Pentru unii o surcică sau un pumn de rășină ar fi doar câteva grame de combustibil solid, bun de aruncat în sobă. Pentru Oleg Chiralina cele două sunt „aluatul” din care își plămădește bijuteriile. Ați citit corect. Adevărate opere de artă ies din mâinile moldoveanului pasionat de handmade. Dar nu de unul oricare. Cum a ajuns Oleg să creeze bijuterii din lemn și rășină, aflăm chiar de la el.

A lăsat străinătatea pentru lemnul de acasă

„Nu știu dacă a evoluat această pasiune din copilărie. Cert e că de mic țin minte că mereu îmi plăcea să creez, să meșteresc, să fac ceva… ca toți copiii de fapt. Am muncit în aproape toate domeniile unde găseam joburi, deoarece mulți ani am fost în străinătate, peste hotare. Au fost cam 9 ani în care am cules multă experiență din aproape toate punctele de vedere, dar nu și financiară. Pentru mine asta nu a fost mereu cel mai important aspect. M-am întors acasă, deoarece acasă nu mă simt ca prin străini și… aici lemnul e altfel”, spune Oleg, zâmbind.

Internetul nu e „ca să treacă timpul”

„Am încercat să mă afirm în mai multe domenii, dar niciodată nu-mi ieșea, nu știu de ce. Am acumulat un pic de experiență și plus imaginația pe care o am și am zis: de ce să nu încerc să fac bijuterii unice acasă. Dacă vor avea succes, poate le duc mai departe și peste hotare. Mereu mi-a plăcut să experimentez și să încerc ceva nou. Dacă navighez pe internet, nu o fac așa, simplu, ca să-mi treacă timpul, dar cu folos. Rețelele sociale sunt o adevărată bază de date în care poți descoperi multe. Iată că eu, fiind vânzător peste hotare, navigam pe Instagram și am descoperit niște pandantive, coliere, bijuterii diverse. Era ceva deosebit, nici eu nu știam la moment ce erau, dar m-au impresionat”, își amintește artizanul

Răbdare, Străduință, Experiență

„Am căutat pe net cum se numesc, cum se fac, din ce se fac și când am venit acasă am început să caut toate „ingredientele” și să încerc să fac un experiment. Parcă a ieșit, dar mi-am dat seama că e nevoie încă de multă experiență. Cu răbdarea mea și cu stăruință, înțelegând că depun atâta suflet să fac asta… am conchis că ceva va ieși. Și iată că se poate. Ador să privesc lucrările mele purtate (frumos) de clienți. Fie că sunt din lemn de nuc, salcâm sau de pomi fructiferi, fiecare lemn este special în felul său. Rășina epoxidică o cumpăr de la magazine specializate care vând așa produs, iar „pietrele colorate sunt create din rășină la care se adaugă pigmenți. Deja intensitatea e în dependență de lucrare și cum dorești să iasă, ori cum dorește clientul să fie”, recunoaște creatorul de bijuterii din rășină.

Modern, fin și minimalist

„Stilul acestor bijuterii e o întreagă filosofie. Se numește minimalist, însă este modern și în același timp fin. Vreau să transmit prin fiecare bijuterie energia mea pozitivă, căldura umană și toată străduința pe care o depun. Este cel mai important să faci ceva cu pasiune și plăcere – atunci nici efortul nu e simțit. Am experimentat deja cu mai multe culori și forme, dar în orice cred că mai este loc de imaginație. E de-ajuns imaginația să o pui mai bine în mișcare și ideile vin. Uneori nu pot să adorm și mă gândesc ce aș mai putea face, cum să mai modelez forma, cum să o șlefuiesc. Eu nu desenez formele fe foaie, dar în cap, în imaginația mea. Orice bucățică, aparent fără niciun înțeles, prinde o formă, care ia cumva și trăirile mele în acel moment”, recunoaște Oleg Chiralina.

„Nu vreau departe, spune sigur Oleg, vreau să ajung la inimile oamenilor care înțeleg aceasta artă. Vreau să le fac o bucurie sau un confort celor care o să poarte bijuteriile mele. De asta pun suflet în ceea ce fac, să fie ceva deosebit pentru cineva deosebit”, ne-a mai mărturisit creatorul bijuteriilor ChiralinArt.