Se fac 17 ani de când moldoveanca Domnica Popov este stabilită cu traiul în Italia. La mii de kilometri distanță, femeia și-a construit o altă viață: a făcut o familie acolo, și,  și-a adus chiar și părinții, ca să-i fie alături. Contactată de EA.md, aceasta ne-a răspuns cu plăcere și fără ezitare și-a dat acordul să participe în campania #ScrisoaredePaști, iar ce ne-a reușit află mai jos.

În mediul online, lumea o cunoaște drept Nika, un fel de prescurtare de la numele ei, Domnica. Pe pagina ei de Instagram, Nika este urmărită de mii de moldovence, curioase despre viața în stil italian. Puține însă știu despre începuturile Nikăi asta pentru că dacă ai vedea-o azi pe străzile Italiei, zici că este o italiancă desăvârșită, dar dacă ar fi să ne întoarcem puțin în anul 2003, am vedea o altă de femeie. Am vedea o femeie venită în Italia pentru un câștig mai bun, pe care începuturile deloc nu au cruțat-o.

„Totul a început în iulie 2003. Am decis să plec din țară pentru un job mai bine plătit. Așa cum aveam o rudă stabilită de mult timp în Italia, am ales și eu această destinație. Odată ajunsă în orașul Parma, după o lună îmi găsisem deja un post de muncă. La început mi-a fost mai greu, dar fiind de fire tare de caracter, m-am descurcat. Munceam ca menajeră, iar membrii familiei la care lucram mă stimau, mă considerau membru al familiei lor, își amintește Nika.

Adevărul este însă că totul e trecător, cele mai anevoioase etape din viață, cele mai puternice sentimente, și… chiar dorul, tot e trecător. Așa s-a întâmplat în cazul Nikăi – anii le-au pus pe toate la locurile lor.

„Cu siguranță, în primul an mi-a fost foarte greu, doream nespus de mult să revin pe meleagurile natale. Dar încetul cu încetul, lunile treceau, anii treceau și odată cu timpul trecea și dorul de casă. Destinul mi l-a pus în cale pe soțul meu și cei doi copii pe care îi avem.”

Când mergem în vacanță, în Moldova nu mă mai simt acasă… sunt prea mulți ani de când lipsesc din țară.  Deja mă simt în Italia acasă, familia e stabilită aici chiar și părinții mei tot aici au venit. În schimb, anul trecut am plecat cu soțul, soacra și cumnații italieni, în Moldova, ei au rămas uimiți de cât suntem noi moldovenii de primitori, și de câte locuri frumoase avem în Moldova”, povestește Nika.

Chiar dacă au trecut atâția ani și femeia are o familie în Italia, lucrul ăsta nu o împiedică să transmită tradițiile moldovenești din generație în generație, le păstrează vii chiar și la mii de kilometri distanță de casă. Nika ne-a povestit câte ceva despre cum se desfășoară în familia lor cele mai calde și frumoase sărbători ale anului – sărbătorile pascale.

„De obicei, de Paști încerc să păstrez tradițiile, așa ca să le arăt copiilor mei câte un pic din cum arăta copilăria mea în ajunul sărbătorilor pascale: vopseam ouă, coceam pască. În Italia Paștele este înainte de 12 aprilie, iar noi de obicei plecăm în Sicilia, la părinții soțului. Acolo e totul mai frumos, se simte atmosfera sărbătorilor pascale, ei sărbătoresc într-un mod mult mai aprofundat”, zice Nika.

Nika împreună cu soțul, soacra și părinții ei

#ScrisoaredePaști din Italia

Paștele este o sărbătoare de reunire, tradițional anume cu această ocazie membrii familiilor se adună la o masă îndestulată cu de toate. Din păcate, în acest an, acest lucru nu va fi posibil. Dar chiar și așa cei de departe le trimit gânduri calde celor de acasă, și… chiar dacă fizic nu vor fi alături, cu sufletul și cu gândul vor fi mai aproape ca oricând.

„Dragii mei moldoveni, noi cei din depărtare dorim să petrecem Paștele împreună, deși, știm că nu e posibil. Vă vom fi alături cu sufletul. Lumina Sfintei Învieri să pătrundă în sufletul și în inimile voastre bucurându-vă de minunea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos!”, semnează Domnica Popov, Italia.

Sursa foto: Instagram