Infertilitatea psihologica nu mai este un mit. Dr. în psihologie Aurelia Balan explică de ce unele persoane ajung să se confrunte cu acest gen de sterilitate.

Psihicul uman este un mecanism mai complex decât ne putem imagina, iar capcanele mentale care pot să te împiedice să ai copii sunt foarte multe.

Factorii care duc la infertilitatea psihologică

De exemplu, în cazul femeilor, tipul de relație pe care mama o are cu fiica sa va avea o influență majoră asupra dezvoltării laturii feminine a copilei. Atunci când există o legătură mult prea puternică între mamă și fiică, de tipul fuzional, cea de-a doua nu va reuși să atingă maturitatea emoțională și gradul corespunzător de independența. La fel și un model de mama defectuos, învață femeia, la nivel inconștient, că a deveni mamă poate fi un proces chinuitor și dificil, care să-i saboteze propria viață.

Predispuse la infertilitate psihologică sunt și femeile care au o atitudine masculină în viață de zi cu zi, chiar în cuplu: ele se ocupă de siguranța materială, financiară, repară totul în casă, controlează totul, inclusiv viața intimă. De regulă, au funcții înalte, o bogată carieră profesională sau au fost nevoite de mici să se descurce singure, să facă totul pentru supraviețuire.

Predispuse sterilității sunt și femeile care, în copilărie, au fost abuzate fizic, emoțional; de cele mai multe ori, o traumă nevindecată ne readuce la timpul și locul traumei. Stresul induce o stare de agitație, de nesiguranță și, la nivel neuronal, trimite impulsuri de pericol, în urmă cărora cortizolul crește, pentru a face față situației create. În timp, glandele suprarenale sunt suprasolicitate și apare starea de oboseală marcată…

La fel și presiunea socială este un factor destul de serios , iar insistența și replicile celor din jur reprezintă un factor foarte incomod pentru o femeie. Teama de durere, asocierea sarcinii cu ceva negativ, frica de responsabilitate sau chiar frică că mama va pierde copilul, procesul nașterii fiind o pierdere simbolică, prin desprinderea corpului copilului de corpul mamei, cauzează sterilitate psihologică.

Sterilitatea nu se întâlnește numai la femei

Numărul bărbaților care se confruntă cu asemenea problemă este în continuă creștere. Un bărbat care se va teme de responsabilități, se gândește că nu va reuși să întrețină familia, stima de sine scăzută, obsesia aspectului fizic, vârstă cu problemele de sănătate specifice, ejacularea precoce, disfuncția erectilă, impotența ejaculatorie afectează fertilitatea masculină la fel de mult.

O relație de cuplu toxică, coabitarea cu alte persoane în spațiul conjugal afectează, în mare măsură, femeia, dar și bărbatul. Conștientizările, găsirea semnificației mesajelor care blochează procesul de a fi mama și rezolvarea conflictelor neîncheiate sunt unele dintre aspectele care pot fi rezolvate în cadrul terapeutic. Terapia poate scoate la iveală diferite convingeri disfuncționale cu care se confruntă cuplurile care întâmpină dificultăți în această zonă. În acest punct doar psihologul este cel care vine in ajutor.

Aurelia Balan, dr. în psihologie.

Foto: Instagram

Vezi și: Aurelia Balan: „Shoppingul – scena pe care se joacă drama din interior”. Foamea emoțională sau cum scăpăm de această dependență

Distribuie articolul: