoveni nu a fost declarată o asemenea interdicție, am considerat că este potrivit să ne asigurăm. Copiilor le este greu să se abțină de la interacțiunea cu alți copii atunci când ies afară și îi văd pe ceilalți că se dau în leagăn sau se joacă în nisip. Sigur că după atâtea luni de stat în casă cu copii mici, decizia de a le restricționa, din nou, accesul la teren este una dureroasă, dar știm că noi, adulții, sunt responsabili de sănătatea lor și e bine să pornim de la propriul exemplu atunci când așteptăm schimbări de la alții”, au declarat pe AGORA reprezentantele Asociației de locatari.

Vacanța de vară, între ture de alergat prin casă și jocuri reinventate…

În 2020, însă, se pare că nici vacanța nu mai e ce-a fost odată. În locul zilelor pline de soare petrecute la bunici, sau a serilor aglomerate de la terenurile de joacă, cei mai mulți dintre copii sunt nevoiți să stea în autoizolare pentru a evita infecția cu coronavirusul de tip nou. Părinții, la rândul lor, au deschis o vânătoare de idei pentru a-și distra picii și pentru a le oferi șansa de a se bucura de vară și de soare fără a fi expuși pericolelor.

„Inițial mă gândeam să-l duc pe Damian la bunici, în sat. Începusem deja pregătirile în acest sens, dar apoi am aflat că în localitatea mea de baștină sunt mai multe persoane infectate cu coronavirusul de tip nou. Planurile mele s-au dus pe apa sâmbetei. Chiar dacă părinții mei au respectat încă de la începutul pandemiei regimul de autoizolare, știam că e riscant să-l trimit pe băiat acolo. El e copil, dorința de a interacționa cu alți copii, de a alerga pe șes și de a împărți bomboanele și jucăriile ar fi fost mare”, mărturisește Dina, mama unui băiețel de opt ani.

Femeia spune că în condițiile în care copilul a rămas în oraș pentru perioada estivală, este nevoită să-și împartă timpul și caută fără încetare metode interesante și inofensive de distracție.

„Nici la terenul din joacă din preajma casei nu-i prea permit să iasă. Adevărul este că dacă ieșim și el vede alți pici alergând, nu-l mai pot ține locului – vrea să se alăture. Încerc din răsputeri să evit aceste întâlniri, dar pe de altă parte îmi dau seama că el are nevoie de aceste clipe. Am observat că de când stăm mai mult pe acasă, interesul lui pentru tabletă și pentre desenele animate a scăzut. Preferă mai mult să deseneze, dar se plictisește repede și cere mereu jucării noi. Cred că acesta este prețul pe care îl plătim pentru sacrificiile la care îi supunem”, a mai spus femeia.

De-a v-ați ascunselea cu bunica…

Pentru că nu poate merge nici la terenul de joacă și nici nu se poate vedea cu prietenii din curte, Mișca, un băiețel de 5 ani din capitală și-a reinventat jocurile. Astfel, cât e ziulica de mare desenează, construiește și se joacă de-a v-ați ascunselea cu bunica sau cu mama.

„Anul trecut toată vara am lucrat, mi-am permis să iau concediu în ultimele zile a lui august abia. Toată vara copilul a frecventat grădinița (care pe vară nu s-a închis, dar au fost reformate grupele, așa că o lună a frecventat la o altă educatoare), seara după ce îl luăm de la grădiniță stătea 1-2 ore afară la terenul de joacă. Acolo alerga, se juca, se certa și se împăca cu prietenii săi. Acum unicii prieteni cu care se poate juca offline e mama și bunica. Tânjește mult după grădiniță și prietenii săi de acolo și din ogradă”, susține Nata, mama băiețelului.

Cinci idei pentru a vă petrece, util și interactiv, timpul cu copiii pe timp de pandemie

1. Transformați rutina zilnică într-un joc de tip competiție

Spuneți-i copilului că urmează o nouă zi, care este o provocare, și îndemnați-l să perceapă elementele care fac parte din rutina acelei zile ca pe un joc de tip competiție. Spălatul pe dinți, de exemplu, realizat în cea mai bună formă a sa îi aduce micului campion cinci puncte imaginare. Gustarea de fructe – zece puncte, iar somnul de la prânz – încă cinci puncte. La finalul zilei, numărați împreună punctele și stabiliți că în ziua următoare vă veți depăși propriile recorduri.

2. Faceți un jurnal de pandemie

Cumpărați-i copilului un alb de desen și îndemnați-l să deseneze, să scrie sau aplice pe paginile albe impresiile fiecărei zile din vacanța din pandemie. Explicați-i despre perioada prin care trecem și subliniați-i că este o situație ieșită în comun despre care le va povesti și el, la rândul său, copiilor.

3. Organizați o petrecere în pijamale

Selectați împreună cu copilul o serie de melodii preferate, înserați-le într-un playlist și ascultați-le în timp ce dansați sau faceți sport. Explicați-i celui mic că mișcarea este utilă și contribuie la menținerea stării de bine. Pentru a spori impresiile acestui tip de activitate o puteți numi, convențional, petrecere în pijamale.

4. Participați la un maraton de lectură

Alegeți alături de copilul dvs o carte pe care să o citiți într-un timp pe care îl stabiliți împreună. Implicați în joc toți membrii familiei. Cel care va reuși primul să ajungă la finalul cărții alese, are dreptul la realizarea unei dorințe.

5. Plimbări educative

Când mergeți în parc sau la plimbări mai lungi, încercați să faceți teste fulger cu întrebări despre plante, flori, sisteme și planete. Permiteți și copilului să vă testeze și încercați să includeți în întrebările pe care le adresați elemente din cât mai multe domenii, pentru o dezvoltare multi-laterală.

 

Foto: Click.ro